Sztárok

65. házassági évfordulóját ünnepli II. Erzsébet – 65 érdekesség a nászról

1947. november 20-án fogadott örök hűséget Erzsébet brit trónörökösnő Fülöpnek, Görögország és Dánia hercegének Londonban, a Westminster Abbey-ben. Ahogyan királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulója alkalmából Erzsébetről tudhattak meg hatvan titkot, most a házasságukról, és elsősorban Fülöp hercegről olvashatnak 65 érdekességet.

„A leghosszabb ideig élő királyi hitves”

65. házassági évfordulóját ünnepli II. Erzsébet – 65 érdekesség a nászról65. Harmadfokú unokatestvérek, mindketten Viktória királynő leszármazottjai.
64. A herceg a legidősebb élő ük-ükunokája Viktória királynőnek, míg Erzsébet e sorban a második.
63. Fülöp 2009 óta a „leghosszabb ideig élő királyi hitves” címet birtokolja, ezt korábban III. György felesége, az 1818-ban elhunyt Charlotte királynő viselte.
62. Fülöp 1921. június 10-én született mint Görögország és Dánia hercege a Villa Mon Reposban, Korfun. Apja András görög királyi herceg (1882–1944), anyja a brit Battenbergi Aliz hercegnő (1885–1969).
61. Fülöp az ötödik gyermekként, négy nővére után érkezett a családba. A szülés olyan gyorsan történt, hogy Aliz hercegnőnek nem volt ideje elhagyni a konyhát, így Fülöp ott, a konyhaasztalon jött világra.
60. II. Erzsébet férje mindössze 18 hónapos volt, amikor I. Konstantin királyt lemondatták a trónról, és a családnak el kellett hagynia Görögországot.
59. A herceg az angolon kívül tökéletesen beszél németül, franciául, és bár nem beszéli, de megérti a görögöt.
58. Miután Fülöp apját lemondatták, csak az élvezeteknek élt, Monacóban szórta a pénzt, alkoholista lett, mentálisan sérült édesanyja pedig apácának állt. Őt anyai nagybátyja, Lord Mountbatten vette szárnyai alá, emiatt felvette a családnevüket.
57. Fülöp első iskolája a The American School of Paris in Saint-Cloud volt Párizsban.
56. Ezt követően a herceg a skóciai  Gordonstounban folytatta tanulmányait, ahol a jégkorong- és a krikettcsapat kapitánya lett. Később ide íratta be három fiát, Károly, András és Edward hercegeket is.
55. 1939-ben felvételt nyert a dartmouthi Brit Királyi Haditengerészeti Akadémiára, amelyet négy évvel később végzett el és megkapta a legjobb kadét címet.
54. Ebben az évben találkozott az akkor 13 éves Erzsébet trónörökössel. VI. György családjával látogatást tett a dartmouthi tengerészeti akadémián, amelynek során Erzsébet királyné felkérte Fülöpöt, hogy lányai, Erzsébet és Margit hercegnők kísérője legyen. Erzsébet hercegnő beleszeretett a jóképű tengerésznövendékbe, és hamarosan levelezni kezdtek.
53. Fülöp aktívan szolgált a II. világháborúban. Dolgozott kazánfűtőként egy hajón, majd egyre magasabb tisztségeket kapott, később hajóparancsnok lett. Részt vett a krétai csatában, a szicíliai partraszállásnál is, és Tokióban tartózkodott a japán fegyverletételkor.
52. Egyszer egy tengeri ütközetben megmentette a hajót egy éjszakai bombázástól: égő tutajokat bocsátott vízre, amelyek megzavarták az éjszakai bombázókat és a csatahajó megmenekült.

65. házassági évfordulóját ünnepli II. Erzsébet – 65 érdekesség a nászról

A háború alatt csak az ünnepek alatt találkoztak

51. Erzsébet otthonról támogatta a háborúban szenvedő lakosságot: 1940 októberében, 14 évesen mondta el első nyilvános beszédét. Ekkor a Londonból evakuált gyermekeknek küldött üzenetet a BBC gyermekműsorában. A hercegnő megtanult teherautót vezetni, és a háború utolsó évében maga is hadrendbe állt.
50. Mindeközben elmélyült Fülöp és Erzsébet a kapcsolata, a világháború alatt a karácsonyokat és szilvesztereket együtt töltötték.
49. 1946 nyarán Fülöp herceg megkérte VI. György királytól Erzsébet kezét. A király igent mondott, de a hivatalos bejelentéssel a következő évig várni kellett, amíg Erzsébet betöltötte a 21. évét.
48. Fülöpöt mélyen meghatotta Erzsébet 21. születésnapján tett kijelentése, miszerint „egész életemet, legyen az rövid vagy hosszú, az ország és a birodalom szolgálatának szentelem”. Fülöp tudta, hogy Erzsébet ebben a szolgálatban őt akarja társául.
47. Fülöp herceg német származása és rangja politikailag kényes kérdés volt a II. világháború után, ezért 1947. február 28-án lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot.
46. Erzsébet és Fülöp eljegyzését 1947. július 10-én jelentették be.
45. Az esküvő előtti napon VI. György a „királyi fenség” megszólításra való jogosultságot adományozta Fülöpnek, majd az esküvő reggelén az Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója nemesi címeket.
44. Az esküvőt 1947. november 20-án tartották Londonban, számos uralkodó részvételével. A ceremóniát a BBC rádión közvetítette és világszerte 300 millióan hallhatták.
43. Fülöp négy nővérét nem hívták meg az eseményre, mert mindannyian német arisztokratákhoz mentek feleségül, és a világháború után a britek még mindig túl németellenesek voltak.
42. Erzsébet és Fülöp azonban rajongott a herceg nővéreiért, mindegyiket felkérték négy gyermekük keresztszülőjének.
41. Az esküvői ajándékok között volt nejlonharisnya, számos ékszer, és egy szőnyeg Mahátma Gandhitól, melyet ő maga készített kézzel.
40. A házaspár a nászútját Lord Mountbatten vidéki rezidenciáján töltötte. Később Károly és Diana is itt fejezték be nászútjukat.

Többször járt Magyarországon

65. házassági évfordulóját ünnepli II. Erzsébet – 65 érdekesség a nászról39. A Buckingham-palotához közeli Clarence-házban rendezkedtek be, mely később az anyakirályné otthona lett, ma pedig Károly és Kamilla laknak benne.
38. A Clarence-házban született első két gyermekük, 1948-ban Károly és 1950-ben Anna.
37. Fülöpöt ezután a haditengerészet Máltára vezényelte, felesége pedig követte. Kisebb-nagyobb megszakításokkal két évet éltek a szigetországban, melyre életük legboldogabb időszakaként emlékeznek vissza. A 60. házassági évfordulójuk alkalmával magánemberként töltöttek néhány napot a szigeten.
36. 1952. február 6-án Kenyában tartózkodtak, amikor meghalt a király. A magántitkára mondta el hírt Fülöpnek, aki ezután a feleségét egy közeli patak partjára hívta, fel-alá sétálgatva árulta el neki, hogy királynő lett. Később élete legnehezebb beszélgetéseként írta le ezt.
35. Feleségét 1953. június 2-án királynővé koronázták. Fülöp ekkor neje elé térdelt és hűséget fogadott neki, majd arcon csókolta őt.
34. Megállapodtak abban, hogy míg az országot Erzsébet vezeti, addig a családot Fülöp. A királynő korlátlan irányítást adott a gyermekek felett a férjének.
33. 1957-ig a herceget csak mint Fülöp, edinburgh-i herceget emlegették. Ekkor a felesége Nagy-Britannia hercegévé léptette elő, innentől kezdve jár neki a Fülöp herceg titulus.
32. Fülöp ekkoriban kezdett el fogathajtóként edzeni és lovaspólózni, utóbbit 1985-ben hagyta csak abba.
31. Fogathajtóként több alkalommal versenyzett Magyarországon is a szocializmus évei alatt.
30. A brit fogathajtócsapat tagjaként egy világbajnoki aranyérmet szerzett, valamint csapatával három világbajnoki és egy Európa-bajnoki bronzérmet tudhat magáénak.
29. 1960-ban a herceg eltörte a bokáját.

Úszott, míg a királynő szült

28. Fülöp volt az első, aki uszodát építtetett a Buckinhgam-palotában. A történet szerint míg 1960. február 16-án felesége életet adott András hercegnek, addig ő úszott. Később Erzsébet megjegyezte: gyötrelmes órákat élhetett át a férje.
27. A kis Andrást Fülöp apjáról nevezték el.
26. Négy évvel később Erzsébet újra gyermeket várt. Amikor Fülöp megtudta a hírt, felkiáltott: „de jó, hamarosan együtt lesz a lovaspólócsapatom!”
25. Ebben az időben erősen megromlott egészségű, apácának állt édesanyja, Aliz, vele és a családjával élt a Buckingham-palotában.
24. Fülöp volt az első a királyi család tagjai közül, aki interjút adott a televízióban 1961-ben.
23. A herceg 1958-ban létrehozta a The Duke of Edinburgh’s Awardot, mely a fiatalokat buzdítja sportra, tanulásra, eredményeiket pedig versenyeken mérhetik össze. Több mint hatvan ország fiataljai vesznek részt ma is e versenyeken.
22. Megszámlálhatatlanul sok alapítvány, szervezet elnöke, fővédnöke volt a hosszú évek alatt. Egyik legjelentősebb munkája a WWF élén volt.
21. Lelkes környezetvédőként már hosszú ideje két cseppfolyós gázzal működő autót használ.
20. Fülöp kisgyermekkorában bicskákat gyűjtött, később a rajzfilmek hőseiről készült festményeket vásárolt. Ezek ma a Sandringham-kastély falait díszítik. A királynővel együtt rajong a vadont ábrázoló festményekért, az évtizedek alatt több száz nagy értékű művet vett meg.

Szabadnapot adtak egymásnak

19. Több szokatlan ajándékot kaptak már: Libériában két törpe vízilovat, Franciaországban porcelánszöcskét, mely valójában borhűtő, Texasban pedig egy lasszót adtak nekik.
18. Fülöp valamennyi jelentős brit egyetem díszdoktora, tiszteletbeli kancellárja.
17. Míg II. Erzsébet legjobban olvasni szeret, addig férje szívesen rajzol, tervez házakat, sőt ékszereket is.
16. Már a házasságuk elején megbeszélték, hogy mindenkinek lesz egy szabadnapja. Fülöpé a csütörtök. Ekkor jár el a barátaihoz, vagy hívja meg őket magához.
15. Fülöp megalapította a világ legkisebb létszámú, legelitebb klubját, melyben csak ő és a dániai Henrik herceg vannak benne. Ugyanis csak az ő feleségeik királynők.
14. Fülöp arra kérte II. Erzsébetet, hogy halála után fia, Edward örökölje majd az Edinburgh hercege címet.
13. Erzsébetnek és Fülöpnek nyolc unokája és két dédunokája van.
12. Fülöp unokatestvére többek között Zsófia spanyol királyné.
11. A herceg rokona a meggyilkolt cári családnak is. Amikor Jekatyerinburg mellett megtalálták a cári család maradványait, a hercegtől kért DNS alapján azonosították őket.

65. házassági évfordulóját ünnepli II. Erzsébet – 65 érdekesség a nászról

Egy álom, ami nem teljesült

10. A királynő születésnapi parádéján 2003-ig saját lovának hátán ülve vett részt. Aztán a lovat, Phillipát nyugdíjba küldték, ettől kezdve a herceg hintón, felesége mellett ülve nézi végig a születésnapi katonai díszszemlét.
9. Fülöp pontosan tudja, mi a „feladata” a királynő mellett. Bár sokat betegeskedik, 91 évesen is évi közel 300 nyilvános szereplést vállal egyedül vagy II. Erzsébetet kísérve.
8. Életében először az elmúlt évben került először kórházba a herceg.
7. Míg II. Erzsébetet gyakran, addig férjét soha nem fotózták le szemüvegben.
6. A királynőnek nincsen útlevele, Fülöpnek igen.
5. Ahogyan a királyi család tagjai, úgy sem Erzsébet, sem Fülöp nem szavazhatnak, nem mondhatnak politikai véleményt, és nem kritizálhatják a kormányt.
4. Erzsébet és Fülöp minden vasárnap szentmisén vesznek részt, délutánonként pedig szívesen fejtenek keresztrejtvényt.
3. Míg Erzsébet a corgie kutyákért rajong, addig férjének a labrador a kedvence, saját tenyészete van Sandringhamben.
2. Fülöp szerette volna, hogy a családja felvegye az ő családnevét, úgy érezte, mint szegény herceg ő csak ezt hozta a házasságba. De ezt nem engedték, így a dinasztia maradt Windsor-ház.
1. Fülöp elárulta egy interjúban, azért szeretne száz évig élni, mert mint minden százéves, ő is kapna a feleségétől, a királynőtől egy gratuláló táviratot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top