Sztárok

Lemond a hercegi rangról

Szombaton megy férjhez XVI. Károly Gusztáv svéd király kisebbik lánya, Magdolna hercegnő. A vőlegény a nagy nap előtt szokatlan döntést hozott, melyen megdöbbentek a svédek.

Visszafogottabb nász

A szombati királyi esküvő sokkal visszafogottabb lesz, mint amikor a menyasszony nővére, Viktória koronahercegnő ment férjhez 2010-ben. Akkor államfők, uralkodók, trónörököspárok, nemzetközi szervezetek vezetői ültek a násznép között. Ma, Magdolna hercegnő és Chris O’Neill amerikai–brit bankár menyegzőjén „csak” az uralkodóházak másodvonalbeli tagjai látogatnak el Stockholmba.
Persze a ceremónia így is látványosnak ígérkezik, főleg hogy Magdolna ruháját állítólag Valentino tervezte. A szertartást élőben közvetíti a televízió csakúgy, mint az azt követő kocsikázást a főváros utcáin, a fogadásra azonban már nem engedik be a kamerákat.

Lemond hercegi rangjáról

Rendőrségi ügy

A svédek örülnek a gyönyörű hercegnő boldogságának, népszerűségét még az sem csökkentette, hogy két napja a rendőrök elkapták, amikor a buszsávban sietett a királyi palotába. Magdolna azzal érvelt a rendőröknek, hogy neki mint a királyi család tagjainak joga van használni a sávot, de a rend őrei felvilágosították, hogy ehhez csak a királynak, a királynénak és a trónörökös párnak van joga.

Lemond hercegi rangjárólNem akarnak szerepelni

Az viszont megdöbbentette a közvéleményt, hogy a vőlegény, Chris visszautasította a király nagylelkű ajándékát, hogy hercegi rangra emeli. Amikor Viktória hercegnő feleségül ment Daniel Westlinghez, a férfi az igen kimondásának pillanatában Daniel, Vastergötland hercege lett. Persze ő a trónörököst vette el, tudván, hogy egy életen át őt és Svédországot kell szolgálnia, képviselnie. Chris azért utasította vissza a hercegi rangot, hogy ne kelljen neki a királyi család tagjaként reprezentálnia. Ez azt jelenti, hogy ő és Magdolna az esküvő után visszaköltöznek New Yorkba, ahol megismerkedtek és eddig is éltek, és csak a legfontosabb eseményeken, például a Nobel-díj kiosztásán kell majd nekik megjelenniük.

Chris döntésének igen szokatlan következményei vannak a születendő gyermekeikre is: így, mivel apjuk sem az, nem lesznek hercegek, se hercegnők, és nem lesznek jogosultak az őkirályi fensége megszólításra sem. Bár a trónöröklési rendben elfoglalják a helyüket, mivel ez az uralkodó leszármazottjaiként születési jogon jár nekik, de nem kapnak semmiféle állami apanázst, juttatást, igaz, nem is kell majd annyit reprezentálniuk, mintha a királyi család teljes jogú tagjai lennének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top