Sztárok

“Azt hittem, hogy Korda Gyuri bácsi a retró” – avagy egy éjjel, ami soha nem érhet véget

90-es évek..., amikor megjelentek az első "tuc-tuc" előadók, majd a kigombolt ingű, igéző tekintetű fiúbandák. Amikor az együttesekben tátikáztak a lányok, a fiúk melírozták a hajukat és Vágási Feri beszállt az internetbe. Most a múlt század utolsó évtizedének sztárjai újra összegyűlnek egy estére, hogy visszarepítsenek minket az időben.

A fiúk kissé megpocakosodva, a lányok persze még mindig ugyanolyan sugárzóan érkeztek meg arra a sajtótájékoztatóra, amit az augusztus 19-ei balatonfüredi Retrostars Party beharangozására tartottak. Feltörtek a délután kezdődő „sulibulik” emlékei, ahol a Soho partyra tombolt a „didzsi”, vagy épp Alexa és Császár Előd klasszikusára, a Tiltott szerelemre lassúztam az éppen aktuális szerelmemmel. Amikor még nem volt mobil, és telefonkártyával hívtuk egymást az utcai fülkéből, és amikor iszonyatosan menőnek számított a kantáros farmer. Na, de kanyarodjunk vissza az eseményhez!

„Azt hittem, hogy Korda Gyuri bácsi a retro

Megrogyva bár, de törve nem

A medence szélén sorakoztak egymás mellett az egykori együttesek zenészei: az Animal Cannibals, Náksi Attila, a Fresh, a Groovehouse, a Splash, Csordás Tibi a Fiestából. Kissé komótosabban, de még mindig mosollyal az arcukon emlékeztek vissza a haknikorszak fénykorára. „A kilencvenes évek romantikája gyakorlatilag elkísér minket, és ez jó dolog. Akkor egy csomó minden ledőlt, Németországban a fal, nálunk is sok fal és gátlás. A kilencvenes években egy egészséges káosz uralkodott mindenen, felhígult a zenei paletta is, bejött a rap. Mi úttörők voltunk a stílusban, szó szerint, hisz ott ismertük meg egymást, az úttörőtáborban” – nosztaligázott Qka MC, az Animal Cannibals oszlopos tagja, aki arra is nagyon büszke, hogy zenekaruk a mai napig fent tudott maradni. „Most debütál az 50. videoklipünk, aminek stílusosan az a címe, hogy Minden változik. Igazából csak a lényeg nem!” – mondta a rapper, aki ezúttal egyedül érkezett a rendezvényre, de a koncerten már másik fele, Richie Pí is ott lesz.

Megnézem
Összes kép (1)

„Az volt az aranykor!”

Fresh Wiki éppen a közösségi oldalán küldte körbe a meghívót a balatoni bulira, amikor leültem mellé. Ilyet 15 évvel ezelőtt, amikor megalakult a Fresh, még nem tudott volna csinálni, ezért ő is nosztalgiával és egy kicsit hitetlenkedve emlékezett vissza. „Az volt az aranykor! Imádtam, imádtuk! Különleges hangulata volt, nem futószalagon érkeztek a fellépők. Mindenki ismerte a másikat, igazi kis család voltunk. Nagyon jó közösséget alkottunk. Ez most már nincs meg. Igaz, nincs is annyi fellépésünk, mint régen, hisz már nem működünk aktív zenekarként. Az a vicces, hogy most már tényleg retroelőadóként hívnak minket, amin mindig nagyon nevetek, mert nekem a retró a Korda Gyuri bácsi. Hát már a kilencvenes évek együttesei számítanak annak” – vonta le a fájdalmas konklúziót Wiki, aki csupán annyit változott az elmúlt 15 évben, hogy a haspólóját hosszabb trikóra cserélte.

Megnézem
Összes kép (1)

Az egykori tinik kedvenceit ma már gyerekeik dúdolják

A Soho party egykori rajongóként azonnal mosolyra görbült a szám, amikor megláttam besétálni a strand területére Náksi Attilát. Kissé komótosabban és kevésbé színes ruhákban érkezett a strandra. Bizony már ő sem raver, azonban szívesen emlékszik vissza arra a korszakra, amikor a narancssárga kukásruhát hordani menő volt. „Nagyon büszke vagyok a kilencvenes éveinkre. Szép emlékek, de nem szívesen játszom retrót. Évente egyszer-kétszer előfordul, de ennyi elég is. Ezen a bulin azonban kivételt teszek, és vissza fogok nyúlni egészen a Soho partyig, annak ellenére, hogy a Soho party anno eldöntötte, hogy soha nem fog újra összeállni, és ehhez azóta is tartjuk magunkat. Ennek az az oka, hogy azt az emléket akarjuk megőrizni, ami akkor volt. Nem akarunk haknizgatni” – árulta el a Náksi & Brunner egykori oszlopos tagja, aki most a Stereo Palma DJ-formációban pörgeti a lemezeket. „A mai fiatalok ugyanúgy elbuliznak a dalainkra, akár a Soho party egy dalára, akár a Budapest Parádé himnuszára. Rossz ezt kimondani, de talán a szülőktől, nagytesóktól hallottak rólunk. Volt egy buli például, ahol nagyon csinos fiatal táncoslányok táncoltak mögöttünk. Az egyik odajött hozzám a buli végén, hogy szeretne egy autogramot. Persze dagadt a májam. Majd azt mondta: anyukámnak ti voltatok a kedvencei. Ez azért szíven ütött” – vallotta be Náksi, aki már szintén nagyon várja, hogy ha csak egy estére is, de visszavarázsolják a közönséget abba a szimbolikus korba, amikor Vágási Feri beszállt az internetbe…

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top