Sztárok

Egyslágeres előadók – így élnek most

Ezek az előadók úgy kerültek a slágerlisták élére, mint egy expresszvonat, azonban azóta sem tudtak egy újabb sikeres dalt összehozni. Mi lett a legnagyobb egyslágeres zenészekkel?

1. Macarena – Los Del Rio
Az 1962-ben alakult spanyol duót is meglepte a Macarena sikere. 1994-ben jelent meg az először és onnantól két éven át még a csapból is ez a dal folyt. A duó azonnal meglovagolta a sikert: rögtön kiadtak hat albumot, amelyek mindegyikén a Macarena valamelyik feldolgozása hallható.

Manapság: 2002-ben a világ legjobb egyslágeres előadónak szavazta meg őket a VH1. 2008-ban ismét megpróbálkoztak egy Macarena-feldolgozással, de ez talán már említésre sem méltó.

2. Mambo No.5 – Lou Bega

Lou Bega slágere nagyjából tizennégy évvel ezelőtt bejárta a világot, 1999 novemberében a slágerlista harmadik helyére került, és nem volt megállás. Tíz hónapon keresztül a tíz leghallgatottabb dal között maradt.

Manapság:
Azt hihetnénk, hogy a német sztár, eredeti nevén David Loubega, ma már nem próbálkozik zenéléssel, de ez nem így van. Legutóbbi, ötödik (!) albuma idén júniusban jelent meg Németországban. A Mambo No.5 sikerét azonban egyik dala sem közelítette meg. Bezzeg Pataki Attila feldolgozása, na az aratott…


3. Blue – Eiffel 65

Ez a dal 1999-ben a világon összes slágerlistáján szerepelt. Az olasz trió szerint a Blue hihetetlen sikerét az együttes nevének köszönhetik. Szerintünk pedig a végtelenül egyszerű szövegnek: „I have a blue house with a blue window. Blue is the colour of all that I wear…”

Manapság: Az első albumuk kétszeres platinalemez volt az Egyesült Államokban, de a további két próbálkozásuk kudarcba fulladt, legalábbis nemzetközi viszonylatban. 2010-ben, öt év szünet után ismét dolgozni kezdtek, az eredményekről egyelőre semmi hír. Csak reméljük, hogy nem ragadtak bent a fodrászatban melírozás után.

4. Bad Day – Daniel Powter
A kanadai zenész Bad Day című száma vezette öt héten át a Billboard Hot 100 listáját. 2005-ben Powter volt az egyetlen olyan listavezető, aki előző évben fel sem került a százas listára. 2006 decemberére kétmilliót adtak el a lemezéből az USA-ban.

Mostanában: Bár a zenész azóta is rendszeresen jelentet meg dalokat, a Billboard listáját eddig meg sem közelítette. Talán pont ennek köszönhető, hogy 2012-ben egy interjúban ezt mondta: „A drog és az alkohol rabszolgája lettem.” Ezután elvonóra ment, majd idén áprilisban a Twitteren tette közzé, hogy új albumon dolgozik.

5. Dragostea Din Tei – O-Zone
2004-ben a moldáviai popcsapat dala napok alatt Európa több országának top 10-es listájára került, és még Japánban is megvesztek a három fiúért. A bandának  azonban soha nem sikerült megszerettetnie magát az amerikai közönséggel. Nem furcsa ez, a tőlük lényegesen igényesebb zenét játszó Take That soha nem tudott befutni az Egyesült Államokban.

Manapság: A banda egy évvel a világ legirritálóbb sikerdala után bejelentette, hogy személyes okok miatt feloszlik. Az O-Zone-rajongók (?!) sokáig reménykedtek abban, hogy újra összeállnak, de a moldáviai csapat mindhárom tagja szólókarrierbe kezdett. Szerencsére arról már nemigen hallunk.

6. Hit Them Up – Blu Cantrell
Ő volt a világ egyik legjobb hangú háttérénekese, végül 2001-ben megjelent a saját albuma, amely azonnal az amerikai Billboard 200 lista nyolcadik helyére került. A Hit ‘Em Up Style (Oops!) pedig a rádióban legtöbbet játszott dal lett, és ezzel megdöntötte Elvis Presley rekordját.

Manapság: Az énekesnő tizenkét éve Grammy-díjat nyert, de azóta sem tudott akkora sikert elérni. Későbbi két lemezére – amelyek közül egy idén jelent meg – sokkal nagyobb a kereslet Amerikán kívül, mint az Egyesült Államokban. Pedig vele szívesebben találkoznánk újra a slágerlistákon, mint a Cheeky Girls nevű lányokkal.


7. House of Pain – Jump Around

Az amerikai hiphopcsapat 1991-ben állt össze, és egy évvel később, a debütáló albumukkal máris ismertek lettek. A Jump Around című dalnak köszönhetően többszörös platina lett az album.

Manapság: A csapat második albuma anno aranylemez lett, de egyik számukból sem lett sláger. A harmadik lemez után pedig az három férfi közül az egyik, Everlast úgy döntött, kiszáll a csapatból, ezzel pedig 1996-ban megszűnt a House of Pain. 2010-ben újra összeálltak, és több fesztiválon is felléptek. Sajnos a mi szerkesztőségünkbe nem jöttek szerenádot adni, pedig imádjuk totál hangerőn hallgatni ezt a dalt.

8. Billy Ray Cyrus – Achy Breaky Heart

Nekünk magyaroknak valószínűleg csak amerikai filmek country betétdalaként ugrik be ez a dal. Bezzeg Amerikában! A fenékrázó/nyelvnyújtogató/borotvált fejű Miley Cyrus édesapja görcsösen akart zenész lenni, de ez volt az egyetlen igazán sikeres dala. Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban listavezető volt, de még az osztrák listán is hatodik volt.

Mostanában: A férfi, aki soha nem adja fel, 12 stúdióalbumot adott ki, volt egy végtelenül unalmas saját sorozata, majd a lánya apját alakította a Hannah Montanában. Valóságshow-ban is szerepelt, ám a csúf igazság az, hogy fele annyira sem tehetséges, mint amennyire lelkes.

9. 4 Non Blondes – What’s Up
1993-ban jelent meg a négytagú együttes első lemeze, és rögtön óriási siker lett, nemcsak Amerikában és Európában, de Brazíliában is listavezetők voltak.

Manapság: A What’s up? dalszövegét Linda Perry írta, aki 1995-ben úgy döntött, kilép az együttesből és szólókarrierbe kezd. Bejött neki a váltás, és bár ő maga nem, a dalai világszerte ismertek, mivel Pink, Christina Aguilera, Celine Dion és Robbie Williams is felkérte már, hogy írjon egy dalt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top