Sztárok

Veszélyben II. Erzsébet kedvence

Kihalás fenyegeti a két walesi juhászkutyafajta egyikét, a pembroke corgit, a brit uralkodó kedvenc kutyafajtáját.

Forrás: telegraph.co.uk
Forrás: telegraph.co.uk

A kurta lábú, hosszú testű, éles hangú pembroke welsh corgi felkerült a Kennel Klub, a kutyák védelmét felvállaló legjelentősebb nagy-britanniai szervezet „figyelendő fajtáinak” listájára. A szervezet 2013 eleje óta mindössze 241 pedigrés születési bizonyítványt állított ki.

Ha a bejegyzett születések száma az év végéig nem éri el a 300-at, a pembroke welsh corgi január 1-jétől, most első ízben, felkerül a „veszélyeztetett őshonos fajok” listájára. A másik walesi juhászkutyafajta a cardigan corgi, amely nagyobb termetű, ugyanakkor még a pembroke-nál is kevésbé elterjedt.

A vadászkutyának is alkalmas kelta őrzőkutya 1933-ban jelent meg a királyi családban, VI. György idején. II. Erzsébet királynő 18 éves kora óta mintegy negyvenet nevelt fel. A kutyák szabadon kószálnak a Buckingham-palotában. Többet közülük fényképen vagy festményen is megörökítettek a királynő oldalán.

Míg a corgi veszített népszerűségéből, egy külföldi fajta, a francia buldog felkerült a britek tíz legkedveltebb kutyafajtája közé.

II. Erzsébet kedvencei a londoni olimpiai megnyitó kisfilmjében is szerepeltek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top