Sztárok

Mesével gyógyítók

Egyszer volt hol nem volt... – ugye ismerős ez a bevezetés? Gyerekként mi magunk is sokszor hallottuk, és felnőttként is gyakran kezdjük így a gyermekeinknek elmondott történetet. De tisztában vagyunk azzal, hogy milyen jelentőséggel bír a mese egy kisgyermek életében?

Mesével gyógyítók

A mese hatása varázslatos. Gazdagítja a gyermeki képzeletet, segít megérteni a jó és rossz, a helyes és helytelen jelentését. Bizonyos nehéz élethelyzetekben fokozott hatása van, ilyenkor a gyerekek még jobban azonosulni tudnak az egyes szereplőkkel. Egy ilyen helyzet lehet a betegség, a kórházban töltött idő is. Az orvosok, a kórház, a vizsgálatok és a fájdalom mind-mind ismeretlenek a gyerkőc számára, és szorongást, félelmet váltanak ki nála. Ezt csak fokozza az idegen környezet, az otthontól való távollét, a család és a barátok hiánya.

A kórházi ágynál elmondott mese tehát valóban gyógyír a kis beteg testének és lelkének. Segít a gyerek figyelmének lekötésében, elterelésében, a bajokról, fájdalmakról való megfeledkezésben. A mesehős pedig akár példát is mutathat a betegség legyőzéséhez, ami sok esetben pont olyan félelmetes, mint a mesebeli szörny vagy a hétfejű sárkány.

A meseolvasással gyógyítást jól ismeri már az a 3800 önkéntes is, aki az elmúlt hónapokban csatlakozott a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programjához, és szabadidejében egy választott kórház gyerekosztályán olvasott mesét a kis betegeknek.

A mese gyógyító hatása azonban mostantól már nem ismer határokat. Sem a tér, sem az idő nem szabhat gátat a segítségnek, hiszen a K&H gyógyvarázs mesedoktorok webes meseolvasásán keresztül bárki bármikor csatlakozhat a kezdeményezéshez.

Webkamera, telefon, számítógép, egy jó mese és egy (vagy több!) segítőkész emberi lény – ez a receptje annak, hogy ezen a karácsonyon az ország húsz – túlnyomó többségében vidéki – kórházában beüzemelt számítógépeken megállíthatatlanul zúduljon a mesefolyam.

„Az ünnepek közeledtével különösen fontos, hogy visszaadjuk ezeknek a gyerekeknek, amit a betegségük miatt elvesztettek: a valódi, gondtalan gyereklétet, az otthon melegét. A meséket nézve a kis betegek megfeledkezhetnek fájdalmaikról, a kórtermekről, a vizsgálatokról, és néhány percre királylánynak, királyfinak, tündérnek vagy épp katonának érezhetik magukat” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A www.khgyogyvarazs.hu oldalra feltöltött meséket a K&H gyógyvarázs YouTube csatornán, külön meseórák keretében nézhetik meg a kis betegek. A mesenézéshez szükséges számítógépet a K&H, az internetet pedig a Magyar Telekom biztosítja az intézményeknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top