Sztárok

Ma osztják ki a Grammy-díjakat – ők a nagy esélyesek

A háromórásra tervezett ceremónián olyan sztárok lépnek fel, mint a Metallica, Paul McCartney és Ringo Starr, Madonna, Katy Perry, Pharrell Williams és Stevie Wonder.

Ötvenhatodik alkalommal osztják ki vasárnap az amerikai zenei szakma legrangosabb elismeréseit, a Grammy-díjakat. A legtöbb, kilenc jelölést Beyoncé férje, Jay Z rapper kapta, őt követi hét-hét jelöléssel Justin Timberlake – aki a People magazin idei díjátadója után egy gyorsétteremben ünnepelt –, Kendrick Lamar, Pharrell Williams és a Macklemore & Ryan Lewis rapduó – ők a napokban egy busz utazóközönségét lepték meg.

Grammy-életműdíjat kap az elektronikus zene úttörőjeként számon tartott Kraftwerk. A Beatles és további öt művész, illetve együttes – Armando Manzanero mexikói dalszerző, Kris Kristofferson countryzenész, a The Isley Brothers, valamint posztumusz Clifton Chenier blues-zenész és Maud Powell hegedűművész ugyanebben az elismerésben részesül.

Az idei Grammyn 82 kategóriában nyújtanak át díjakat a raptől a rockon és a gospelen át a countryig számos zenei műfajban, beleértve a klasszikus zenei produkciókat is. A legfontosabb négy díjat az év albumáért, az év daláért, az év felvételéért és az év legkiemelkedőbb új előadójának ítélik oda. Az elismerésekről az amerikai lemezakadémia tagjai döntenek, akik elsősorban szakmai szempontokat vesznek figyelembe az eladási adatok vagy a slágerlisták rangsorai helyett.

A díjátadó gála rendszerint nagy nézettségű műsor a televízióban, azonban a Grammy-gálán való fellépés csak a második legjobb alkalom a hírnevet növelésére. Az első helyen a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjének, a Super Bowlnak a félideje áll, amelyre David Beckham egy pikáns reklámmal készül. Idén Bruno Mars és a Red Hot Chili Peppers lesz hallható a szünetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top