Sztárok

Grammy-díj 2014: ők a díjazottak

Nem jött be a papírforma: Jay Z és Justin Timberlake is díj nélkül maradt a legfontosabb kategóriákban.

A Daft Punk kapta az év albumának és az év felvételének járó elismerést az 56. Grammy-díjak Los Angelesben tartott átadóján. A francia elektronikus zenei páros emellett még három elismerést zsebelt be Random Access Memories című lemeze révén. Az év dala Lorde-tól a Royals, az év felfedezettje pedig a Macklemore & Ryan Lewis rapduó lett, ők épp a napokban egy busz utazóközönségét lepték meg.

Első Grammy-díját vehette át a Led Zeppelin, amely a Celebration nevű lemezével elnyerte a legjobb rockalbumnak járó elismerést. A zenekar 1970-ben elnyerhette volna a legkiemelkedőbb új előadónak járó díjat, de a Crosby, Stills & Nash supergroup akkor elütötte tőle. Igaz, a Led Zeppelinnek négy lemeze is bekerült a Grammy Hall of Fame gyűjteményébe.

A legjobb R&B lemez kategóriában Alicia Keys vitte el a pálmát Girl on Fire című korongjával, míg a legjobb alternatív zenei album a Vampire Weekend együttes Modern Vampires Of The City című lemeze lett. A country műfajban Kacey Musgraves lett a győztes Same Trailer Different Park című anyagával, míg a legjobb popalbumnak az Unorthodox Jukebox című lemezt választották Bruno Marstól.

Kacey Musgraves , Fotó:
Kacey Musgraves, Fotó: MTI/AP/Invision/Matt Sayles

A nagy vesztesek között volt Jay Z rapper, aki pedig a legtöbb jelölést kapta: kilencet, de ugyanúgy díj nélkül maradt a legfontosabb kategóriákban, mint ahogy Justin Timberlake is.

Színpadra állt a Beatles még életben lévő két tagja. Ringo Starr előbb egyedül, majd Paul McCartneyvel közösen lépett fel. 2002, a George Harrison emlékére rendezett koncert óta ez volt a negyedik alkalom, hogy együtt láthatta őket a közönség. Ezúttal egy új dalt adtak elő, a Queenie Eye címűt, McCartney zongorázott, Ringo Starr dobolt. Paul McCartney díjat is nyert az est folyamán, mégpedig a legjobb rockdal kategóriában a Cut Me Some Slack című, a Nirvana egykori tagjaival közös szerzeménnyel.

A tizenéves Lorde, Robin Thicke, John Legend, Taylor Swift és Pink szintén fellépett a csaknem négyórás közvetítés során, és a tévénézők hat év után először láthatták élőben a Daft Punkot, vagyis Guy-Manuel de Homem-Christót és Thomas Bangaltert, akik Pharrell Williamsszel és Stevie Wonderrel együtt léptek fel, és ezúttal is robotmaszk mögé rejtették arcukat. Nagy sikert aratott a Metallica és Lang Lang kínai zongoraművész közös produkciója is.

Fotó: (MTI/AP/Invision/Matt Sayles)
Paul McCartney és Ringo Starr, Fotó: MTI/AP/Invision/Matt Sayles

Különleges pillanatokat hozott Macklemore & Ryan Lewis előadása: a Same Love című szám alatt, amelybe bekapcsolódott Madonna is – aki nyolcéves kisfiával érkezett a díjátadóra -, több mint harminc azonos nemű és heteroszexuális párt adott össze Queen Latifah zenész és színésznő.

Megemlékeztek az est folyamán a zene világának közelmúltban elhunyt nagyjairól, mások mellett Phil Everlyről, az Everly Brothers tagjáról és Claudio Abbado világhírű olasz karnagyról.

Az idei Grammyn 82 kategóriában nyújtottak át díjakat a raptől a rockon és a gospelen át a countryig számos zenei műfajban, beleértve a klasszikus zenei produkciókat is.

A vasárnapi gála előtt egy nappal Grammy-életműdíjat kapott az elektronikus zene úttörőjeként számon tartott Kraftwerk. A Beatles és további öt művész, illetve együttes – Armando Manzanero mexikói dalszerző, Kris Kristofferson countryzenész, a The Isley Brothers, valamint posztumusz Clifton Chenier blueszenész és Maud Powell hegedűművész – ugyanebben az elismerésben részesült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top