Sztárok

Szekeres Nóra és Sipos Peti próbára tették gyermekeiket

Szekeres Nóra gyermekei, Milán és Noa, valamint Sipos Peti fia, Gergő is kipróbálta, hogy mit tudnak az élelmiszerbiztonságról.

Szekeres Nóra és Sipos Peti próbára tették gyermekeiket“Gyakran tartunk kerti sütögetést, ilyenkor Gergő is kiveszi a részét az előkészületekből. Anyukájának is gyakran segít, nem idegen terep számára sem a konyha, sem az élelmiszerbolt. Én pedig eredeti szakmám szerint cukrász lennék, ugye” – magyarázta az Irigy Hónaljmirigy tagja, Sipos Peti. Fia, Gergő hozzátette, hogy legutóbb fánkot sütöttek anyukájával, és az sem kizárt, hogy szakács lesz belőle. A közös, játékos feladatban a helyes vásárlás és a hűtőbe pakolás szabályait mutatták be a hírességek gyermekei, az ifjabbik mirigy még azt is tudta, miért nem szabad a frizsider felső részébe tenni a húsokat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felmérésében közel 3000 általános iskolás vett részt. A gyerekek 78,6%-a tudta helyesen, hogy a nyersanyagokat el kell különíteni a fogyasztásra kész ételektől, ugyanakkor a diákok közel fele (45,2%) nem találta el a hűtőgép helyes hőmérsékletét: az ajánlott 4 Celsius helyett 8 és 12 Celsius közé állították volna a szabályozógombot. Szerencsére azonban szinte mindenki (92,7%) jól tudta, hogy a hűtőbe nem szabad meleg ételt betenni. Fontos kérdések ezek, hiszen a legtöbb megbetegedést az otthoni helytelen tárolási, főzési technikák okozzák.

Szekeres Nóra és Sipos Peti próbára tették gyermekeiket

Szekeres Nóra két nagyobbik gyermeke, Milán és Noa azonnal megmondta, hogy a penészes tetejű lekvárt nem szabad megenni, de nem minden válaszadó gondolta így: a felmérésben részt vevők 31,4%-a nyilatkozott tévesen úgy, hogy a penész eltávolítása után a lekvár ehető.
“A játék során be kellett pakolnunk egy bevásárlókosárba pár terméket, és utólag gondoltunk csak bele, hogy nem néztük meg a lejárati dátumot. Mentségemre legyen mondva, jóhiszemű vásárló vagyok, nem volt még rossz tapasztalatom e téren, de ezentúl jobban figyelek majd, hiszen nekem kell jó példát mutatnom a gyermekeimnek” – árulta el a csinos műsorvezető. Milán és Noa ügyesen rendezték be a játék hűtőt, ám egy dologban – a kisdiákok többségéhez hasonlóan – ők sem voltak biztosak: a mélyhűtött termékeket nem a konyhapulton, hanem a hűtőben kell kiolvasztani.
A felmérésből az is kiderül, hogy a kisdiákok 64,8%-a rendszeresen, 32,9%-uk néha, míg 2,3%-uk egyáltalán nem jár bevásárolni.

Szekeres Nóra és Sipos Peti próbára tették gyermekeiket

“A szülő szerepe fontos az élelmiszerekkel való ismeretszerzés terén – magyarázta dr. Kasza Gyula, a NÉBIH szakértője. – Azok a gyerekek, akik elkísérik szüleiket a bevásárlásokra, helyesebben válaszoltak a kérdésekre. A nemek szerepe már gyermekkorban is kirajzolódik: a lányok sokkal tudatosabban észlelik és kezelik a kockázatokat, mint a fiúk, de mindannyiukat érdekelték ezek a kérdések. A tudatos fogyasztói magatartásra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top