Sztárok

Schiff Andrást lovagi rangra emelte II. Erzsébet

Lovagi rangra emelte Schiff András zongoraművészt a brit uralkodó.

A legmagasabb uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, újév alkalmából, valamint II. Erzsébet királynő júniusi “hivatalos” születésnapján.

A 88 esztendős királynő születésnapja valójában április 21-én van, de a jeles ünnepet az évszázados hagyománynak megfelelően mindig június második szombatján, színpompás katonai tiszteletadással ünnepli meg az ország.

Az idei ceremónia előestéjén ismertetett 119 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1149 név sorakozik, közülük harmincan részesültek a legmagasabb elismerésben, a “sir” előnév viselésére jogosító lovagi rangban. Köztük van a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Schiff András is, aki a hivatalos indoklás szerint a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért veheti majd át a kitüntetést a Buckingham-palotában, a királyi család első számú londoni rezidenciáján.

Schiff Andrást lovagi rangra emelte a brit uralkodó

Schiff Andrást tavaly decemberben a 60. születésnapja alkalmából a nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb elismerésével, a 200 éve alapított londoni Királyi Filharmóniai Társaság (RPS) Aranymedáljával is kitüntették.

II. Erzsébet királynő a művészeti élet több más világhírességének is lovagi rangot adományozott, köztük Daniel Day-Lewis Oscar-díjas színésznek. A szintén Oscar-díjas Angelina Jolie a legmagasabb uralkodói kitüntetés női megfelelőjében részesült, amely a “dame” előnévre jogosítja viselőjét. Az amerikai színésznő – állampolgársága miatt – a rang tiszteletbeli változatát kapja. A királynő az udvar ismertetése szerint nem elsősorban Angelina Jolie színészi munkásságát, hanem a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért kifejtett tevékenységét ismeri el.

Angelina Jolie – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövete – volt a társelnöke William Hague brit külügyminiszterrel együtt annak a négynapos, éppen péntek este véget ért példátlan méretű londoni konferenciasorozatnak, amelynek célja a háborús övezetekben elkövetett szexuális erőszakcselekmények elleni globális fellépés összehangolása volt.

Viszont van egy színésznő, aki azt a rangos kitüntetést kapta meg II. Erzsébettől, amit mindössze negyvenhatan “birtokolnak” a földön. Hogy ki ő, arról itt írunk!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top