Sztárok

10 dolog, amit nem tudtál a világ egyik leghíresebb szerelmes daláról

Éppen negyven éven jelent meg hanghordozón az "I Will Always Love You" című klasszikus. Az évforduló alkalmából összeszedtünk néhány érdekességet a szerzeményről és születésének körülményeiről.

1. A Whitney Houston által világhírűvé vált dalt Dolly Parton amerikai country- és popénekesnő írta 1973-ban.

10 dolog, amit nem tudtál a világ egyik leghíresebb szerelmes daláról 

2. A balladát Dolly kollégájának és barátjának, Porter Wagonernek címezte, amikor kiszállt közös show-műsorukból és szólókarrierbe kezdett.
 

3. A szerzemény Dolly 1974-es Jolene című lemezén jelent meg először, és a Billboard’ Hot Country Songs listáján az 1. helyet érte el.

10 dolog, amit nem tudtál a világ egyik leghíresebb szerelmes daláról

4. Dolly Parton és Wagoner között soha nem volt több barátságnál, így tehát a világ egyik leghíresebb melódiája eredetileg nem is szerelmes dalnak készült.
    
5. A dalt Elvis Presley is fel akarta dolgozni, ám menedzsere a szerzői jogok megosztását kérte Dollytól, amibe a nő nem ment bele.

10 dolog, amit nem tudtál a világ egyik leghíresebb szerelmes daláról

6. A Több, mint testőr című film záró betétdala eredetileg egy másik szám lett volna, amit korábban már felhasználtak egy másik filmben, ezért végül lemondtak róla. Az I Will Always Love You című dal Kevin Costner ötlete volt.

7. A szerzeményt Dolly Parton saját elmondása szerint is legnagyobb sikereként tartja számon.

8. A dalt többen feldolgozták még Whitney előtt: többek között Linda Ronstadt, amerikai popénekes. Ezen feldolgozás ragadta meg egyébként Kevin Costner figyelmét is, olyannyira, hogy megmutatta a film készítőinek.

9. 2002-ben az iraki diktátor, Szaddám Huszein kampánydalának választotta a szerzeményt egy arab énekesnő, Mayyada Bselees előadásában.

10. Whitney Houston halálát követően a dal újra bekerült a Billboard Hot 100 listájába és igen előkelő helyezést ért el. Majd negyven évvel debütálása és húsz évvel a Több, mint testőr című film kapcsán szerzett népszerűségét követően a 7. helyen tért vissza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top