Sztárok

Kuktaalázás és forgatókönyv – mit tud az RTL Klub új gasztrorealityje?

"Túl sok a koriander!" – néz bele a sármosan pikírt gasztroblogger a trendi sminket viselő csinos lány szemébe, és egy ország háborodik fel a vétkes séfjelölt gaztette felett. Pedig a lakosság fele biztosan elhinné nekem, hogy a koriander valójában hosszúszőrű pásztorkutya vagy nyugtató és altatótabletta.

Az RTL Klub új főzőműsora, A konyhafőnök igazából csak első látásra tűnik főzős műsornak, valójában éppen annyira szól az ételekről, mint amennyire az X-Faktor az énekhangról. Persze, kell bele, de nem ez a lényeg. A Gordon Ramsey-féle Masterchef nyomdokain járva a műsor az évről évre egyre népszerűbb gasztronómiából és a népszerűségben már-már verhetetlen beszólogatásból kever kellemesen fogyasztható elegyet, bár előbbiből valamivel kevesebbet adagol.

Az impozáns méretű konyhapultsorok mögé jól megkülönböztethető, jól válogatott fiatalok állnak, saját történettel, érzelmeket sugárzó ábrázattal, a főzés iránti szenvedélytől telve és a gasztrogestapónak beillő zsűritől rettegve. A világítás, a színek, a ruhák, a zenék egy boldog ország képét sugározzák, egy olyan világét, ahol nem a devizahitel havi törlesztése a gond, hanem az, hogy összejön-e a mangócsatni a rostonpolip mellé, és ahol a megvető pillantások azért járnak, ha a mesterszakácstanonc dőreségében kifelejti a csilit az ételből.

Fotók: RTL Klub
Fotók: RTL Klub

Az RTL-nél egy cipőfelsőrész-készítő versenyből is képesek lennének tehetségkutatót csinálni

A csatorna tisztában van azzal, hogy mik a sikeres tehetségkutató műsor dramaturgiai elemei, készítettek épp eleget a műfajból, így a finom gyalázás utáni kedves továbbengedés vagy a dicsérve búcsúztatás pillanatai ismerősök lehetnek azoknak, akik lerágták már a körmeiket azon izgulva, hogy vajon melyik dalnokot viszik az X-Faktor mentorai az élő show-ba, és ki sírhatja tele Istenes Bence vállát. Csak épp itt a show konyhasó. Az RTL-nél egy cipőfelsőrész-készítő versenyt is képesek lennének úgy megvágni és alázenélni, mintha életről-halálról szólna a harc, és a végén a tigrisek közé vetnék a kontárt.

A zsűri: Vajda Pierre, Fördős Zé, Bernáth József
A zsűri: Vajda Pierre, Fördős Zé és Bernáth József

Nem a recept, hanem a forgatókönyv a szentírás

Ha pedig tét van és dráma, a műsor működik. Kellenek ehhez a helyenként kissé látványosan instruált zsűritagok is, akik a konyhai baklövések mellett nem mehetnek és nem is mennek el szótlanul: a könyörtelen konyhai pszichopatára gyúrt menő séf, Bernáth József, a veleszületett beszólogató Fördős Zé és a csendesen utálatos gasztrosznob Vajda Pierre, aki úgy ejti ki a száján azt, hogy concassé, mint valami gyakori kötőszót. Három egyéniség, akik azonban kellően fegyelmezettek ahhoz, hogy alávessék magukat a felsőbb érdekeknek, hogy ne a recept, hanem a forgatókönyv legyen számukra a szentírás.

Meglepődésnek helye nincs, hiszen a zsülienre vágott sárgarépa előállításának tudománya önmagában csúfos bukás lenne főműsoridőben, így aki ezt várja, csalódott lehet A konyhafőnök láttán, aki azonban izgalmas realityt nézne, annak bejöhet a kuktaalázás. A koriander egyébként a zellerfélék családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékéről származó fűszernövény.

Gergely a Konyhafőnök első kiesője
Gergely a Konyhafőnök első kiesője

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top