Sztárok

Meghalt Fabiola belga királyné

Baldvin király özvegye 86 éves volt.

Elhunyt Fabiola volt belga királyné, a brüsszeli Stuybenberg kastélyban érte pénteken a halál – közölte a belga királyi palota.

Fabiola De Mora y Aragon 1928. június 11-én született Madridban spanyol nemesi családban. 1960 decemberében ment feleségül Baldvinhoz, és lett a belgák ötödik királynéja 1993-ig, amikor férje váratlanul elhunyt Spanyolországban.

Forrás: telegraph.co.uk
Forrás: telegraph.co.uk

“Minden belga gyászol” – jelentette ki Didier Reynders minisztelnök-helyettes és külügyminiszter. “Több nemzedék életére hatással volt. Történelmünk egy fejezete zárul ma le. Valamennyien emlékszünk a lelkesedésére, az elkötelezettségére, a leggyengébbek iránti figyelmességére mind uralkodása 33 évében, mind Baldvin király 1993-ban bekövetkezett halála után” – mondta Benoit Lutgen, a keresztény indíttatású Humanista Demokratikus Centrum párt vezetője.

2013-ban Fabiola jelen volt azon az ünnepségen, amelyen sógora, II. Albert király átadta a hatalmat Fülöpnek, a királyné unokaöccsének. Az évek és az artrózis (ízületi porckopás) súlya alatt előbb bottal járt, majd kerekesszékbe kényszerült.

A katolikus királyné az egész világra mély benyomást gyakorolt, amikor Baldvin temetésén a feltámadás reményének jeleként fehérbe öltözötten jelent meg. A pár legnagyobb fájdalma – a király szerint – az volt, hogy nem lehetett soha gyermekük, Fabiola ötször vetélt el.

2013-ban Fabiola hírnevén csorba esett, és a monarchia megrendült, amikor a sajtó feltárta, hogy a volt királyné “magánalapítványokat” hozott létre, amelyeken keresztül gyakorlatilag halála után is az öröklést terhelő adók megkerülésével juthatott volna pénz családtagjainak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top