Sztárok

7 karriertanács a Trónok harca szereplőitől

Nem mondok újat azzal, hogy a mesék sok tanulságot hordoznak, de nem csak a gyerekek tanulhatnak ezekből. Például a Trónok harcát kötelezővé lehetne tenni a pályakezdőknek, mert van mit tanulni ebből a történetből.

1. Lord Varys

A suttogók ura, vagyis a besúgók vezetője és egyben a király közvetlen tanácsának a tagja, aki egykor a nincstelenségből emelkedett ki. Észrevétlenül jár-kel, mindenhol ott van, a többség csak a nem túl hízelgő Pók néven emlegeti. Mottója pedig: a tudás hatalom

Mit tanácsol? A saját karrier építéséhez ez elengedhetetlen, na nem feltétlenül kell kémeket fogadni ezért. Sokkal fontosabb, hogy megbízható munkakapcsolatokat kell építeni, amelyek a kölcsönös érdekek mentén funkcionálnak. Ha van egy lista arról, akitől szívességet kérhetsz, az felbecsülhetetlen kincs.

7 karrier tanács, a Trónok harca szereplőitől

2. Robert Baratheon

A Hét Királyság uralkodója, a Vastrón birtokosa a sorozat kezdetekor. Egykor hős harcos volt, most az ellene ármánykodókat kell szemmel tartania, miközben a pozíciója egyre bizonytalanabb. Mottója: alkalmazkodás vagy halál.

Mit tanácsol? A hétköznapi életben persze a halál túlzó, de az biztos, hogy sokan hajalmosak ellustulni, amikor már elérték a kitűzött céljukat. Pedig az álommunka másnak is vonzó, és mindig lesz egy fiatalabb, hataloméhes ember, aki szívesen megszerezné. Ez kivédhető, ha folyton alkalmazkodunk az új helyzetekhez.

7 karrier tanács, a Trónok harca szereplőitől

3. Tyrion Lannister

A Kaszter-kő örököse és a király segítője az egyik leggyorsabb észjárású figura, akit a családja lenézett születésétől fogva, és csakis apja elismerésére vágyott gyerekkora óta. Testi adottságai miatt mindenki ellene fogadott, bármibe is kezdett, de Tyriont ez nem gátolta meg semmiben, mert műveltségével, logikájával, éles eszével mindenki más előtt jár. Amit tőle megtanulhatunk: nem a méret számít.

Mit tanácsol? Tekintet nélkül arra, milyen pozícióban vagy a cégen belül, fontos, hogy hallasd a hangodat. Senki nem jutott még feljebb azzal, hogy folyton tartotta a száját – ha felfigyelnek rád, messzire juthatsz. Csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő ok miatt figyeljenek rád.

7 karrier tanács, a Trónok harca szereplőitől

4. Eddard Stark

Deres ura és Észak Védelmezője, egy büszke és hűséges ember, aki mindent megtesz azért, hogy tartsa a szavát, és hű legyen a birodalomhoz. Habár nem a tervei szerint alakulnak a dolgok. Amit tőle tanulhatunk: elvakultan semmihez sem szabad ragaszkodni.

Mit tanácsol? Gyakran könnyű abba a hibába esni, hogy a munkahelyen szemellenzőt viselve ignoráljuk a kritikákat, és ragaszkodunk az elképzeléseinkhez, de ez nem mindig válik a hasznunkra. Előfordul, hogy éppen a cég érdekeit szem előtt tartva a saját ötleteinket kell félretenni, máskülönben a cég tesz félre bennünket.

7 karrier tanács, a Trónok harca szereplőitől

5. Petyr Baelish

A titulusa pénzmester, beceneve pedig Kisujj. Bár lordi rangjához alig tartozik földbirtok, sikeres tudott lenni. Mindig zárva tartotta a pénzes erszényt, de tudta, mikor és kire kell költeni. Ezzel elismerést vívott ki magának. Megtanulhatjuk tőle: a költségvetéssel csínján kell bánni.

Mit tanácsol? Ha a költségvetésen tartod a szemed, és spórolsz a cégnek, azzal bebiztosítod magad a pozíciódban. Tudatában kell lenned, hogy azzal nyersz hosszú távon sok pénzt, ha rövid távon nem vagy kapzsi.

7 karrier tanács, a Trónok harca szereplőitől

6. Daenerys Targaryen

A vérvonala utolsójaként Dany volt dinasztiája megmentője, a sorozat elején komoly áldozatot hoz, hogy megerősítse a hatalmát: összeáll a félelmetes vezérrel, Khal Drogóval. Érdemes lemásolni: köss szövetséget nálad erősebbel.

Mit tanácsol? Klasszikus játék a munkahelyeken, hogy keress nálad erősebb szövetségest, és tedd magad nélkülözhetetlenné ebben a kapcsolatban. Ha látják, hogy bevállalós vagy, nem riadsz meg a kihívásoktól, akkor hamar feljebb jutsz a ranglétrán. Csak egyre kell vigyázni, hogy ne érezze magát fenyegetve a pártolód.

7 karrier tanács, a Trónok harca szereplőitől

7. Hodor

Igen, ő az, aki csakis a saját nevét tudja mondani, de minden viccet félretéve: a legkedvesebb szereplője a sorozatnak. Egyszerűen, mert szereti a mókát, nem bonyolítja a dolgokat, bármit megtesz azokért, akiket szeret, és beleáll minden konfliktusba, ha kell. Mégpedig mosolyogva. Könnyű mondani, de nem könnyű megvalósítani azt, amit tanulunk tőle: mindenre nyitottan és pozitívan reagálj.

Mit tanácsol? Hiába teszel bármit, ha az emberek nem szívesen vannak a közeledben. Fontos, hogy erőt sugározz, és az optimizmus hatalmas erő.

7 karrier tanács, a Trónok harca szereplőitől

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top