Sztárok

Hivatásuk: Gyógyíthatatlan betegeket ápolni

A budapesti Hospice Házban olyan gyógyíthatatlan daganatos betegeket ápolnak, akikről az orvosok már lemondtak. Az itt dolgozók számára a legnagyobb siker, ha valaki békében, méltósággal távozhat az életből.

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulása óta közel 10 ezer embernek segített, hogy szerettei körében, a lehető legjobb fizikai és szellemi állapotban töltse élete utolsó szakaszát. A szervezet egyidejűleg 80-100 beteget lát el, többségüket saját otthonukban, ahová rendszeresen kiszáll egy orvos és egy ápoló – szükség esetén más szakemberekkel, például gyógytornásszal vagy dietetikussal együtt. Az alapítvány emellett rendelkezik egy 10 ágyas bentlakásos fekvőbeteg-részleggel is.

Hivatásuk: Gyógyíthatatlan betegeket ápolni

“Apró, de annál fontosabb sikereink vannak” – meséli Demeter Katalin főnővér. Ilyen volt például, amikor egy mozgásképtelen, nagy fájdalmaktól szenvedő daganatos beteg a felhőtlen égre pillantva megjegyezte, hogy régen mennyire szeretett a meleg napsugarakban fürödni. Az ápolók addig szervezkedtek, amíg kerítettek egy napozóágyat, és a bácsit kivihették a kertbe. “Az ilyen pillanatokban annyi hálát és szeretetet kapunk, ami hatalmas erőt ad a mindennapokban” – mondja a főnővér.

Katalin elmondta, hogy bár a munkájuk megterhelő, az elmúlt két évben mindössze egy kollégájuk mondott fel a 9 fős csapatból. Náluk van idő a betegekre – a Hospice Házban a tíz ágyra minden percben két nővér jut. “Igaz, nagyon sokszor egy-egy pillantásból vagy a beszédképtelen ember izomtónusaiból kell felismernünk, ha valaki szenved, hogy mindent megtehessünk a tünetek enyhítéséért” – teszi hozzá. A hospice ellátásba jelentkező ápolók éppen ezért speciális szakképzést kapnak.

Demeter Katalin elmondta, hogy a társadalombiztosítás a munkadíjuk közel 45 százalékát fedezi, amikor kimennek egy-egy otthon ápolt beteghez, a maradékot pályázati pénzekből és adományokból teremtik elő. “Tavaly a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból 2125 órányi segítséget tudtunk nyújtani. Csak a fekvőbeteg-részlegünk működtetése napi 200 ezer forintba kerül” – magyarázza az adatokat. Amennyiben valaki az adója 1%-ának felajánlásakor megadja elérhetőségeit, a Magyar Hospice Alapítvány részletes tájékoztatást ad az összeg felhasználásáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top