Sztárok

“Jön a modern nő, egy világsztár, és sok LED-fal” – Ilyennek álmodta meg Vajna Tímea, a Miss Universe 2015-ös versenyét

Június 6-án az Erkel Színházban rendezik meg a Miss Universe hazai döntőjét, amit idén már a tévében is láthatunk. "Vibrálni fog a színpad, fantasztikus fellépőkkel és csodálatos lányokkal" – ígéri a szervező Vajna házaspár, bár engem nyilván a tizenhat induló lány érdekelt, akiket be is mutattak ország-világnak a sajtótájékoztatón.

Van valami furcsa abban, ahogy tizenhat hasonló alkatú, gyönyörű lányt egyforma ruhákba öltöztetnek, egyforma frizurákat kapnak, és egymás mellé állítanak egy sajtótájékoztatón. Talán a tömbösítésnek köszönhető, hogy az első pillanatban képtelen voltam kedvencet választani magamnak, amikor felálltak a sajtótájékoztatón. Együtt annyira egyformának tűntek. Most, hogy nézem a fotóikat a honlapon, látom a különbséget, de azért elég közel állnak ahhoz, hogy akár egymás tesóinak is nézhessük őket. Pedig megvolt a törekvés arra, hogy a mezőny változatos legyen. Kérdésemre Vajna Tímea elmondta, hogy ő kifejezetten szerette volna, hogy például egy rövid hajú lány is legyen a mezőnyben, csak sajnos ilyen jelentkező nem volt, a mostani mezőnyből pedig senki sem akarta levágatni a haját. Egyetlen dologban törekedtek hasonlóságra: igyekeztek kizárólag magas lányokat választani, ami annak fényében kicsit furcsa, hogy a tavalyi Miss Universe magyar fordulóját megnyerő Kelemen Henrietta nem épp egy égimeszelő.

“A magyar lányok hungarikumok”

Egy ilyen sajtótájékoztatón a legkellemetlenebb részt jellemzően a lányok rövid, egy-két mondatos bemutatása jelenti, hiszen ilyenkor általában egy poénoskodó, macsós humorban tobzódó rádiósnak – ezúttal Fittikém volt a befutó – jut a feladat, és ebből ritkán sül ki bármi jó. Tegyük azért hozzá, hogy alapból rettenetesen nehéz valakit normálisan és frappánsan egy-két mondatban bemutatni, pláne úgy, hogy itt aztán tényleg csak pozitívumokat szabad mondani. Mondjuk hülyén is venné ki magát, ha valamelyikük elmondaná, hogy kellemetlen szájszaga van, vagy az egyetlen hobbija a shoppingolás, bár kétségkívül szórakoztatóbbá és őszintébbé varázsolná a műsort. Így kb. mindenkiről megtudhattam, hogy mosolygós, közvetlen, önzetlen, céltudatos, pozitív személyiség. Természetesen utazni, nyelvet tanulni és új embereket megismerni is mindegyikük szeret, sőt egy szuperhőst is felfedezni véltem köztük Zákány Vivien személyében, aki saját bevallása szerint mindig kiáll a becsületesség, a tisztesség és az őszinteség mellett. Úgy legyen! A mezőny legfiatalabb tagja 18, a legidősebb 25 éves, és ha jól számoltam, a 16-ból 8-an járnak főiskolára vagy egyetemre.

Ilyen a vita Vajnáéknál

A lányok jellemzésén túl még számos izgalmas dolgot megtudhattam. Például azt, hogy Andy Vajna nem egy korán kelő típus, ugyanis délután kettőkor egy határozott jó reggelt köszöntéssel üdvözölte a megjelent sajtómunkásokat. A sajtótájékoztató fesztelenebb pillanataiból az is kiderült, hogy a Vajna házaspár kapcsolatában Tímeáé a döntő szó, ugyanis elárulták, hogy volt egy kis perpatvar köztük az idei show jellegét illetően, de Andy szerint az ilyen esetekben úgyis mindig Timi nyer. Míg Andy Vajna egy tavalyihoz hasonló, egy témára felépülő – tavaly ez a Kabaré című musical volt – koncepciózus show-t képzelt el, addig a neje inkább egy fiatalosabb, színesebb, vibrálóbb előadást mai zenékkel. Tímea szerint a show amerikaias lesz, mivel azokat az elemeket próbálja Magyarországra hozni, amiket Amerikában látott. Például annyi LED-falat, amennyit csak a színpad elbír. “2015 a fény éve lesz” – adja meg az alaphangot Vajnáné, aki a lányokról azt mondja, hogy mind különböző karakterek. Hiába, a Monty Python óta tudjuk, hogy mindannyian egyéniségek vagyunk.

Világbéke helyett környezetvédelem

Természetesen az is érdekelt, mennyire számít egy királynőjelöltnél az intelligenciája, amiről Andy Vajnának határozott véleménye volt: “A Miss Universe esszenciája az, hogy ne csak a legszebb lányokat mutassuk meg, hanem legyen mögötte valami több, például a jótékonykodás.” A magyar döntő is a környezetvédelem jegyében telik, ami leginkább azáltal jelenik meg, hogy a királynő a készpénz, az utazás, az ékszerek és a reklámszerződések mellé egy elektromos autót is nyer (?!). Emellett a lányok a show-n Zoób Kati és az Attitűd estélyi ruháit viselik majd, melyeket csökkent munkaképességűek varrnak, ezzel is kapcsolódva a versenysorozat küldetéstudatához.

A zsűriben világsztár is lesz, de a közönség választ

A zsűri tagsága még nem nyilvános, de Vajna Tímea annyit elárult, hogy leginkább a szponzorok és TV2-s hírességek alkotják majd, és egy világsztárt is beígért, akit egyelőre nem nevezhet meg. Világsztár ide vagy oda, a magyar Miss Universe-t mégsem a zsűri, hanem interneten a közönség választhatja ki abból az öt lányból, akiket a zsűri a legjobbnak talál. Ez a gyakorlatban nagyjából úgy néz majd ki, hogy a közel kétórás műsor alatt meglesz a nyerő ötös, akikből a nézőknek úgy tíz perce lesz megszavazni a www.muh.hu oldalon, hogy ki legyen a királynő és a helyettese. Ösztönzésként a szavazók között egy párizsi utat sorsolnak ki.

A tábor

A magyar döntőig hátra lévő pár hétben a lányok nem lustálkodnak, hanem egy intenzív felkészülőtáboron kell átesniük. A tavalyi győztes, Kelemen Henrietta szerint a lányok többsége ilyenkor az alakja miatt aggódik, illetve azon parázik, nehogy majd elessen a színpadon vagy bakizzon valami emlékezeteset, de pont azért van a tábor, hogy ezeket kiküszöbölhessék. Ezekben a hetekben Zsidró Tamástól kezdve Katus Attilán át a modell Rábaközi Andreáig számos szakértő okítja őket. Katus Attila például napi egy óra intenzív tornával veszi kezelésbe őket, és ugyan maga is elismeri, hogy pár hét alatt nem lehet csodákat tenni, de a lányok eleve nem olyanok, hogy itt csodákra lenne szükség.

Jó biznisz a szépségverseny?

Vajon megéri ez a Vajna házaspárnak? Tímea szerint tavaly még nem volt kolbászból a kerítés, és veszteséges volt a műsor, de idén, részben a TV2-s közvetítésnek és a tavalyi jól sikerült műsornak hála, erősebb lett a szponzori háttér, és így már pozitívan tudnak belőle kijönni. Meg kell kérdeznem, hogy számára ez a szervezés egyfajta hobbi-e vagy kőkemény munka. Felnevet, és elmondja, hogy hobbinak ez azért túl drága mulatság, de ha nem élvezné, biztosan nem csinálná. Kb. negyvenfős stábot kell irányítania, ami így a döntőhöz közel, annyi energiáját emészti fel, hogy mostanában alig alszik. A munkamegosztás Andy és közte úgy zajlik, hogy a show-ért Andy felel, de minden más, a lányokkal kapcsolatos munka rá tartozik. A rendezvény vége felé beszélgetünk, és váratlanul emlékezetes pillanatban van részem. Az időközben civil ruhába (farmer, póló) öltözött tavaly győztes, Kelemen Henrietta odalép Tímeához, és átadja neki a koronáját, aki ezt jól elrakja. Minden mulandó, és a szépségkirálynőség sem tart örökké.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top