Sztárok

Megnéztük: ezt tudja a Fear The Walking Dead!

Spin-off sorozatot kapott a The Walking Dead. A zombiapokalipszis előzményét boncolgató, Fear The Walking Dead szeptember 24-én debütál a képernyőn. Az AMC csatornának köszönhetően megnéztük a pilot epizódot. Vigyázat! Spoileres tartalom.

“Én ezt tuti nem fogom nézni, mert nincs benne Rick és Daryl” – mondta kolléganőm, amikor a Fear The Walking Deadről beszélgettünk. Az egyik kulcskérdés tehát mindenképpen az: hogyan sikerült a Fear The Walking Dead szereplőválogatója. A másik pedig az, hogy mennyire tud pörgős lenni a sorozat, ami egy előzményt mutat be. Ha ugyanis abból indulunk ki, hogy Rick fél évet feküdt kómában (és a lelövése idejében még minden rendben volt), akkor a Fear The Walking Deadnek 6 hónapot kell bemutatnia.

Ki nem találtam volna, de egy drogtanyán indítunk, ahol egy ifjú függő barátunk meztelen felsőtesttel fut végig a mocskos lakáson. Vérfürdő minden szinten, aztán a feszültséget fokozó zene a csúcsára ér, és meglátjuk a társaiból falatozó Gloriát. Mi már rég tudjuk, hogy zombi a csaj, de herkás barátunk még sokkolva fut ki Los Angeles utcáira, ahol nyilván elüti egy autó, hogy aztán a kórházban rátaláljon a családja, akiket isten tudja, mióta nem látott.

Megnéztük: ezt tudja a Fear The Walking Dead!

A Fear The Walking Deadben még van meleg víz, tévé, és főzőcskéznek a konyhában. Maga a megtestesült civilizáció, így tippelgetni kezd a néző, hogy vajon melyik karakter esik majd először áldozatul a zombiknak, mert a The Walking Deadből már megtanulhattuk, hogy előbb vagy utóbb mindenkiből desszert lesz.

Szóval megérkeznek a herkás fiú szülei a kórházba. Mostoha apu tanár, anyu tanácsadó a suliban, a nővére pedig éltanuló. Főhősünknek senki nem hiszi el, hogy emberevő zombikat látott, “Be volt állva a gyerek anyuka. Csak hallucinált” – mondja mindenki. De irodalomtanár mostoha fater – ha már a saját fiával nem boldogul, amit egy felesleges telefonbeszélgetésből tudunk meg – kezébe veszi az ügyet, és ellátogat a drogtanyára, ahol zombit és hullát nem talál, viszont a vérfürdőre utaló jeleket igen…

Megnéztük: ezt tudja a Fear The Walking Dead!

Eközben anyu bemegy a suliba dolgozni, és a helyi Agymenők klub elnöke, egy minden sztereotípiával ellátott (kockás inges, pattanásos…) srác becsempész egy bicskát az iskolába. Ő már tudja, hogy jön egy vírus, és mindenki jól átváltozik zombivá, itt már nem a továbbtanulásért kell harcolni, hanem az életünkért. Nyilván a helyi 16 éves kocka a legjobban tájékozódott ember Los Angelesben, vagy ő az egyetlen, akinek a szülei megvették a The Walking Dead képregényt…

Már rég túl vagyunk az első 20 percen, a feszültséget folyamatosan a zene tartja fenn, és eddig mindössze egy zombit láttunk. Ha eddig nem hitted volna, ezen a ponton rájössz, hogy ez tényleg előzmény sorozat, tényleg a hogyanra ad választ, de vajon a véres arcú zombikiller Rickhez szokott néző ezt mennyire találja majd izgalmasnak? Miközben ezen mélázunk, egy újabb teljesen sablonos párbeszédet hallhatunk anyu és apu között. “Csak azért hiszel a gyereknek, mert a saját fiaddal rossz a kapcsolatod. Jaj, ne akard már azt mondani, hogy hiszel az emberevős sztoriban.”

Nyilván a főhősünk megszökik a kórházból, miközben még ő maga is pont úgy mozog, mint a zombiakadémia hármassal végzett hallgatói. Nincs mese, ez a gyerek nagyon elszánt, már az anyja is hisz neki. Az egész család elzarándokol a zombiházba, hogy újra megnézzék a véres padlót. A gyerek persze nincs ott. Van viszont piszok sok zsaru, káosz és lövöldözés az utcán. A helyi Erős Antónia tolmácsolásában pedig már azt is megtudhatjuk a Híradóból, hogy a zsaruk hiába lőtték le az embereket a sztrádán, azok életre keltek, és megharapták őket. NAHÁT. Ez mind újdonság lenne, ha nem láttunk volna előtte 5 évadnyi zombigyilkolást.

“Mi ez, valami biológiai fegyver? A levegőben van valami? Esetleg a vízben?” – találgat a tanári kar a suliban másnap, majd a helyi Vágási Jutka ki is adja az utasítást, hogy mindenki húzzon haza, mert itt szükségállapot van. Pattanásos, kockás inges barátunk pedig cinikusan bámul le a buszról a biztonságiakra.

Most már nemcsak tanár apu, de anyu is hisz a megszökött gyereknek, akit a külvárosban találnak meg, mert önvédelemből kinyírta a dílerét, de – micsoda meglepetés! – a díler még él, csak hörög, és kívánja a húsodat.

“Mi a franc ez? Mi történik?” – jönnek sorban  a megválaszolatlan kérdések a családtól.

Megnéztük: ezt tudja a Fear The Walking Dead!

A választ simán megadhatja a néző: fél év múlva szinte mindenkinek kampó. Vándorolni fogtok, esővizet fogtok inni, lejárt szavatosságú pudingot fogtok enni, és ha szerencsétek van, nem kerültük a napraforgós kannibálok kezére. De nem is emiatt érdemes nézni a Fear The Walking Deadet, hanem azért, hogy minden részben felteheted magadnak a kérdést: mit tennél, ha tudnád, hogy ez vár rád? A Fear The Walking Dead első ránézésre a hogyanra fogja megadni a választ. Hogyan indult, hogyan viselkedtek az emberek, hogyan jöttek rá, hogy mivel állnak szemben…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top