Sztárok

Van, ami még az aranynál is drágább

Az ismerőseim élőszóban és a Facebook-on is sokan panaszkodtak idén a szokatlanul változékony nyárra. Vajon mennyi köze van ehhez a globális felmelegedésnek? A túlzott környezetszennyezésnek? De méginkább: nekünk, embereknek? Én azt hiszem, változékony nyár ide vagy oda, az emberiség nem kap több haladékot. Ideje tennünk valamit. Akár kicsiben is.
Van, ami még az aranynál is drágább

Sokan érzik úgy, hogy egyszerű emberként nem tudnak jelentőset tenni annak érdekében, hogy megóvják a Földet. De a környezettudatos életnek így nem szabad nekiállni. Mert igenis minden ember számít. Gondoljatok csak bele: ha mindenki a szemetesbe teszi a megevett csoki papírját, szelektív gyűjtőbe a műanyag palackot, ha lekapcsolja a lámpákat és elzárja a csapot, ez a jóval több mint hat milliárd ember esetén több miskolcnyi megtakarított energiát, akár Velencei tónyi megspórolt tiszta vizet és kékestetőnyi nem eldobott szeméthalmot jelent – naponta!

Ha mindannyian, egyenként elfogadjuk, hogy felelősek vagyunk, ha a gyerekeinket is ebben a szellemben neveljük, akkor igenis nagy dolgokat érhetünk el. Például azt, hogy a lányaink, a fiaink, és az ő gyerekeik, egy még mindig élhető bolygót kapnak örökségül. De ehhez valódi szemléletváltásra van szükség. Vagy inkább… visszaváltásra.

Tudtátok, hogy régen például a búzát úgy hívták, hogy: élet? Ha valakinek a kertjében olyan kút volt, amelyet tiszta forrás táplált, azt nagyon szerencsés embernek tartották.

Van, ami még az aranynál is drágább

Nem szeretem a túlzásba vitt nosztalgiát, de vannak olyan elfeledett értékek, amelyekhez érdemes visszanyúlni. Megtanítani a gyerekeinket arra, hogy például a vizet ne csak a lefolyón lecsurgó folyadéknak, hanem valódi értéknek lássák, amire érdemes és kell is vigyázni. Az ebben a szellemben felnövő kicsik számára talán már nem csak az egyének szintjén, hanem a jövő vállalatvezetőiként is számíthatunk, hogy segítsenek együtt megóvni, visszaállítani a bolygó tisztaságát.

Egy jelentéktelennek tűnő döntés is nagy hatással lehet a környezetvédelemben. Például az, milyen mosószert használsz. A Henkel mosószerek legújabb generációja, a Persil ColdZyme German Technology termékcsaládja nem csak koncentrált hatóanyagokat tartalmaz, melynek köszönhetően kisebb mennyiséggel is ugyanazt a ragyogó tisztaságot érheted el, de alacsonyabb hőfokon is kiválóan mos, mellyel energiát takaríthatsz meg. A benne található celluláz enzim vigyáz a ruhák anyagára, így azok tovább szépek maradnak.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top