Sztárok

Testi-lelki terrortól a boldogságig – 76 éves Tina Turner

Az énekesnő dalain generációk nevelkedtek. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy miközben mi jól szórakoztunk a dalain, koncertjein, filmjein, addig neki mindennap a poklot kellett megjárnia, szó szerint az életéért harcolva. November 26-án ünnepli 76. születésnapját Tina Turner.

Tina Turner kisvárosi, szegény és elég zűrös családba született, talán maga csodálkozott volna a legjobban, ha évtizedekkel ezelőtt valaki megelőlegezte volna neki azt, amit mára elért. Bár mindig is volt benne egyfajta küzdés és vágy, hogy megmutassa, ki ő valójában, és hogy kitörjön a nem túl fényes környezetéből.

Vidéki farmról a slágerlisták élére

1939-ben született Anna Mae Bullock néven. Anyja gyári munkás volt, apja egy farmon dolgozott, ahol ő maga is sokat segítkezett. Szerény körülmények között nevelkedett, nem is éppen jó hangulatú családban, szülei válása után testvérével együtt nagyanyja vette őt magához.

Tina fiatalon
Tina fiatalon

Ike Turnerrel, későbbi férjével egy klubban ismerkedett meg tinédzserként, ahol a férfi rendszeresen zenélt. Hosszas unszolás után a zenész megengedte neki, hogy csatlakozzon az együtteséhez, és nemsokára már ő maga lett az esti show-k sztárja. Egy alkalommal egy stúdiófelvételnél is ő ugrott be a lebetegedett eredeti énekes helyett, és ez lett Tina Turner nagy dobbantása. A dallal letarolta Amerikát. A “Fool in Love” a slágerlisták élére ugrott, és egy csapásra sztár lett a kisvárosi lányból, alig 21 évesen.

Hirtelen lett nagycsaládos anya

Az énekesnő új nevet kapott, és Tinaként már boldogan tekintett a jövőbe. Az első sikerek valóban reménytelinek tűntek, akkor még nem sejtette, milyen mélységeket kell majd megjárnia. Ike ugyanis rákapott a siker ízére, és zenekara nevét Ike és Tina Turner Revüre változtatta, óriási sikert aratott országszerte.

De nem elégedett meg azzal, hogy az énekesnő csak a színpadon legyen a társa. Bár a megismerkedésükkor már nős volt, 1972-ben mégis feleségül vette Tinát Mexikóban, annak ellenére, hogy csak 1974-ben vált el első feleségétől. Tinának rögtön négy gyermeke lett. Ike két fia, saját, előző kapcsolatából született fia és közös fiuk. A hirtelen jött nagycsaládos anyaszerep és a rengeteg munka még nem okozott volna gondot számára. Az együttessel szaladt a szekér, slágereik és feldolgozásaik a mai napig élnek, így például a River Deep Mountain High vagy a Proud Mary.

Ike Turner és Tina
Ike Turner és Tina

Életveszélyben élt férje mellett

Ki tudja, mi lett volna a közös sikerszériából, ha sikerül tovább vinni, csakhogy Ike drogfüggősége és agresszív viselkedése miatt a zenészek gyakran cserélődtek, a koncertek és a lemezfelvételek egyre vontatottabbá váltak. Tina Turnert a szerelem a pokolba taszította, folyamatos magánéleti problémákkal is szembe kellett néznie, mivel a férfi folyamatosan csalta, és gyakran bántalmazta őt és gyermekeiket is. Tina orrát egy idő után plasztikáztatni is kellett, annyi verést kapott, sőt, előfordult, hogy Ike a cigarettacsikkeket is az orrán nyomta el. Egy-egy nagyobb verés következtében volt, hogy eltörtek a bordái, vagy megégett az arca, amikor a férfi forró kávét öntött rá. Tina egy alkalommal öngyilkosságot is megkísérelt, amikor már úgy érezte, hogy nem bírja tovább, egy egész doboz altatót vett be, de időben rátaláltak, és megmentették az életét.

Az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor egy koncertre tartva összevesztek egymással, és Ike felismerhetetlenné verte össze Tinát. Ekkor az énekesnő összesen 36 centtel a zsebében szó szerint megszökött férjétől, és a barátainál bujkált hónapokig, rettegve, hogy rátalál-e a férfi. Közös fiuk is elhagyta a szülői házat nem sokkal később, amikor apja egy felhúzott pisztollyal fenyegette meg, és jól fejbe is vágta vele. Tina végül 1978-ban hivatalosan is elvált férjétől.

Egyedül is megmutatta a világnak, mire képes

A válás után Tina Turner új életet kezdett. Illetve kezdett volna rögtön, de ez már nem a tündérmese kategória volt. Súlyos anyagi problémákkal küzdött, éveken át próbált talpra állni. Nemcsak azért, mert negyvenévesen egyedül maradt, pénz nélkül, otthon nélkül, gyerekekkel, hanem azért is, mert Ike mindent megtett annak érdekében, hogy semmi ne sikerülhessen neki. Volt, amikor felgyújtotta a kocsiját, és halálosan megfenyegetett mindenkit, aki Tinának segíteni mert. Az énekesnő ennek ellenére fáradhatatlanul dolgozott, és szólókarriert indított. A megszokott R&B stílust a disco műfajára cserélte, de a közönség ezt nem fogadta éppen örömmel.

Az énekesnő végül új menedzsere tanácsára teljesen stílust váltott, mind a zenében, mind az image-ben, és a merész ötlet bejött. Rock’n’Roll zenekart alapított, amellyel először csak Európát, majd a hazai, amerikai piacot is meghódította. Akkor találkozott a kor legnagyobbjaival, Rod Stewarttal és a The Rolling Stonesszal, akikkel közös produkciókat hoztak létre, ezzel pedig Tinát milliók ismerték és szerették meg, beírta magát a történelembe. 1988-ban bekerült a Guinnes Rekordok Könyvébe is, mivel ő volt az első, aki szólóelőadóként 184 ezres fizető közönség előtt énekelt.

Mel Gibson és Tina Turner
Mel Gibson és Tina Turner

Több filmszerepet is kapott, például Mel Gibson oldalán a Mad Max 3.-ban, amelynek betétdala, a We don’t need another hero világsiker lett. Számos film betét- és főcímdalát énekelte, és vitte sikerre, például az 1995-ös James Bond filmét, a Goldeneye-t. Albumai világszerte több mint 200 millió példányban fogytak, mindenkinél több koncertjegyet adott el a történelemben, és a szakma minden idők 100 legnagyobb énekese közé választotta őt. Energikus előadásmódja, erőteljes, érces hangja, különc külsője egyedivé és utánozhatatlanná tette.

Egy dolog menthet meg: az önmagunkba vetett hit

Tina Turner már nem vállal fellépéseket, fél évszázadot töltött színpadon, és bár manapság már visszavonultan él, sokan megirigyelnék, milyen jó formában van 76 évesen. Persze ezért sokat is tesz. Rendszeresen sportol, és nemcsak testét, hanem szellemét is edzi buddhista tanokkal, amelyek egykor szerinte az életét mentették meg, amikor válása után talpra kellett állnia. 2013-ban, több mint húsz év együttélés után Tina Turner férjhez ment Erwin Bach producerhez, és ma már tényleg boldog házasságban él.

Amikor az életéről kérdezik, mindig egyetlen tanácsa van csak: szerinte, ha boldogtalanok vagyunk bárkivel vagy bármivel, meg kell szabadulni tőle. Neki sikerült, saját bevallása szerint azért, mert hitt önmagában, és rátalált a saját erejére.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top