Sztárok

Így kezdődött Fekete István, a Vuk írójának tündérmeséje

Csalódottság, kiábrándultság, sorozatos lelki törések után mindent elsöprő szerelem. Fekete István író, Vuk és Matula bácsi megteremtője esküvőjéig és első igazán boldog felnőttkori pillanatáig hosszú volt az út.

“Az 1920-as évek elején volt egy olyan kormányzati rendelkezés, hogy bizonyos főiskolákra fölvették azokat a haladó fiatalembereket, akik éppen lődözték főbe magukat az 1. világháború után, mert részegségükben és egyébként unalmukban nem nagyon tudtak már mit csinálni. Megviselte őket a háború” – mesélte a XXI. század című műsor riporterének Sánta Gábor irodalomtörténész.

Így kezdődött Fekete István, a Vuk írójának tündérmeséje

Fekete István így ment Debrecenbe gazdászhallgatónak. Két év után innen is továbbállt Mosonmagyaróvárra, mert úgy belekerült az ivós, önpusztító katonakörbe, hogy lépnie kellett. Ott már jól tanult, és akkor már verseket is írt, sőt újságíróként is tevékenykedett. Innen került Bakócára, a Majláth-birtokra. Akkor a fiatal segédtiszt elment egy bálba, ahol megismerkedett a grófság orvosának lányával. Itt kezdődik a tündérmese.

“Edit egy belgyógyász lánya volt” – folytatta az irodalomtörténész. Beszámolójából az is kiderült, Edit nem volt olyan gerinces, hogy bevallja, tartja a kapcsolatot Fekete Istvánnal, az író ugyanis már elköltözött Ajkára, onnan leveleztek a szerelmesek. Végül legyőzve az apai szigort, összeházasodtak. Született két gyermekük, István és Edit, az ifjú férj pedig egyre sikeresebb lett írásaival. Többek között a ravasz róka, Vuk meséjét is neki köszönhetjük. A történet folytatása a ma este látható az RTL Klubon.

Így kezdődött Fekete István, a Vuk írójának tündérmeséje

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top