Sztárok

5 fontos üzenet a ma 33 éves Nick Vujicictól

A világ legismertebb motivációs trénere, Nick Vujicic ma krisztusi korba lép, a harmincharmadik születésnapját ünnepli. A kar és lábak nélkül élő, hívő férfi öt fontos üzenetét szedtük csokorba – noha sokan kételkednek a szavaiban, vagy kritizálják őt, élete önmagában támasztja alá minden egyes mondatát.

1. “Meg kell érteni, hogy nincs mindenre azonnal válasz”

Ezt hangoztatja szinte minden előadásán. Nick Vujicic tizenöt éves koráig sokszor kérdezte, hogy “miért én?”, de akkor megtalálta a választ: János evangéliumában Jézus azt mondja az embereknek egy vakról, hogy rajta keresztül válnak nyilvánvalóvá Isten tettei.

“Rájöttem, hogy Istennek velem, a kar és láb nélküli emberrel is szándéka van. El kellett döntenem, hogy mit választok: hogy mérges vagyok rá azért, amim nincs, vagy hálás leszek neki azért, amim van” – mondta később. 

Vujicic két évvel később tartotta első prédikációját, azóta tengernyi követője lett. Csak a Facebookon hét és fél millió ember kíséri figyelemmel az oldalát.

Megnézem
Összes kép (1)

2. “Sosem szabad feladni az álmaidat. Küzdj még egy napot, egy hetet, küzdj még egy évet. Megdöbbentő lesz, amikor szembesülsz a változással.” 

Vujicic gyerekkorában depressziós volt, sőt egyszer öngyilkossággal próbálkozott. Miután megvilágosodott, elhatározta, hogy megvalósítja az álmait.

Harminchárom évesen már boldog családapa. Feleségével, Kanaével 2012-ben házasodtak össze, első fiuk, Kiyoshi 2013-ban született, Dejan, Nick Vujicic második fia pedig idén szeptemberben.

3. “Nem szabad abban reménykedni, hogy akkor leszünk boldogok, ha elérünk, vagy teszem azt, megvásárolunk valamit. A boldogságnak az életünk minden pillanatában ott kell lennie, és törekednünk kell a fizikai, a szellemi és az érzelmi harmóniára.”

Vujicic állítja: nincs egy boldogtalan pillanat sem az életében, és nem érti, egyesek miért vegzálják azzal, hogy könnyen beszél, mondván, hogy gazdag, és sok pénzzel egyszerű boldognak lenni. “Akik ezzel támadnak, még nem értették meg az üzenetemet. Ha most elveszteném minden vagyonomat, akkor is boldog emberként kelnék holnap.”

Vujicic egyébként sok pénzt forgat vissza saját alapítványába, és több olyan segélyszervezetnek adakozik, akik fogyatékossággal élőkön segítenek.

Taipei World Trade Center
Nick Vujicic egy mozgáskorlátozott fiúval a Taipei World Trade Center előadótermében, Tajvanon

4. “Számos olyan probléma akad az életben, amivel én még sosem találkoztam. Sőt, biztos vagyok benne, hogy az én életem sokkal könnyebb, mint nagyon sok emberé.” 

Meglepő, amikor egy kéz és láb nélküli ember szájából ilyen fajsúlyos mondat is elhangozhat, hiszen egy egészséges embernek még elképzelnie is nehéz, hogy milyen lehet végtagok nélkül élni.
De mint az fentebb kiderült, Vujicic Isten adományának tekinti az állapotát, és feltette az életét, hogy “ebből a székből, ülve” segít embertársain. Eddig a világ 56 országában járt (Nick Vujicic Budapestre is ellátogatott, mi is ott voltunk), és állítja, a következő években még legalább ennyibe eljut.

Megnézem
Összes kép (1)

5. “Kisgyerekként megértettem, még ha nem is fogadtam el, hogy szükséges segítséget kérnünk egymástól. Hiszen még olyan dolgok is léteznek a világon, amiket egészséges fizikummal is nehéz megoldani.”

Vujicic ma már nem fél segítséget kérni senkitől, sőt nem egyszer ironizál, amikor saját fogyatékosságáról beszél. “Imádom megölelni az embereket” – szokta mondani. Felesége minden egyes nap ráköti egy babahordozóval a kisebbik fiukat, a nagyobbik pedig imád odabújni az apjához. “Lehet, hogy nincs kezem, és nincs lábam. De olyan szeretettel és érzelmekkel teli életet élek, melyről tízévesen még álmodni sem mertem. Hinni kell, és az álmainkat valóra válthatjuk.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top