Sztárok

Sztárséfek joghurtos finomságai

Jamie Oliver, Nigella Lawson, Kovács Lázár és Mautner Zsófia. Fantasztikus sztárséfek. Ezért választottam az ő receptjeiket a legfinomabb joghurtok mellé.

Számomra a főzés az alapanyagok minőségén és a kreatív receptúrán múlik. Mindig igyekszem olyan alapanyagokat beszerezni, amelyek természetesek, nem tartalmaznak tartósítószert és válogatott ellenőrzött alapanyagból készülnek.

Utána jöhet a jó recept. Azt persze be kell vallanom, hogy nem mindig tudom magam tartani az eredeti receptekhez, mert van, amikor szükségem van egy kis csavarra is. Most a desszerteknél variáltam, de azt hiszem, ezt a sztárséfek sem bánják. A Landliebe változatos joghurtkínálata tényleg megihletett. És remélem, neked is tetszeni fog.

Sztárséfek joghurtos finomságai

Jamie Oliver

Ropogósra sült lazacderék uborkás joghurttal Jamie Olivertől!

Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg lepikkelyezett kiszálkázott lazacfilé
1 citrom leve és héja
1 csokor friss édeskömény, vagy ha ez nincs, bazsalikomos olívaolaj
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
1 hámozott uborka
300 ml natúr joghurt (az én javaslatom: Landliebe natúr joghurt)
1 friss chili paprika
1 csokor friss menta és oregánó
 valamint olívaolaj.

Először is drótkefével tisztítsuk meg a grillsütőt, nehogy a hal odaragadjon. Ezután izzítsuk be a grillsütőt, majd várjuk, meg amíg a faszén forrón izzani kezd.
A halat helyezzük el a vágódeszkára, a bőrös felével lefelé, majd 1 cm mélyen irdaljuk be. A felaprított édesköménnyel vagy bazsalikommal és a reszelt citromhéjjal szórjuk meg, majd nyomkodjuk be a fűszereket a mélyedésekbe is.
Majd a hal mindkét oldalát kenjük be vékonyan olívaolajjal, és szórjuk meg sóval, borssal. Ha a sütő készen áll, fektessük a lazacot a rácsra a bőrös felével lefelé, majd 4-5 perc múlva fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük kb. 2-3 percig.
Ha megsült, óvatosan emeljük le a rácsról a halat, és egy tálon hagyjuk kihűlni. Az uborkát vágjuk ketté, kanalazzuk ki a belsejét, és a húsát aprítsuk fel kis kockákra. A joghurtot tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a felaprított chilit, a mentát, a citromlevet és az oregánót, majd végül permetezzük meg kevés olívaolajjal. Természetes a só és a bors adja meg a végső ízvilágot a mártásnak.
Végül a lazacot tördeljük el nagyobb darabokra, és tálaljuk ki az uborkás joghurttal.

Jamie természetesen című könyv alapján. A könyv a Park kiadó gondozásában jelent meg!

 
Nigella Lawson

Apróra vágott gyümölcssaláta

Hozzávalók:
250 gramm apróra vágott eper
1 teáskanál gránátalma leve
100 gramm kockára vágott mangót
½ teáskanál citromlé
125 gramm áfonya
100 gramm vaníliás joghurt (az én javaslatom: Landliebe laktózmentes vaníliás joghurt)
2 teáskanál kevert magvak (tökmag, napraforgómag, szezámmag)

Elkészítés:
Keverjük össze az apróra vágott epret és a gránátalmalevet.
Csepegtessünk citromlevet  a mangókockákra.
Két pohárba, rétegezzük az összetevőket: eper, mangó, áfonya, joghurt és végül a magokat.

Saját recept variáció:
A felkockázott epret és a joghurtot Landliebe epres joghurtra cseréltem, hm…mennyei volt. Valahogy a lágyabb és krémesebb ízvilágot kaptam, a gyerekeim odavoltak tőle. Így újabb próbálkozás következett, egy másik variációban az áfonyát és a joghurtot cseréltem le Landliebe áfonyás joghurtra. Sokkal erőteljesebben emelte ki a gyümölcsök természetes ízét. Szóval azt javaslom, te is próbálkozz bátran.

http://nigellareceptek.blogspot.hu/ (az eredeti recept lelőhelye)

Sztárséfek joghurtos finomságai

Mautner Zsófi

Sült karfiol fokhagymás joghurttal, gránátalmával és csirkemellel

Hozzávalók 1-6  személyre:
1 nagy fej karfiol
3 dl joghurt (az én javaslatom: Landliebe natúr joghurt)
2 gerezd fokhagyma
1 citrom
2 ek. pirított szezámmag
1 gránátalma
1 csokor petrezselyem
2 csirkemellfilé
római kömény

bors
olívaolaj

Elkészítés
A karfiolt rózsáira szedjük, és egyforma méretű darabokra vágjuk, és egy sütőzacskóban összeforgatjuk őket olívaolajjal, sóval és borssal. 210 C fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Ezalatt elkészítjük az öntetet. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, a reszelt fokhagymát, a reszelt citromhéjat, a citrom felének levét, sót, borsot és 1-2 evőkanálnyi olívaolajat, valamint a pirított szezámmag felét.

A gránátalmát megpucoljuk, és magjait egy tálba szórjuk.
A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, megszórjuk római köménnyel, meglocsoljuk olívaolajjal.
Falatnyi darabokra vágjuk, majd feltűzzük  a darabokat bambusznyársakra, és serpenyőben pirosra sütjük őket.

Az elkészült sült karfiolokat egy tálra tesszük, meglocsoljuk a joghurtos öntettel, megszórjuk a megmaradt szezámmaggal, a gránátalmamagokkal, frissen aprított petrezselyemmel vagy korianderrel, és a csirkenyársakkal tálaljuk.

http://izeselet.hu/receptek/sult-karfiol-fokhagymas-joghurttal-granatalmaval-es-csirkemellel/ (az eredeti recept lelőhelye)

Kovács Lázár

Joghurtos pohárdesszert

Hozzávalók 4 személyre:
500 ml natúr joghurt(az én javaslatom: Landliebe natúr joghurt)
erdeigyümölcs-lekvár
1 bögre teljes kiőrlésű keksz
4 kiskanál méz
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
fél darab citrom reszelt héja
fél darab lime reszelt héja

Elkészítés – 15 perc
A kekszet ledaráljuk, vagy összetörjük, nem kell por állagúra, maradjon darabos. A joghurtot összekeverjük a mézzel, az őrölt gyömbérrel és a reszelt lime és citrom héjával. Mindegyik pohár aljába rétegezünk 1-1 evőkanálnyi kekszet, erre a rétegre rakunk 2-3 evőkanálnyi joghurtot, majd 1 evőkanál lekvárt. Ezután megint jön a keksz, a joghurt és végül a lekvár. A legutolsó réteg joghurt legyen, amire kevéske kekszet szórunk díszítésként. Bármilyen kedvünkre való lekvárral kísérletezhetünk, akár rétegenként más-más ízűvel is. A pohárdesszertünk tetejét pirított mandulával is megszórhatjuk.

Saját recept variáció:
Egy kis felturbózás soha nem árthat, a natúr joghurtot ezekre cserélgettem, néha a lekvárt is kihagytam, mert a joghurt olyan zamatosan gyümölcsös. Landliebe epres joghurt, Landliebe áfonyás joghurt és Landliebe cseresznyés joghurt. A laktózérzékeny barátnőmet pedig úgy vártam, hogy ezzel helyettesítettem a natúr joghurtot – Landliebe laktózmentes epres joghurttal.

http://www.lazarchef.hu/receptlap.php?lapid=10302 (az eredeti recept lelőhelye)

 

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top