Sztárok

Friss: Újabb fejlemények Prince haláláról

Bár a legkülönfélébb találgatások kaptak szárnyra Prince halálának okával kapcsolatban, biztosat a szakemberek is csak a boncolás után tudnak majd mondani. A TMZ celebportál szerint kábítószer-túladagolás miatt kezelésre szorult a zenész. A művészvilág gyászba borult.

Prince-re minneapolisi otthonának liftjében találtak rá eszméletlen állapotban csütörtök reggel. Riasztották hozzá a mentőket, de már nem tudtak rajta segíteni. A hétszeres Grammy-díjas amerikai énekes néhány napja kórházi kezelésre szorult influenzája súlyosbodása miatt.

Az amerikai hatóságok továbbra sem tudnak semmit a Prince halálának okáról. A rendőrség szerint azt sem lehetett eddig megállapítani, hogy bűncselekmény történt-e.

A holttestet átadták az illetékes igazságügyi orvosszakértői hivatalnak, és pénteken felboncolják.

Kábítószer-túladagolás miatt kezelték

Halála előtt hat nappal kábítószer-túladagolás miatt orvosi kezelésre szorult Prince – értesült a TMZ celebportál csütörtökön több forrásra hivatkozva. Prince magángépe vészhelyzet miatt landolt az Illinois államban lévő Moline repülőterén múlt pénteken, néhány órával a sztár atlantai fellépése után. A TMZ szerint Prince-t azért kellett sürgősen kórházba vinni, hogy egy olyan injekciót adjanak be neki, amely tipikusan valamilyen ópiát hatását semlegesíti.

Obama is gyászolja

A  Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben Obama “kreatív ikonnak” nevezte az elhunyt énekest.

Prince virtuóz zenész volt, briliáns vezető és felvillanyozó előadóművész” – fogalmaz közleményében az elnök. Szerinte kevesen gyakoroltak akkora hatást a populáris zenére, és érintették meg olyan mélyen a hallgatóságot, mint a tragikus hirtelenséggel most eltávozott művész.

Felidézte, hogy Prince egyszer azt mondta: “egy erős szellemiség áttöri a korlátokat”, és az elnök szerint “senkinek a szellemisége nem volt erősebb vagy alkotóbb, mint az övé”.
Az Obama házaspár tavaly júniusban vendégül látta a hétszeres Grammy-díjas énekest, aki egy fehér házi magánestélyen lépett fel Stevie Wonder társaságában.

Közben a művészvilág tagjai is kifejezték megdöbbenésüket és gyászukat, méltatták az elhunyt szupersztárt.

He Changed The World!! A True Visionary. What a loss. I'm Devastated.???? This is Not A Love Song.

Madonna (@madonna) által közzétett fénykép,

Madonna szerint igazi látnok művész volt, aki megváltoztatta a világot, Goldie Hawn színésznő mikroblogjában úgy fogalmazott: Prince most az égi angyalok csapatához csatlakozott.

Michael Kors briliánsnak, kreatívnak és igazi ikonnak, Vanessa Williams legendásnak, Billy Idol óriási tehetségnek nevezte az elhunytat.

Újabb fejlemények Prince haláláról

Chaka Khan szintén mikroblogban tudatta a világgal, hogy szerette Prince-t, Keith Urban country-énekes nem akarta elhinni a halálhírt, miként Brian Wilson sem, aki köszönetet mondott Prince-nek a művészetéért.

Mick Jagger “forradalmi művésznek, nagyszerű muzsikusnak, csodálatos szövegírónak” nevezte Prince-t, az amerikai zene nagyasszonya, Aretha Franklin pedig az MSNBC televíziónak adott interjúban úgy fogalmazott: “nagy csapás, hihetetlen, Prince-ből tényleg csak egy volt”. Még a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal is megemlékezett a művészről.

Egyelőre nem tudják mi okozta Prince halálát

Életútja

Prince Rogers Nelson néven született Minneapolisban afroamerikai zenészek, egy dzsesszzongorista és egy dzsesszénekesnő gyermekeként 1958. június 7-én. Tizennyolc évesen már demofelvételeket rögzített, a következő esztendőben pedig a tehetségére felfigyelő Warner Records hatszámjegyű összeget kínált fel neki egy háromlemezes szerződésért.

Prince 1978-ban adta ki első albumát For You címmel, amelyen már világosan megmutatkoztak hatalmas ambíciói, ugyanis mind a 27 hangszert egymaga játszotta fel a stúdióban.  Első önálló koncertje 1979 januárjában volt. Két évvel és két albummal később a Rolling Stones-turnén melegítette be a közönséget, majd hárommillió példányt adott el 1999 című dupla albumából.

Little Red Corvette című slágere – a Michael Jackson-féle Billie Jeannel együtt – a Music Television (MTV) egyik első klipje volt fekete előadótól, bekerült a leggyakrabban sugárzott dalok közé. Akkoriban jelentette meg a sztárságát bebetonozó Purple Rain albumot és szerepelt az azonos című – félig önéletrajzi – filmben, amely két Grammy- és egy Oscar-díjat hozott neki, utóbbit a kísérőzenéért kapta. A 13 millió példányban eladott lemez 24 hétig vezette a slágerlistát, a film pedig csak az Egyesült Államokban 80 millió dolláros hasznot termelt: Amerika az apró zseni előtt hevert.

Az alig 157 centis művész excentrikus személyisége, szexuális túlfűtöttsége, cenzúrázott dalai és kiszámíthatatlan viselkedése révén hamar az öntörvényű sztárok közé emelkedett, ám még legnagyobb bírálói sem vonták kétségbe mély elhivatottságát a zene iránt, mint ahogy hihetetlen tehetségét és muzikális tudását sem.

Az 1986-os Kiss című örökzöld és a Bangles együttes számára írt Manic Monday is átütő sikert aratott, nem is beszélve a mérföldkőnek tekintett Sign O’ the Times című lemezről 1987-ben. Az ezt követő években Prince sorra szállította a megbízható színvonalú lemezeket, ám félmillió kinyomott példány után (egy megvilágosodásra hivatkozva) letiltatta a Black Albumot, amely végül csak hét évvel később jelent meg.

Dolgozott Madonna híres Like A Prayer lemezén, zenét írt a Tim Burton-féle Batman-filmhez, Sinéad O’Connor pedig 1990-ben világslágert csinált Nothing Compares 2 U című dalából. 1994-ben összeveszett a Warnerrel, mivel a kiadó az eladási statisztikákra hivatkozva lelassította volna munkatempóját, ráadásul Prince a férfi és női jelkép összevont alakjára (Symbol vagy Love Symbol) változtatta meg a nevét. Gyakran azonban csak úgy emlegették mint “a művészt, akit korábban Prince-nek hívtak”.

A kötelékekből szabadulva 1996-ban Emancipation címen tripla albumot adott ki 180 percnyi hanganyaggal, majd a Warnerral történt végleges szakítása jeléül 2000-ben visszaváltozott Prince-re.

Madonnától Kim Basingerig számos hírességgel járt, kétszer nősült, de egyetlen gyermekét egyhetesen elvitte a Pfeiffer-szindróma 1996-ban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top