Sztárok

A Szex és New Yorkot is leiskolázza – a Barátok közt 8000. epizódjához értünk

Újabb döbbenetes mérföldkőhöz érkezett a magyar televíziózás történetének egyik legmeghatározóbb produkciója: ma vetítik a Barátok közt 8000. részét.

Ma este kerül adásba az 1998 óta futó Barátok közt 8000. epizódja. Az elképesztő apropóból sokféleképpen felidézhetnénk a magyar televíziózás képét teljesen átrajzoló szappanopera sztoriját – értekezhetnénk mondjuk a legendás Tilda-cseréről és Magdi anyus haláláról, netán elmélázhatnánk azon, hogy kezdetekor három évvel jártunk 9/11 és hattal hazánk EU-taggá válása előtt, sőt Britney Spears is csak három nappal korábban debütált a Baby One More Time-mal.

Mi azonban egy kevésbé kézenfekvő módját választottuk a visszatekintésnek – indult ugyanis 1998-ban egy másik sorozat is, ami ugyancsak átrendezte a tévés világot, méghozzá rögtön nemzetközi szinten, és nálunk is szép karriert futott be. A címe Szex és New York volt, és ha mérlegre tesszük a Barátok közttel szemben, egészen lenyűgöző megvilágításban pillanthatunk végig hazánk büszkeségén. Nosza hát.

Az alapadatok

A Szex és New York 1998. június 6. és 2004. február 22. között hat évadot és 94 epizódot élt meg.

A Barátok közt 1998. október 26. óta már a 19. évadánál tart. 8000 epizódjával világszinten is az élvonalba tartozik, maga mögé utasítva például a britek egyik legendás szappanoperáját, az 1985 óta futó EastEnderst, és megközelítve a másikat, az 1960 óta létező Coronation Streetet is.

Nyári Diána és a 8000
Nyári Diána és a 8000

Az epizódok

A Szex és New York egy-egy epizódja 30 perc hosszú volt. Tudtak tömören fogalmazni.

A Barátok közt egy-egy epizódja 9-15 perc hosszú. Igaz, párban adják őket, de külön kell számolni mindet, hiszen máskülönben nem is a 8000. hanem a 4000. apropójából ünnepelnénk. Tudnak tömören fogalmazni, és rá is érnek.

A főcímdalok

A Szex és New York pimasz instrumentálisa:

A Barátok közt szentimentális együtt éneklőse:

A szereplők

A Szex és New York négy főszereplő életét követte, akik az elsőtől az utolsó epizódig képernyőn is voltak.

A Szex és New Yorkot is leiskolázza – Barátok közt 8000. epizódjához értünk

A Barátok közt jóval több egyenrangú főszereplővel dolgozik, akik közt kis túlzással folyamatos a jövés-menés. Pontosan négyen (Berényi Miklós – Szőke Zoltán, Balogh Nóra – Varga Izabella, Novák László – Tihanyi Tóth Csaba és Kertész Vilmos – Várkonyi András) azonban itt is kitartanak a kezdetek óta.

 Varga Izabella és Szőke Zoltán
Varga Izabella és Szőke Zoltán

A helyszín

A Szex és New York címéhez híven szinte ötödik szereplőnek tekintette New Yorkot, és jóformán ódákat zengett hozzá. Realizmussal ezzel együtt sem vádolható.

A Szex és New Yorkot is leiskolázza – Barátok közt 8000. epizódjához értünk

A Barátok közt fiktív helyszínen, a Budapest nem létező XXIV. kerületében található Mátyás téren, egy árvaházból lett lakóépületben játszódik. Realizmussal ettől függetlenül sem vádolható.

A Szex és New Yorkot is leiskolázza – Barátok közt 8000. epizódjához értünk

A kosztümök

A Szex és New Yorknak tulajdonképpen volt még egy hatodik főszereplője is, a divat. Mindig mindenki piszok jól nézett ki benne. Mondjuk így:

A Szex és New Yorkot is leiskolázza – jön a 8000. Barátok közt-epizód

A Barátok közt a normcore ünnepe volt már azelőtt is, hogy bárki tudta volna, mi az a normcore. Valahogy így:

A Szex és New Yorkot is leiskolázza – jön a 8000. Barátok közt-epizód

A befejezés

A Szex és New York letette a garast a happy end mellett. Ahogy mondtuk, realizmussal nem vádolható.

A Szex és New Yorkot is leiskolázza – Barátok közt 8000. epizódjához értünk

A Barátok közt nem gondolkozik befejezésben – annál inkább hihetetlen fordulatokban és váratlan visszatérésekben. Ahogy mondtuk, realizmussal nem vádolható.

A díjak

A Szex és New Yorknak 50 jelölésből hét Emmy-díja, illetve 24 jelölésből nyolc Golden Globe-ja van.

A Barátok közt kétszer nyerte el Az év tévés produkciója kategóriában a Story Ötcsillag-díjat.

A Sex és New York stábja
A Szex és New York stábja

A nézettség

A Szex és New York nézettségi rekordját záróepizódjával érte el, amit körülbelül 10,6 millióan követtek végig.

A Barátok közt a csúcson kétmillió fölötti nézőszámot tudott produkálni lényegesen kisebb piacon, teljesen hétköznapi epizódokkal, és még ma, előnytelenebb időpontban is alulról kóstolgatja a milliós nézettséget. Teszi mindezt ráadásul úgy, hogy köztudottan senki nem kapcsolja oda a tévét, ha megy.

A Szex és New Yorkot is leiskolázza – Barátok közt 8000. epizódjához értünk

Az örökség

A Szex és New York közvetlenül két mozifilmet és egy spinoff-sorozatot (Carrie naplója) hagyott a világra. Közvetetten pedig zsánert teremtett – aki nem érti, mire gondolunk, az idézze fel mondjuk a Született feleségeket.

Carrie naplója
Carrie naplója

A Barátok közt formátumát három másik kelet-közép-európai országba is értékesítették, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken az alapszituációt tekintve az eredetihez egészen hasonló, de helyi szereplőkkel és saját fordulatokkal forgatott sorozatok készültek. Szlovákiában és Romániában a projekt megbukott: északi szomszédainknál gazdasági okok miatt meszelték el a szappanoperát, keleten a magyar eredetiből teljesen hiányzó “burkolt” reklámok verték ki a biztosítékot (nem is csoda, a helyi Magdi anyus például a vasalója nagyszerűségéről magyarázott a román Vili bának, a márkát gondosan kihangsúlyozva). Lengyelországban viszont egész szép karriert futott be a helyi Barátok közt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top