Sztárok

Így válassz képet a lakásodba

Nem is olyan könnyű jó képet választani a lakásba, mint az első látásra tűnik, hiszen el kell döntened, hogy vidám vagy inkább komor legyen a hangulata, kicsit vagy nagyot vásárolj, és természetesen nem mellékes a témája és stílusa sem. Emellett még mindig van egy sor olyan tényező, amelyek komolyan befolyásolják végül az összhatást, és amire a legtöbben nem is gondolnak – ezek közül igyekszünk most válaszolni néhánya.

Amikor a falad dekorálod – akár festménnyel, dísztárggyal, színekkel, mintákkal vagy fotókkal – nem egyszerűen csak ékesíted az otthonod, hanem azt is nyilvánvalóvá teszed mások előtt, hogy mik a fontos értékek az életedben. Egy kép elhelyezése, témája, hangulata sőt még a kerete is rendkívül sokat árul el a gazdájáról – mint ahogy az is, ha semmilyen kép nincs a falon –, és ahhoz, hogy minden szempontodnak megfeleljen, nagyon alaposan kell megfontolnod, hova és milyen képet akasztasz ki. Íme egy kis segítség ehhez.

Így válassz képet a lakásodba

 

1. A kép a lakás mottója

A falra akasztott képek gyakorlatilag közszemlére tett jelmondatok, amelyek meghatározzák egy otthon hangulatát, és még akkor is rólad mesélnek a szemlélődőnek, ha nem ez volt vele a célod. Éppen ezért nemcsak azt az egy szempontot kell szem előtt tartani kép vásárlásakor, hogy az tetszik-e neked vagy sem, hanem azt is, hogy illik-e a lakásodba, és azt az üzenetet sugározza-e a rólad, amit szeretnél. Sőt legelőször nem is azt kell eldöntened, hogy milyen képet tegyél a falra, hanem azt, hogy egyáltalán kell-e oda bármi is, és ha igen, akkor biztos-e, hogy annak pont egy képnek kell-e lennie? Ha mindkét kérdésre igen a válaszod, akkor válassz egy olyan képet, ami szebbé, kellemesebbé teszi a környezetedet, méretében és témájában illik a helyiséghez, ahova kerül, kifejezi a gondolatvilágod, és nem utolsósorban jó minőségű. Ez utóbbi nem pénz kérdése, hiszen egy hitvány művészi értékű képet is adhatnak drágán, és egy nagyszerű alkotás reprodukciója is megszerezhető kedvező áron.

Így válassz képet a lakásodba

2. Jó fény és rálátás kell a képnek

Ahhoz, hogy egy kép érvényesülni tudjon, és minden funkcióját betölthesse, nagyon fontos, hogy jól látható legyen. Ehhez két dologra van szükség: térre és fényre. A megvilágítás szempontjából az az ideális, ha természetes fényt kap a kép. Az sem jó azonban, ha ebből túl sok van, ezért déli ablakkal szembe ne helyezz el képet, mert egyrészt az innen érkező erős, éles fények zavarják a látványt, másrészt egy idő után az UV sugárzás a kép minőségét is rongálja. A legjobb, ha szórt fény éri a képeket. Ha színes ablaküvegen át kapja a fényt a helyiség, akkor nagyon alaposan gondold át, hogy milyen képet veszel oda, mert ezek a fények teljesen megváltoztatják majd a kép hangulatát és színeit ahhoz képest, mint amilyennek te a kiállítóteremben, semleges körülmények között láttad. 

Így válassz képet a lakásodba

A másik fontos szabály, hogy legyen elég hely arra, hogy gyönyörködhess a képben: a legjobb, ha minimum a kép hosszabbik oldalának kétszerese, de inkább a háromszorosa a távolság a szemlélődő és a kép között, és a kép szemmagasságban van. Éppen ezért képvásárlás előtt érdemes egy kicsit méricskélni és pontosan kiválasztani azt a falfelületet, ahova képet szeretnél tenni, és csak ezután választod ki az oda illő, ideális méretű festményt.

3. Ne keverd technikákat

Ha egy falon több képet is elhelyezel, ne csak azt figyeld, hogy a képek stílusa, hangulata, színei és a keretek milyen kölcsönhatásban vannak egymással és a környezetükkel, hanem azt is, hogy az egyes festmények milyen technikával készültek. Ha harmonikus összhatásra törekszel, akkor mindenképpen érdemes ugyanolyan technikával készített képeket társítanod, ellenkező esetben a hatás kaotikus lesz, és egy használtcikk-kereskedő üzletére emlékeztet majd ettől a lakásod. A rajzok és metszetek mellé nem illik a gobelin, és egy akvarell sem mutat jól az olajfestmény mellett.

4. A keret meghatározza az élményt

Egy képnek meghatározó része a keret, amely a praktikus funkciói mellett a helyiség berendezése és a kép közötti átmenetet is szolgálja. Éppen ezért egy jól megválasztott keret nem csak a képhez illik, de ahhoz a szobához is, amiben található. Tévedsz azonban, ha azt gondolod, hogy egy keret csak akkor illik a környezetéhez, ha belesimul abba, és harmonizál a bútorok stílusával, a fal színével és a többi dekorációval.

Így válassz képet a lakásodba

Egy keret attól lesz jó, ha pontosan a kívánt hatást váltja ki, és nem töri meg annak a koncepciónak az egységét, amit a tulajdonosa megálmodott az otthona tervezésekor. Ha ez a koncepció a békés harmóniáról szól, akkor a keret stílusa összecseng a környezetével színében, anyagában és mintázatában, de ha más érzések kiváltása a cél, és például meghökkenő, felkavaró atmoszférát szeretnél teremteni, akkor el kell térned a klasszikus szabályoktól a keret megválasztásakor. (Természetesen ez az elv nemcsak a keret, de magának a képnek a kiválasztásakor is érvényes.) Éppen ezért érdemes nagyon körültekintően dönteni a kép keretéről, és néha még az is előfordulhat, hogy az a legjobb döntés az, ha egyáltalán nem teszel keretet.

5. Ne zsúfold tele a falat

Egy kép többet mond száz szónál, de egy tucat kép egyszerre már olyan “hangzavart” okoz, ami a legtöbb ember számára kényelmetlen. Ez még akkor is igaz, hogy valódi fanatikus vagy, és minden üres falfelületre képet akasztasz – a sok kép ugyanis tudat alatt nyugtalanító, állandó érzelmi stimulációt okoz pontosan azért, mert mindegyiknek más a hangulata és a mondanivalója. Másrészt ha “múzeumot” csinálsz a lakásodból, akkor folyton aggódhatsz amiatt, hogy vajon az értékes alkotások biztonságban vannak-e, és ezért előbb utóbb elkezded majd rácsokkal és drága riasztóberendezésekkel védeni a kedvenceidet, és beindulhat egy olyan negatív pszichés mechanizmus is, hogy egyre inkább kirekeszted a világot az otthonodból azért, hogy megvédd őket.

Így válassz képet a lakásodba

Esztétikai szempontból is jobb, ha csak egy vagy két kép van szem előtt, ráadásul ezeket könnyebb összehangolni a helység berendezésével is. Ha úgy döntesz, több képet helyezel el egymás mellett, akkor alaposan tervezd meg a helyüket. Például nagyon sokat számít az összhatásban az, hogy az alsó szélük hogyan áll egymáshoz képest: ha egy vonalban vannak, az rendezettséget kölcsönöz a kompozíciónak, de ugyanakkor némi merevséget is ad. Ha több, egyforma méretű képet raksz egymás mellé katonás sorrendben az egy modern, letisztult, minimalista lakásba jól illik, egy kis eltolással pedig könnyedebbé, szellősebbé teheted a hatást, ha ez passzol jobban az otthonod hangulatához.

 

Olvass még több cikket lakás témában itt, az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top