Sztárok

15 éve debütált a moziban A Gyűrűk Ura – 10 videó, amit látni kell az évfordulón

Szájtátásra, sírásra és röhögésre okot adó felvételek is akadnak köztük. Minden idők egyik leggrandiózusabb és legsikeresebb filmje kapcsán persze ez a minimum.

Ahhoz képest, hogy megjelenése után gyorsan hatalmas siker lett, A Gyűrűk Ura elég lassan és nehezen jutott el a mozivászonig – 1978-ban Ralph Bakshi ugyan forgatott egy rajzfilmet a trilógia első feléből, két évvel később pedig a teljesen más stílusú kvázifolytatás is elkészült, de élőszereplős változatról közel fél évszázadig álmodni sem lehetett. Az ezredfordulóra viszont a technika is elérte azt a színvonalat, ami egyszerűen elengedhetetlen volt az adaptációhoz, és Peter Jackson rendező személyében a megfelelő pozícióba jutott egy kellően megszállott ember is, aki végig tudta vinni a projektet, így 2001. december 19-én mozikba kerülhetett a trilógia első része – a többi pedig történelem. A 15 éves évforduló alkalmából 10 videót válogattunk össze, melyek közt megtalálhatók a film drámai csúcspontjai és a legaljasabb paródiák, sőt még néhány érdekesség is.

Kezdjük mondjuk ott, ahol az egész elkezdődött, a trailerrel. Emlékszik még mindenki, milyen volt először elindítani az előzetest a YouTube-on? Na, az biztos nem akkor történt, amikor megjelent, 2001-ben ugyanis a videómegosztó még sehol nem volt. Ezeket a képsorokat első körben csak a moziban láthattuk egy másik film előtt.

“Egy Gyűrű mind felett, egy Gyűrű kegyetlen…” Nyilván nem lehet teljes az összeállítás a legendás versrészlet nélkül. Az előadó Gandalf, az eredeti angol verziót hallhatjuk.  

Persze ez a vers eszünkbe juttat valami mást is. A sértődékeny rajongókat lehet, hogy most elveszítjük, de mi képtelenek vagyunk kihagyni a Shop-stop 2. nagy vitajelenetét, amelyben a geekek A Gyűrűk Ura-Star Wars törésvonal átellenes partjairól lövik egymást – mert mondhat bárki bármit, anélkül nem évforduló az évforduló, hogy “egészen a Megyéig rugdoslak, kisköcsög, ha nem fejezed rögtön be!”

És ha már itt tartunk: a trilógia Randal Graves-féle 25 másodperces összefoglalója a maga módján überelhetetlen klasszikus, de azért van még hely a nap alatt ezen a vonalon is. Ékesen bizonyítja ezt Dancsó Péter közreműködésével Algoflex fia, Forte, Advil lánya, Ultra, és a többi hős, “akik Dédestapolcsányon laknak, ahol mindkét végén ég a gyertya”.  

Az élcelődő kívülállók után következzenek maguk a készítők: ebben az ötven százalékban az évfordulós első részre koncentráló, de a későbbi jelenetekből is válogató bakigyűjteményben maguk a szereplők és a stábtagok hülyülik el a legendát. Az 1:45 környékén Boromir háta mögül felemelkedő helikopter például pontosan az az epic fail, amit minden idők legepikusabb epikus fantasyje kíván.

Na jó, elég a viccből, A Gyűrűk Ura azért tényleg nem tréfadolog. Éles ívben kanyarodjunk is rá a film egyik legdrámaibb jelenetére, amelyben Gandalf megmérkőzik a balroggal Khazad-dûm hídján, és 45 másodpercen belül elhangzik az “itt úgyse jössz át” és a “fussatok, bolondok” szállóige is.  

Elnézést, fentebb kicsit hazudtunk: összesen 11 videóból áll az összeállítás. Ennek a jelenetnek legalább a végét ugyanis meg kell néznünk eredeti hanggal is.  

Ugyanakkor… ismét elnézést kérünk az ortodox rajongóktól, de nem tekintünk el a sárga villamosos paródiától sem, mert a maga nemében ugyanakkora klasszikus, mint az eredeti.  

Nézzünk be egy pillanatra a kulisszák mögé. A következő videó sokszorosan érdekes: egyrészt kiderül belőle, hogy a Gimlit alakító John Rhys-Daviesnek hiányzik egy darab a középső ujjából, másrészt megtudjuk, hogy a színésznek elég sajátos a humora, harmadrészt pedig láthatjuk azt is, hogyan változott emberünk a sminkmesterek keze alatt torzonborz törpévé. A legnagyobb kuriózum azonban így is az, hogy néhányszor jól látható: a hobbitok utáni legalacsonyabb karaktert alakító Davies valójában a szereplőgárda egyik legmagasabb tagja volt 185 centijével, csak a néző ezt a trükkös beállításoknak és a trükköknek köszönhetően észre sem veszi.   

A fináléra ráfordulva újabb hajtűkanyart veszünk. A jóformán kizárólag emlékezetes pillanatokból álló filmben is a legemlékezetesebb pillanatok közé tartozik Boromir halála – az internet jelenleg az eredeti verziót őrzi utánközölhető változatban, így a legautentikusabb formában idézzük fel a monológot.    

Végül pedig következzen az egész trilógia talán legjobb hobbitjelenete, amikor Samu begázol a vízbe a csónakjában távolodó Frodó után, pedig úszni sem tud. Mondhat bármit Randal Graves, ez azért megint csak hatalmas klasszikus. 

 

Olvass tovább A Gyűrűk Uráról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top