Sztárok

Megemelik Csiszár Jenő konzuli fizetését

Nagy port kavart, hogy Csiszár Jenő milánói főkonzul lett. Most új hírek érkeztek: jelentősen emelkedik a fizetése, és még költségtérítést is kap.

Kedden írta alá Szijjártó Péter külügyminiszter azt a rendeletet, amely alapján jelentősen, de különböző mértékben emelkedik a külszolgálaton lévő diplomaták fizetése. A rendelet augusztus 1-jén lép hatályba. Ha Csiszár Jenő most foglalná el főkonzuli tisztségét Milánóban, havi bruttó 1 millió 955 ezer forintos illetményre számíthatna. Így viszont ősztől havi 2 millió 187 ezer forintos fizetést vihet haza. Ez annak köszönhető, hogy 425 ezer forintról (egy 2012-es miniszteri rendelet szerint 1371 euróról, ami mai árfolyamon 420 ezer forintnak felel meg) 475 ezerre nőtt a milánói állomáshely deviza-alapilletménye. Nagyköveteknél és főkonzuloknál ezt szorozzák fel 4,6-del, ami a legmagasabb fizetési kategória – írja a Bors.

Említést tesznek arról is, hogy emellett Csiszár Jenő lakhatási költségtérítésre is számíthat, aminek je­lenlegi alapja havi háromszáz­ezer forint. A rendelet szerint ezt 156 százalékos szorzóval kell számol­ni Milánóban, vagyis az új fő­konzul 468 ezer forintból biztosíthatja a lakhatását. Vegyes költségekre (például ruházkodás) havi 63 ezerre számíthat. Gyermekei után iskoláztatási költségre pedig havi 192 ezret számolhat el.

UPDATE:

Cikkünk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium az alábbi közleményt küldte szerkesztőségünknek:

“A 2017. augusztus 1-jétől hatályos változások eredményeként a külképviseleteken dolgozó munkatársak átlagos jövedelemszintje kis mértékben emelkedik, a fokozottabb differenciálás miatt a kollégák egy részének jelentősebben, másoknak kevésbé nő a fizetése, és vannak olyanok is, akiknél csökken a juttatás szintje. Ezzel az intézkedéssel a magyar diplomaták javadalmazása EU-28-as összehasonlításban már nem a 27., hanem a 25. helyre lesz elegendő, és immár eléri a V4-ek másik három országa által alkalmazott juttatási szint kétharmadát.

A fizetés meghatározásakor az adott ország életszínvonala mellett az életkörülményeket, illetve a munka összetettségét és a külgazdasági és külpolitikai prioritásokat is figyelembe vettük.”

 

Megemelik Csiszár Jenő konzuli fizetését

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top