Sztárok

Károly hercegből Erdély hercege lesz?

Bírálatok középpontjába került Romániában Mircea Hava, Gyulafehérvár polgármestere azt követően, hogy levélben hívta meg városába Károly herceget, a brit trón örökösét, és az "Erdély hercege" nem hivatalos, tiszteletbeli címet ajánlotta fel számára.

A romániai közvélemény a brit sajtóban közölt cikkekből értesült a felajánlásról. Amint az Agerpres hírügynökség összefoglalta: a polgármester jelezte a walesi hercegnek, hogy szívesen látná Gyulafehérváron abban a jelenleg felújítás alatt álló palotában, amelyből egykor Erdélyt kormányozták fejedelmei.

A gyulafehérvári városvezetés Mihai Coser szóvivő útján közölte, hogy a Károly herceg részére felajánlott címnek nincsenek alkotmányos vonatkozásai, ez csupán a város nem hagyományos reklámkampányának a része. “Nem tudjuk megvitatni, hogy jogosultak vagyunk-e az Erdély hercege cím adományozására” – idézte az Agerpres a szóvivőt.

A romániai akadémiai és üzleti szféra összefogására alakult Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció éles hangú közleményben ítélte el a gyulafehérvári kezdeményezést, melyről úgy vélte: “felerősítheti a Románia felosztására irányuló áramlatokat”. Victor Negrescu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy a PR-fogásnak szánt felajánlás teljes kudarcba fulladt, és rossz szolgálatot tesz Gyulafehérvárnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top