Sztárok

9 híresség, akit forgatás vagy fellépés közben ért a halál

Brandon Leevel véletlenül végzett a golyó, Dimebag Darrellt szándékosan lőtték le. Lil Hardin Armstrong szívrohamot kapott, Molière-rel a tbc végzett. Egy azonban közös bennük: mindannyian hivatásuknak és szenvedélyüknek hódoltak, amikor elragadta őket a halál.

 A lelkét a világot jelentő deszkákon kilehelő előadóművész valószínűleg azóta egyfajta romantikus ideál, hogy vannak köztünk előadóművészek: nem véletlenül mondogatják a legodaadóbbakról már életükben mintegy elismerőleg azt, hogy a színpadon is halnak majd meg, úgy összenőttek vele. Persze ahogy azt az elmúlt években a lemezei és alakításai révén is felejthetetlen David Bowie, a lilába öltöztetett középületekkel búcsúztatott Prince, az örökké a válaszokat kereső Leonard Cohen, és Carrie Fishertől George Michaelig rengeteg más híresség példáján nagyjából mindenki megtanulta, alapvetően semmi romantikus nincs abban, ha egy nagy művész távozik közülünk – ha pedig végigpillantunk azokon, akik tényleg koncerttermek, színházak pódiumán, esetleg forgatásokon vesztették életüket, hamar kiderül, hogy ezen a kulisszák sem változtatnak semmit. Halottak napja alkalmából mi most rájuk emlékezünk.

Molière

Minden idők egyik legnagyobb drámaírója rendezőként és színészként is aktív volt, és a vég is a színházban érte: éppen legújabb darabjában, A képzelt betegben játszott 1673 februárjában, amikor köhögőroham tört rá, és összeesett. Noha miután jobban lett, ragaszkodott hozzá, hogy folytatja a játékot, hamarosan megint elájult, és miután hazavitték, meghalt – halálát a tbc okozta, amit minden bizonnyal akkor kapott el, amikor fiatalkorában egy adósság miatt börtönbe került. Állítólag az a babona is a szomorú esethez köthető, hogy a színészeknek balszerencsét hoz a zöld szín, ugyanis Molière utolsó jelmeze zöld volt.

Moliére – Fotó: Getty Images

Moliére – Fotó: Getty Images

Lil Hardin Armstrong

Noha még 1931-ben szakítottak, 1938-ban pedig hivatalosan el is váltak, és a későbbiekben már nem is zenéltek együtt, a zongorázó, éneklő és komponistaként is sikeres Lil Hardint nagyon megrázta Louis Armstrong 1971-es halála. Minden bizonnyal ez is nagy szerepet játszott abban, hogy nem egészen két hónappal később, egy volt férje emlékére rendezett, a tévében is közvetített koncerten szívrohamot kapott a zongora mögött, és úton a kórházba maga is életét vesztette.

Balról jobbra: Baby Dodds dobos; Honore Dutrey harsonás; King Oliver trombitás; Bill Johnson bendzsós; Johnny Dodds, klarinétos; Louis Armstrong trombitás és Lil Hardin zongorista – Fotó: Getty Images

Balról jobbra: Baby Dodds dobos; Honore Dutrey harsonás; King Oliver trombitás; Bill Johnson bendzsós; Johnny Dodds, klarinétos; Louis Armstrong trombitás és Lil Hardin zongorista – Fotó: Getty Images

Brandon Lee

Valószínűleg a fiatalon elhunyt színész nevéhez fűződik a leghíresebb eset: mint azt a legtöbben jól tudják, Brandon Leet A holló forgatásán, 1993 tavaszán lőtte hasba Michael Massee, miután a közös jelenetükhöz használt pisztolyt szerencsétlen döntések, véletlenek és/vagy figyelmetlenségek sorozata folytán éles lőszerrel a csövében kapta kézhez. Mivel Brandon apja, a legendás Bruce Lee is fiatalon és bizarr körülmények között hunyt el, sokan beszélnek arról, hogy a családon valamiféle átok ült, a sztár utolsó alakítása pedig – miután a filmet sikerült nélküle is befejezni – kultikus státuszba emelkedett.

Brandon Lee – Fotó: Barry King/WireImage

Brandon Lee – Fotó: Barry King/WireImage

Irma Bule

Az indonéz popsztár minden koncertjén mérges kígyók, pitonok és boák társaságában lépett fel, tavaly április elején azonban véletlenül rálépett egy királykobrára, és az állat megmarta. Noha ekkor még meg lehetett volna menteni az életét, a 29 éves énekesnő visszautasította az ellenmérget, és még háromnegyed órát színpadon maradt, ezután pedig már nem tudtak segíteni rajta: rohamot kapott, hányni kezdett, majd életét vesztette a kórházban, ahova beszállították.

John Ritter

A Törtetőkből és a Pimaszok, avagy kamaszba nem üt a mennykőből hazánkban is ismert színész az utóbbi sorozat próbáin lett rosszul 2003-ban. A mellkasi fájdalmakra panaszkodó Rittert azonnal átvitték az utca túloldalán álló kórházba, de az orvosok tévesen szívrohamot diagnosztizáltak nála, mire pedig kiderült, hogy valójában aortarepedésről van szó, és műtőbe vitték, már késő volt. A színész a sors furcsa fintoraként ugyanabban a kórházban halt meg, ahol született.

John Ritter – Fotó: Getty Images

John Ritter – Fotó: Getty Images

Reményi Ede

A 1848–49-es szabadságharcban is részt vevő, ezért egy ideig emigrációba kényszerült magyar hegedűművész turnézott Brahmsszal, zenélt Viktória királynőnek, tagja volt Liszt Ferenc Weimari Társaságának, és dolgozott a Nemzeti Színház intendánsaként is, majd élete vége felé ismét külföldre, az Egyesült Államokba költözött. Itt érte a halál egy San Franciscó-i koncertjén, hangszerével a kezében.

Reményi Ede – Fotó: Wikipédia

Reményi Ede – Fotó: Wikipédia

Johnny „Guitar” Watson

Hangszerével a kezében halt meg a becenevét is a gitárról kapó blues- és soulzenész is: őt egy jokohamai koncertteremben érte szívinfarktus egy 1996-os fellépése közben.

Johnny „Guitar” Watson (1935–1995) – Fotó: Getty Images

Johnny „Guitar” Watson (1935–1995) – Fotó: Getty Images

Eric Fleming

Az amerikai színész egy forgatáson halt meg 1966-ban, egészen rendhagyó körülmények között: éppen a Hullaga nevű perui folyón rögzítettek jeleneteket a High Jungle című kalandfilmhez, amikor a kenuja felborult, őt pedig – miközben a társának, Nico Minardosnak sikerült kiúsznia a partra – elsodorta az ár, és megfulladt.

Eric Fleming – Fotó: Getty Images

Eric Fleming – Fotó: Getty Images

Dimebag Darrell

A Pantera gitárosa stadionokban és arénákban koncertező, listavezető metálzenekara feloszlása után új bandát alapított Damageplan néven fivérével, a dobos Vinnie Paullal, és újra kisebb helyszíneken kezdett koncertezni, ahol a biztonsági ellenőrzés is enyhébb. Így juthatott be felfegyverkezve 2004 decemberében az ohiói Columbusban tartott fellépésükre a mentális problémákkal küzdő egykori tengerészgyalogos, Nathan Gale, aki aztán máig tisztázatlan indíttatásból a színpadra ugrott, és lelőtte a műsorba épp csak belekezdő zenészt, majd három másik embert is megölt, hetet pedig megsebesített, mielőtt egy rendőr végzett vele.

Dimebag Darrell – Fotó: Getty Images

Dimebag Darrell – Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top