Sztárok

8 ok, amiért 5 év után sem tudtunk ráunni a Sztárban sztárra

A legtöbb énekes reality három, de maximum négy év után iszonyatosan elfárad, de a Sztárban sztár öt évad, és két bónuszként leadott Sztárban sztár + 1 kicsi után a népszerűségi listák csúcsán foglal helyet, és ne legyenek kétségeink afelől, hogy a hatodik évad is bombasiker lesz, ha lesz. De mi a műsor titka?

A Megasztár az ötödik évadhoz érve már agonizált, az X-Faktor pedig már évadok óta csak halovány árnyéka egykori önmagának. A Csillag születik kifulladt, a Voice és a Rising Star pedig úgy tűnt el nálunk, mintha sosem léteztek volna. A Sztárban sztár azonban öt év után is virágzik, és semmi okunk azt hinni, hogy a hatodik évadban ez másképp lenne. Megpróbáltuk megtalálni az okokat.

1. Nem csak széles körben ismert énekesek szerepelhetnek benne

A legtöbb énekes műsor élvezhetőségét eléggé befolyásolja, hogy egyre kevesebb bennük a nagyon ismert, sztárolt énekes, sőt ma már ott tartunk, hogy nagyítóval kell keresni őket az indulók között. A Sztárban sztárnak azonban nem tesz feltétlenül rosszat, ha nem csak szuper énekesek vannak a fellépők között, ugyanis ha valaki kellően extrovertált, és örömmel képes hülyét csinálni magából a kamerák előtt, az ugyanolyan eséllyel indul a nézők kegyeiért, mint az, aki ki tudja énekelni a lelkét is. Nem kell messzire mennünk, elég, ha csak az utolsó évadból Pápai Jocira gondolunk.

2. Tét nélküli bohóckodás

Míg a legtöbb énekes műsorban a fellépők majd megfeszülnek attól, nehogy kiessenek, és minél több pontot szerezzenek a zsűritől és a nézőktől, a Sztárban sztárt a fellépők többsége buliként fogja fel, és ugyan itt is kiesik valaki minden adás végén, de az, hogy itt már tapasztaltabb, ismertebb énekesek mérik össze az erejüket, sokkal kisebbé teszi a tétet számukra. Ennek köszönhetően befeszült énekesek helyett többnyire jókedvű arcokat láthatunk a színpadon, ezért is áll meg a Tilla által folyton emlegetett házibuli-hangulat még akkor is, ha egy valódi házibulira csak annyira emlékeztet, mint a Tények egy valódi híradóra.

Fotó: TV2

3. Az egyre profibb maszkmesteri és sminkes munka

A Sztárban sztár nem az a műsor, ahol olyan szintű átváltoztatást lehetne látni, mint ahogy Hollywood átváltoztatta Gary Oldmant Winston Churchillé (azt a maszkot négy óráig tartott felrakni), hiszen a sminkes/maszkos csapatnak sorozatgyártásban kell dolgoznia, és nagyon rövid idő áll csak rendelkezésükre egy-egy smink/frizura/jelmez/maszk/protézis felrakására, viszont évadról évadra érezni, hogy egyre jobban belejönnek a feladatba. Persze még mindig akadnak melléfogások (például Oláh Gergő Aretha Franklinje az utolsó évadból), de a lehetőségekhez képest az átalakítások egyre meggyőzőbbek.

4. A fellépők kimeríthetetlen tárháza

Ha nagy ritkán egy kertévés műsornak komoly respektje lesz, az azt jelenti, hogy vendégek tekintetében végre meghaladhatja a csatorna házi celebjei meghívását, és olyanok is hajlandók hozzájuk szerződni, akik általában távol tartják magukat a kertévés bohóckodástól. Ez történt például az RTL Klubnál A konyhafőnök háza táján, a TV2 pedig a Sztárban sztárt tudta megszerettetni azokkal a kultúrsznobokkal is, akik amúgy ilyesmit nem néznének. Bár csak a zsűribe ült be, de ezzel sikerült bevonzani Stohl Andrást a csatornához, és elérték, hogy énekesek és színészek közül kevesen vannak, akik nemet mondanának egy ilyen felkérésre, így pedig végeláthatatlan hosszúságban lehet fellépőket hívni anélkül, hogy a show elfáradna.

5. Elég, ha csak néhány fellépő jó

A TV2-nek nem kell megfeszülnie azért, hogy minden évad mind a tizenkét fellépője szuper legyen. Ha már akad a válogatottban 3-5 megbízható, a minőséget ilyen vagy olyan módon minden héten szállítani tudó arc, ők már képesek a hátukon vinni a műsort, és azokat a gyengébb teljesítményt nyújtó kollégáikat is magukkal húzzák, akik a műsor felépítése miatt úgyis kiesnek az első néhány hétben.

Stohl András, Liptai Claudia, Majka és Papp Szabi (Fotó: Nagy Zoltán)

6. Tilla műsorvezetése

Igen, tudom, hogy a hasonló formátumoknál a műsorvezető rátermettsége másodlagos kérdés, de azt, hogy mégsem elhanyagolható jól mutatja Kiss Ramóna látványosan gyenge teljesítménye az X-Faktorban, ami különösen akkor szembetűnő, ha elődjével, Istenes Bencével próbáljuk összehasonlítani. Till Attila számára a Sztárban sztár tökéletes formátum. Az ő színes, folyton pezsgő egyéniségéhez és a poénjaihoz nagyon megy ez a lazább műsor, így végre láthatjuk, milyen az, amikor egy formátum és egy műsorvezető tökéletesen egymásra talál. Az első évadban még Friderikusz vitte ezt a szerepet, és neki nem is állt ennyire jól, bár volt annyira profi, hogy azért ő is megoldotta.

Till Attila a műsor házigazdája (Fotó: TV2)

7. A zsűri biztos pontjai

A Sztárban sztárnak is akadnak problémái, és ez leginkább a zsűriben mutatkozik meg. Stohl András és Papp Szabi nem tudta betölteni a Bereczki Zoltán és Hajós András távozásával keletkező űrt, viszont amíg van két olyan biztos pontjuk, mint Majka és Liptai Claudia, addig nagyon nagy baj nem lehet. Ők ketten elviszik a show-t, bárkiket ültessenek melléjük, de az tény, hogy tavaly nagyon hiányzott a műsorból Hajós András humora. Egy dolgot viszont elfelejthetnének: a zsűri pontozása szinte teljesen felesleges, ha ez annyiban merül ki, hogy 9 vagy 10 pontot adnak egy produkcióra. Ha csak két számot használnak, miért választhatnak tíz közül?

Vastag Tamás átváltozása (Fotó: TV2)

8. A tánckar és a koreográfiák

Ha maga az előadó épp nincs a helyzet magaslatán, a produkció mégis olyan tánckart és show-t kanyarít köré, hogy még a legunalmasabb fellépések is nézhetővé váljanak, sőt időnként az is előfordul, hogy a körítés izgalmasabb, mint maga az előadás.

Fotó: TV2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top