Sztárok

97 éve született Romhányi, a rímhányó

Böbe majom, Doktor Bubó, vagy a két kőkorszaki szaki. Mindenki ismeri Romhányi Józsefet, csak legfeljebb nem tud róla. Pedig megérdemelné!

Romhányi József Nagytétényben született 1921. március 8-án. Író, költő, műfordító. Eredetileg muzsikusnak készült, a Székesfővárosi Felsőbb Zenei Iskolában tanult, brácsán játszott.

romhányi józsef, kérem a következőt, doktor bubó,

Budapest, 1957. február 9., Romhányi József író konferál a Vasas Művelődési Központban a Rádió Tánczenekarának koncertjén, MTI Fotó: Horváth Tamás

1951-től a Magyar Rádió dramaturgjaként, majd 1957-től az Állami Hangverseny- és Műsorigazgatóság művészeti vezetőjeként dolgozott, 1960–1962 között pedig a Magyar Televízió szórakoztató rovatának művészeti vezetője volt. 1962-től haláláig a Rádió Zenei Főosztályának dramaturgja.

Böbe majom, az ország kedvenc csimpánza, aki festett és kommunikált, 1970 októberében elpusztult. Romhányi József költő így írt róla:

In memoriam

Elhunytál egy csendes őszi napon

Veszprémi Böbe, nagyhírű majom

Vagy az történt csupán,

hogy a kutató tudomány után

a halál sem késett,

hogy tanulmányozza végső viselkedésed,

amint lényed emberszabásúan

a semmibe suhan.

Remélem, ezen illő módon

elmondott nekrológon

senki sem nevet.

Vagy csak néhány – majom-

szabású emberek.

Számos magyar opera szövegkönyvét írta, így Sugár Rezső: Hunyady című oratóriumának (1953), Horusitzky Zoltán: Báthory Zsigmond (1960) és Ránki György: Muzsikus Péter (1963) című operájának szövegírója is ő volt. Operalibrettókat és musicaleket fordított, az utóbbiak közül legismertebb a Macskák. A Lúdas Matyi (rendezte: Dargay Attila), Hófehér (rendezte: Nepp József) forgatókönyvírója.

A nagyközönség elsősorban játékos állatverseit ismeri, ezeket halála után, Szamárfül néven adták ki, illetve számos rajzfilm szövegének szerzőjeként emlékezhetnek rá. A fenti, Böbe majomról szóló vers is ebben a kötetben található.

Az ő nevéhez fűződik például A Mézga család, melynek három sorozatát dolgozta ki Nepp Józseffel együtt a Pannónia Filmstúdiónál, a Kérem a következőt! (Dr. Bubó, 1973–1974), a Mekk mester, (1973) valamint a Flintstone család – magyarul: Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki – több mint negyven epizódjának bravúros szövege.

A mindezen műveiben megnyilvánuló sziporkázó verstehetsége nyomán hamar elnyerte a „Romhányi, a rímhányó”  utónevet. Romhányi József 1983. május 7- én halt meg Budapesten, 62 évesen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top