Sztárok

Megcsinálták: hűtlenség ide, verekedés oda, tizedik házassági évfordulóját ünnepli Beyoncé és Jay-Z

Ők az egyik utolsó állva maradt celebpár a fiatalabb generációból. Beyoncé és Jay-Z nem nagyon nyilatkozik a magánéletéről, abból a kevés – érdekes módon inkább a férjhez kötődő – megszólalásból és a dalaikból viszont elég világosan kiderül, hogy nem kis munka van ebben a sikerben.

Nem a párkapcsolati tündérmesék híveinek húzzák a nótát az elmúlt időszakban azok a párok, akikre a legtöbben kíváncsiak: elvérzett Ben Affleck és Jennifer Garner, aztán hallatlan mód kettétört a névleg is egybeforrt Brangelina duó, legutóbb pedig ment a levesbe Jennifer Aniston és Justin Theroux kapcsolata is, hogy csak néhány példát említsünk. Már épp hajlott is volna levonni a keserű konzekvenciát az ember, hogy lányregényekbe illő történetekre csak az olyan veteránok képesek, mint Pierce Brosnan és Keely Shaye Smith, de aztán eljött ez a derűs áprilisi szerda, hogy figyelmeztessen minket: áll még egy bástya, hiszen ma ünnepli a tizedik házassági évfordulóját Beyoncé és Jay-Z. És a szép az, hogy tündérmeséről nincs szó az ő esetükben sem, mert az elmúlt években ugyanolyan ingataggá vált a viszonyuk, mint a többieké, pillanatnyilag azonban mégis igazi, ordas nagy happy endre áll a sztorijuk, mert nekik sikerült átverekedni magukat a problémáikon.

Csoda, hogy egyáltalán tudunk róla

Első blikkre ebben egyébként már az is érdekes, hogy értesültünk róla, Beyoncéék ugyanis sosem élték nagy nyilvánosság előtt a magánéletüket. Illetve egyetlen részét igen, 

méghozzá meglehetősen konzekvensen,

de a gyerekek érkezésének teátrális közlése inkább a szabályt erősítő kivétel, a pár ugyanis már az együttlétét sem verte nagydobra – pontosan nem is lehet tudni, mikor jöttek össze –, az esküvőjét pedig akkora titokban tartotta meg, hogy csak akkor derült rá fény, amikor benyújtották a hivatalos papírokat a hatóságoknak.

A mi kapcsolatunk Jayjel valódi. Nem az interjúkról szól, vagy arról, hogy jó fotók készüljenek rólunk. Az érzelmeink valóságosak

– mondta erről akkoriban Beyoncé az Essence-nek, és ehhez tartva magukat a legjobb esetben is csak a dalaikban meséltek magukról. Az, mondjuk, pont kiderült így is, hogy a románc nem zökkenőmentes, hiszen a rapper már 2006-ban arról szövegelt Lost One című számában, hogy 23 éves barátnője jobban szereti a munkáját, mint őt, és igaza is van, de hát végül mégis együtt maradtak, sőt összeházasodtak, gyereket vállaltak, és még 2013-ban is attól zengett a slágerlista, hogy Beyoncé és Jay-Z mennyire megrészegül egymástól

Csak aztán a következő évben jött ez, 

és bár a mai napig nem tudni, miért is esett neki a sógorának Beyoncé húga, Solange, és miért nézte ezt a feleség szinte teljesen passzívan, a pletykák azonnal beindultak, hogy Jay-Z félrelépett, ami aztán be is igazolódott. Az első félhivatalos beismerés az volt, amikor Beyoncé az amúgy is a hűtlenségről szóló Resentment című száma szövegét úgy változtatta meg egy koncerten, hogy egyértelműen Jay-Z lett a címzett, de ez is csak szerény előhang volt Lemonade című 2016-os albumához, az ugyanis elejétől a végéig a házasságtörés feldolgozásáról szól, a kezdeti féltékenységtől a bizonyossággal való megbirkózáson, a valósággal való alkudozáson és a középső ujj belengetésén át a továbblépés reményének felsejléséig, majd a megbocsátásig.

Ha pedig még ez sem lett volna elég nyilvánvaló, tavaly odadobott az egésznek a tetejébe egy albumot Jay-Z is 4:44 címmel, a megcsalást konkrétan beismerő  és bocsánatkérő, sőt esedező szövegekkel.

Magukért csinálták

Ha az előzményekből indulunk ki, meglehetősen érdekes, sőt zavarba ejtő, hogy egy ilyen zárkózott páros épp a legnagyobb magánéleti válság közepén áll neki megnyílni, de valójában semmi meglepő nincs a dologban, sőt, mint utóbb kiderült, épp ez volt az egésznek a lényege. A lemezek megjelenése után Jay-Z a New York Times havonta megjelenő mellékletének, a T-nek adott hosszú és mélyenszántó interjújában már akkor is a problémákkal való szembenézés jelentőségét pedzegette, amikor Donald Trumpról kérdezték – mint elmondta, szerinte olyan szempontból szerencsés esemény volt a milliárdos elnökké választása, hogy most muszáj beszélni a jobb körülmények közt elhallgatott, de ettől még létező problémákról –, majd ugyanide lyukadt ki a házassága válsága kapcsán is. „Mindkettőnknek nagyon-nagyon kényelmetlen volt [így kitárulkozni], de ha hurrikánba kerülsz, a legjobb helyen a kellős közepén vagy. […] A legjobb hely [ilyenkor] a fájdalom sűrűje” – fogalmazott a rapper, hozzátéve:

A többség hátat fordít és lelép, a válások aránya, mit tudom én, 50 százalék vagy ilyesmi, mert a legtöbben nem tudnak kívülről nézni magukra. A legnehezebb az, amikor látod a másik arcán a fájdalmat, amit te okoztál, és neked kell kezdened vele valamit. […] Na, hát a legtöbb ember ezt nem akarja. Nem akarnak magukba nézni.

A két lemez tehát Jay-Z szavaival élve egyfajta terápiás jelleggel készült, sőt eredetileg egy közös albumról volt szó, de végül a feleségének hamarabb összeállt egy teljes önálló produkciója, így külön-külön rukkoltak elő a műveikkel. Talán még ennél is érdekesebb azonban az, amit a megcsalás kapcsán a férfiak „túlélő üzemmódjáról” nyilatkozott a rapper. A brooklyni gettóban felnőtt, fiatalon bűnözővé vált sztár ugyan magáról és a hozzá hasonló körülmények közé születettekről beszélt, amikor úgy fogalmazott, hogy csak házassága válsága kapcsán, egy pszichológussal beszélgetve jött rá, hogy az agresszív fellépés, a „mit bámulsz?” mentalitás valójában önvédelem, a lelepleződéstől való félelem, a fájdalmak, lelki sebek rejtegetése, de nem nehéz ráismerni a szavaiban valahol minden férfira, aki küzd az érzelmei kinyilvánításával: „Túlélni muszáj. És ha túlélő üzemmódba állsz, mi történik? Lekapcsolsz minden érzelmet. Még a nőkkel szemben is lekapcsolsz érzelmileg, és képtelen vagy kötődni. […] Onnan meg már jön minden, a hűtlenség is…”

A CNN-en futó Van Jones Show-ban aztán a sztár azt is elárulta, mit tanácsol azoknak a férfiaknak, akik hozzá hasonlóan félreléptek:

A legjobb bocsánatkérés az, ha változtatsz a viselkedéseden.

Ez persze nem egyszerű, hiszen „tudomásul kell venni, hogy fájdalmat okoztál, és hagyni kell szóhoz jutni a másikat”, ami időbe telik, és kemény feladat – „másfelől viszont szép is”. Igaz, ehhez Jay-Z is rögtön hozzáteszi, hogy „legalábbis nekünk”, mert a döntést két ember hozza, de elmondásából azért az is kiderül, hogy Beyoncé sem egyszerűen ilyen megbocsátónak született, hanem mérlegre tette a dolgokat, és ahogyan a férjét elfogta a rettegés – ez is a 4:44-on hangzik el –, hogy milyen lehet nézni, amikor valaki más tanítja focizni az ember gyerekeit, úgy végül ő is arra jutott, hogy a lányukért érdemes megbocsátani. Sőt, mint az köztudott, tavaly nyáron újra szült, ikreket, ami még közelebb hozta őket egymáshoz.

Csak egy pár

Csodareceptjük tehát Jay-Z-éknek sincs, már ha nem tekintjük csodának a szembenézés, a megbánás és a megbocsátás képességét, és pláne azt, ha ezek mind megvannak egy párban, mert lehet, hogy annak kéne venni. A rapper mindenesetre ennél jóval egyszerűbben fogta meg a dolgot, amikor mintegy összefoglalólag azt mondta:

Vagy elkezd foglalkozni az ember a helyzettel, vagy tettet, amíg egyszer csak el nem jön a robbanás. Mi úgy döntöttünk, hogy megharcolunk a szerelmünkért és a családunkért, hogy a mi gyerekeink számára más kimenetele legyen az ügynek.

Jay-Z és Beyonce egy jótékonysági rendezvényen New Yorkban (Fotó: Kevin Mazur/Getty Images for Clara Lionel Fo)

Innentől pedig ismét legfeljebb az események beszélnek helyettük, bár az így is elég egyértelmű, hogy a kimenetel ez esetben tényleg elég más lett, nyártól ugyanis a házasságuk történetében mindössze másodszor még közös turnéra is indul Jay-Z és Beyoncé.

Egy dolog persze még így is nyitva maradt: azt továbbra is lehet mondani, hogy a terápiás lemezek és békülőturnék privilegizált világában azért kicsit könnyebben megy az ilyesmi, mint a hétköznapi életben. Éppen ezért zárásul egy utolsó gondolat erejéig mégis kanyarodjunk vissza Jay-Z-hez, ő ugyanis épp abban látja a sikerük egyik titkát, hogy a státuszukat félre tudták tenni – és ezzel a kijelentésével akarva-akaratlanul szépen rímel arra is, amit Beyoncétől még az elején idéztünk:

Mi sosem voltunk celebpár. Csak egy pár, akik történetesen celebek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top