A titok már nem titok: minden Lajos herceg keresztelőjéről – friss videóval

nlc | 2018. Július 09.
Amióta bejelentette a brit királyi család Lajos herceg keresztelőjét, leginkább arra várnak a britek (és talán nem csak ők), hogy láthassák Katalin hercegné és Vilmos herceg legkisebb fiát. Hát itt a remek alkalom.

Királyi mércével mérve szokatlanul korán, 11 hetesen keresztelték ma meg Katalin hercegné és Vilmos herceg harmadik gyermekét, Lajost.

Ha csak a száraz tényeket vesszük, akkor néhány dolog már Lajos herceg keresztelője előtt biztos volt: 

II. Erzsébet királynő és  Anna brit királyi hercegnő keresztelője a Buckingham-palotában (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Itt az ok, amiért most tartják Lajos keresztelőjét

1982-ben Diana hercegnő arról panaszkodott, hogy Vilmos herceg keresztelőjének időpontját nem a baba alvási ritmusához igazították. Így a kis Vilmos végigbömbölte a ceremóniát, csak akkor nyugodott meg, amikor az anyja a kisujját adta a szájába, mint egy cumipótlékot. Katalin hercegné ezért ragaszkodott hozzá, hogy Lajos déli alvását követően legyen a keresztelő, helyi idő szerint délután négykor.

Vilmos herceg keresztelője (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

Erzsébet királynőt sokan várják, de…

Mivel a szertartás zárt körű, ezért csak kevés embert várnak. A ceremóniára a Middleton családon kívül Károly herceg, Kamilla, Harry herceg és felesége, Meghan kapott meghívót, na és a keresztszülők, akik Katalin és Vilmos családjából és közeli baráti köréből kerültek ki, de akiknek a kilétét csak a keresztelő napján tudhatja meg a nagyközönség. Az esélyesek között van Nicholas van Cutsem, akinek szülei Károly herceg legjobb barátai. Guy Pelly dúsgazdag bártulajdonos, Harry és Vilmos nem egyszer bulizott nála. Lady Laura Meade, Vilmos iskolai barátjának a feleségén kívül Harry Aubrey-Fletchert, Mrs. Robert Cartert és Katalin családjából Lucy Middletont kérték fel keresztszülőnek.

Érdekesség, hogy ahogyan most Lajos hercegnek, úgy György hercegnek hat keresztszülőt választottak, Saroltának azonban csak öt van. A Windsorok amúgy nem ritkán távolabbi családtagokat és közeli barátokat kérnek fel keresztszülőnek, ennek a legfőbb oka az, hogy így hálálják meg nekik a lojalitást, a titoktartásukat, egyszóval mindazt, ami egy jóbarát dolga.

A szertartáson a Skóciában tartózkodó dédmama, II. Erzsébet nem vett részt, pedig Lajos nővérének és bátyjának keresztelőjén igen.

Így érkezett meg a királyi család Lajos herceg keresztelőjére:

A Jordán vizével keresztelik meg Lajos herceget

Lajos fejére az érsek messziről hozott vizet csurgatott. I. Richárd király (uralkodott 1189–1199) óta a Jordán folyóból, melyben Keresztelő Szent János is megkeresztelte Jézust, hozzák a királyi keresztelőkre a vizet, s ez most is így történt. És persze a kis Lajos herceg is ugyanazt a ruhát viselte, mint a bátyja és a nővére. A királyi keresztelőruha azonban nem ugyanaz, mint amelyben az őseit keresztelték meg. A híres kelengye Viktória királynő első gyermekének készült 1841-ben, azóta a brit királyi család 62 tagját keresztelték meg benne, utoljára Edward herceg lányát, a királynő unokáját, Lady Louise Windsort 2004-ben. Az akkor már igen viseltes ruhát azonban kivonták a forgalomból, muszáj megóvni valahogy, de Angela Kelly, a királynő személyi ruhatervezője elkészítette a pontos mását. Az uralkodó legkisebb unokáját és dédunokáit már ebben a másolatban keresztelték meg.

Vilmos és Katalin az újszülött Lajossal a londoni St Mary Kórház előtt (Fotó: Jack Taylor/Getty Images)

A keresztelő után a kötelező fotózás és egy kis buli királyi módra 

A ceremónia után kis fogadást tartott a cambridge-i hercegi pár Károly herceg otthonában, ahol a briteknél hagyományos keresztelői tortát szolgálták fel, ezt amúgy az a Fiona Cairns kreálta, aki a hercegi pár esküvőjére készítette a nyolcemeletes tortát.  Harry itt adta át unokaöccsének az ajándékát, a Micimackó első kiadását, melyet lapinformációk szerint 8000 ezer fontért, 2,9 millió forintért vásárolt meg.

Az újszülött Lajos herceg (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Végre láthatjuk Lajos herceget

Keveset tudunk a 11 hetes hercegről, íme egy tizenegy pontos kis lista: 

  1. Cambridge hercegének és hercegnéjének harmadik gyermeke.
  2. 2018. április 23-án 11.01-kor született Londonban, abban a kórházban, ahol bátyja és nővére is világra jött.
  3. Ötórás volt, amikor először látta a világ édesanyja karján.
  4. Teljes neve: Ő Királyi Fensége Lajos Artúr Károly cambridge-i herceg.
  5. Nincs és soha nem is lesz vezetékneve.
  6. Nevét a királyi család 1978-ban meggyilkolt tagjáról, Lord Louis Mountbattenről kapta, de apja nevei között is szerepel a Lajos.
  7. Testvérei, apja és nagyapja mögött az ötödik a trónutódlási sorban.
  8. A királyfi II. Erzsébet hét dédunokája közül a hatodik.
  9. Szeret aludni – ennyit mondott egyszer róla az édesapja.
  10. A mai napig nem készült róla olyan fotó, melyen egyszerre szerepelne szüleivel és mindkét testvérével.
  11. Hivatalos lakhelye a londoni Kensington-palota.

Most viszont a keresztelőn készült legfrissebb felvételeken végre együtt a család. 

Christening Of Prince Louis Of Cambridge At St James's Palace

Károly herceg és Kamilla Lajos herceg keresztelőjén

Christening Of Prince Louis Of Cambridge At St James's Palace

Sarolta hercegnő, Vilmos herceg, György Herceg, Katalin hercegné és a kis Lajos herceg a keresztelőn

Christening Of Prince Louis Of Cambridge At St James's Palace

A Middleton család a keresztelőn

Christening Of Prince Louis Of Cambridge At St James's Palace

Katalin hercegné a kis Lajos herceggel a karjában, Vilmos herceg a két nagyobbik gyerekükkel, Saroltával és Györggyel

Christening Of Prince Louis Of Cambridge At St James's Palace

Katalin hercegné és Lajos herceg a keresztelőn fotó: Getty)

Királyi keresztapa

Vilmos hercegnek három keresztgyermeke van: Pál görög trónörökös legidősebb fia, Konstantin herceg; egykori nevelőnőjének a fia, Tom Pettifer; és egyik legjobb barátjának a lánya, Grace van Cutsem. Katalin hercegnének nincs keresztgyermeke, a királynőnek azonban 30, többek között Diana hercegnő öccse, Lord Spencer is a keresztgyereke. Fülöp hercegnek 22, Károly hercegnek 28 keresztgyermeke van.

Exit mobile version