Sztárok

Rejtélyes hollywoodi halálesetek – bármelyikből film lehet

Némelyikük már befutott híresség volt, ám az áldozatok között szép számmal vannak olyanok is, akik még csak ábrándoztak a nagy áttörésről, de ennek a lehetőségét aztán egy rejtélyes és legtöbbször brutális haláleset elrabolta tőlük. Egyre-másra kerülnek elő az utóbbi időben ezeknek az ilyen vagy olyan feldolgozásai, a dokumentum filmeken túl akár a hollywoodi forgatókönyvírókat is megihletheti ezek közül az esetek közül bármelyik. Már van erre is példa.

37 évvel a halála után, meglepő kijelentést tett a rendőrség

Natalie Wood olyan filmeknek köszönheti a világhírnevet, mint a Haragban a világgal, vagy a West Side Story. Halála évében, 1981-ben éppen Robert Wagner színész felesége volt. Nem először, ugyanis bár 1957-ben elváltak egymástól, 72-ben újra összeházasodtak. Úgy tűnt, hogy a házaspár életében minden rendben, de 1981. november 28-án a színésznő holttestét partra vetette az óceán. Utoljára férje, és Chritopher Walken színész látta élve, amikor együtt kihajóztak a Kalifornia-öbölben. Férje elmondása szerint, valamin összevesztek, amit követően Natalie lement a kabinjába, mikor a színész utána ment, elmondása szerint már nem találta a nejét. Wood halálát fulladás okozta, és bár családja soha nem nyugodott bele ebbe, az ügyet villámgyorsan lezárták a 80-as években. 2011-ben azonban újra elővették a legenda rejtélyes halálát. John Corina, a Los Angeles-i rendőrség nyomozója pedig így fogalmazott idén februárban: „Egyértelmű, hogy a Wood férje olyan személy, aki érintett a színésznő halálában.”

Robert Wagner és Natalie Wood (Fotó: Chris Wood/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Ki hazudott? Régi betegsége vagy brutális erőszak okozta a halálát?

Virgina Rappe az 1920-as években modellként és színésznőként dolgozott, ám közel sem volt világszerte ismert a neve, ezt csak a rejtélyes halála után „kapta meg” az álomgyártól. A folyamatosan krónikus húgyhólyaggyulladástól szenvedő Virginia 1921 őszén Rosco Arbuckle színész-rendező partiján járt. Arbuckle három szobát is kibérelt a hotelben. Az egyik szobában ő és operatőr barátja laktak, a másikban pedig Lowell Sherman színész. Azonban a harmadik szoba, amit a nagydarab komikus kibérelt, üresen maradt, ott volt ugyanis a parti. Az éjszaka folyamán Virginia nagyon rosszul lett. Végül Arbuckle szobájában találtak rá, szinte eszméletlen állapotban. Bár kihívták a szálloda orvosát, az közölte, hogy a nő „mindössze” részeg és nyugtató gyanánt morfiumot adott be neki. Állapota nem javult, de csak három nappal később szállították kórházba. Életét már nem tudták megmenteni, halálát a megrepedt húgyhólyag miatt bekövetkezett hashártyagyulladás okozta. Csakhogy Virginia esete közel sem arról szólt, hogy túl sokat ivott, és nem került időben kórházba.

Barátnője, aki szintén ott volt a partin, azzal vádolta meg Arbuckle-t, hogy megerőszakolta az ifjú modellt, ennek a kijelentésének kapcsán pedig a rendőrség is elindította a nyomozást. Hamar előkerült azonban egy levél, amit a rendőrséget többször is megjárt barátnő írt. Ebből kiderül, hogy bizonyos összegért cserébe, hajlandó lett volna megváltoztatni a vallomását. Közben a vádat képviselő, politikai babérokra törő ügyész tanúi is sorra vallották be, hogy hamisan tanúskodtak korábban úgy, hogy azzal a színésznek ártsanak. Arbuckle-t eközben darabokra szedte a sajtó, feleségére rálőttek, munkáit elveszítette. Végül a harmadik tárgyaláson mentették fel a színészt, aki addigra alkoholista lett, és néhány évvel később szívrohamban meghalt.

Virginia Rappe a Twilight baby című filmben (Fotó: Profimedia, Mary Evans Picture Librar)

A legnagyobb rejtély Hollywoodban

A Fekete Dália esete sokaknak ismerős lehet, hiszen az esetből kasszasiker mozi is készült. A 22 éves, pincérnőként dolgozó Elizabeth Short abban reménykedett, hogy Hollywood végre felfigyel rá, és ünnepelt filmcsillag lesz. Azonban 1947. január 9-én az ifjú nő eltűnt, holttestét pedig csak 5 nappal később találták meg Los Angelesben. A pincérnő testét kettévágták, arcán mély sebeket ejtettek, csuklóját megkötözték, vélhetőleg megkínozták a halála előtt. Az ügy hamar felkeltette a sajtó figyelmét, és Shortot innentől csak Fekete Dáliaként emlegették a cikkekben, vélhetőleg a sötét haja miatt. A rejtélyes ügyben számos gyanúsított került a rendőrség látótérben. Az egyik az az orvostanhallgató férfi, akivel Short randizott. A zsaruk szerint a férfi rendelkezett azzal a sebészeti tudással, ami a holttesten megfigyelhető volt. De a rendőrök felfigyeltek Dr. Walkter Bayley-re is, aki nem messze lakott onnan, ahol a pincérnő holttestét megtalálták, ráadásul a lánya és Short jó barátságot ápoltak. Ennek ellenére a Fekete Dália halála miatt soha senkit nem tartóztattak le.

Elizabeth Short

A férj bosszúja vagy a csődbe ment színésznő döntése?

Thelma Todd sikeres színésznő volt az Egyesült Államokban a 20-as évektől kezdve. Sikerét kihasználva megnyitotta első saját éttermét, amit Thelma Todd Sidewalk Cafe-nak nevezett el, és lakását is ott alakította ki. 1935 decemberében a színésznő élettelen testére az étterme mellett parkoló autójában találtak rá. Halálát szén-monoxid-mérgezés okozta. Bár elsőre minden öngyilkosságra utal, sokan tudni vélték, hogy Thelma gyilkosság áldozata lett. Az egyik pletyka szerint Thelma kocsijában, és az arcán vérnyomokat találtak. Sokan pedig nem mást, mint a volt férjét nevezték meg elkövetőként, akit a bíróságon a színésznő erőszakosnak nevezett.  Mivel azonban a holttestét elhamvasztották, soha nem derült ki az igazság, így a hivatalos jelentéseken öngyilkosságként írtak az esetről.

Thelma Todd (Fotó: John Springer Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Egy rejtélyes napló, rejtélyes halálesetet szült

Christina Helm egy mosolygós, a bulikat nagyon kedvelő nő volt, aki mindennél jobban szeretett volna elismert színésznő lenni. Rendre együtt partizott már befutott sztárokkal, és sokan úgy tartották, hogy a lánynak a túlzott nyitottsága és a naivitása lesz a veszte. 1977 februárjában Helm holtestét a West Hollywoodban álló otthona előtti kertben találták meg a kiérkező rendőrök. A nőt halálra verték. A legvadabb feltételezések szerint Helm egy szexnaplót vezetett, melyben rendszeresen felírta a találkozóit, és minden kompromittáló információt Hollywood legbefolyásosabb embereiről, valaki vélhetőleg ezért döntött úgy, hogy elveszi az életét. A rendőrség azonban soha nem találta meg az említett naplót. A másik indíték, amiről sokáig pletykáltak, szintén nem túl jó színben tüntette fel a nőt. Azt állították, hogy túl sok szeretője volt, és egyikük féltékenységből ölte meg. A rendőrség végül Helm több barátját is kihallgatta, azonban bizonyíték hiányában soha nem emeltek vádat senki ellen a rejtélyes ügyben.

Christina Helm

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top