Sztárok

Lajos Mari újra kamerák elé állt, fürdőzhetünk a retróban

Lajos Mari a Nosalty népszerű Nagyiprojekt című videós sorozatának húsvéti különkiadásában szerepel.

Lajos Mari örömmel osztja meg a tudását, és jó is tőle tanulni, szerinte nincs tehetségtelen ember, csak olyanok vannak, akik nem szeretnek igazán enni.

„Az nem akar megtanulni főzni, akit nem érdekel az evés” – olvasható a NoSalty oldalán, ahol Lajos Marival készítettek interjút.  A kétrészes kisfilmben hosszú idő után először áll kamera elé a népszerű gasztrolegenda, aki két különleges receptet ajánl. 

Lajos Mari újra kamerák elé állt (fotó: NoSalty)

„Ha esetleg valakinek még be kéne mutatni Lajos Marit, akkor egyszerűen csak annyit mondanék, hogy ő az az élő gasztrolegenda, akitől valószínűleg anyáink is főzni tanultak a 80-as, 90-es évek derekán. A gyakran csak magyar Julia Childként emlegetett Mari első szakácskönyve 1982-ben jelent meg: férjével és alkotótársával, Hemző Károllyal közösen készített 99 előétel 33 színes fotóval című szakácskönyvét a következő évtizedekben 34 másik könyv követte, ezek négymillió példányban keltek el, és nyolc nyelvre fordították le őket” – nyilatkozta Hering András, a Nosalty főszerkesztője.

Lajos Mari azonban úgy gondolja, az, hogy őt sokan ikonként kezelik, leginkább azért van, mert amikor még ő írt szakácskönyveket, akkor nemigen volt versenyhelyzet. 

„Kevés szakácskönyv volt a piacon, azonkívül én jó szájbarágósan írom a recepteket.”

Ő maga is a legtöbbet a nagymamájától tanulta, bár édesanyja is jól főzött, de a sok munka mellett nem volt ideje tanítani.  Bár megérti, ha a mai rohanó világban éppen ezért kicsit kikopott a főzés iránti szenvedély, de egyet biztosan állít:

„Előbb-utóbb mindenki bekeveredik a konyhába, ezt megígérhetem. Vagy a párja kedvéért, vagy a gyereke kedvéért. De legeslegeslegkésőbb az unokája kedvéért biztosan.”

„Az ország legnépszerűbb szakácskönyvszerzője egyébként az utóbbi években nemigen állt kamerák elé, azonban a népszerű Nagyiprojekt című videós sorozatunkra örömmel mondott igent. A kétrészes kisfilmben két, általa is nagyra értékelt húsvéti receptet hozott nekünk, így a répatorta muffin és a töltött-tojás-variációk elkészítése igazán nosztalgikus perceket hozhat az idei húsvéti készülődéshez” – mondta Hering András. 

Sokan értenek egyet azzal, hogy a nagymamák receptjei szinte utánozhatatlanok, a Nosalty videós sorozatában, a Nagyiprojektben a nagymamák fortélyait szeretnék bemutatni.

Itt megnézheted a Lajos Marival készült anyagot: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top