nlc.hu
Sztárok
Pásztor Erzsi először beszélt súlyos rákbetegségéről

Pásztor Erzsi először beszélt súlyos rákbetegségéről

Kemoterápián, sugárkezelésen, műtéten van túl a színésznő, de már jól van.

Tavaly derült ki, hogy a 83 éves Pásztor Erzsi súlyos beteg, de a legendás színésznő akkor semmit sem árult el a betegségéről. Most a Rákgyógyítás nevű ingyenes magazinnak adott interjút az otthonában. Elmondta, hogy végbélrákja volt.

Vérzést tapasztaltam. Fogalmam sem volt arról, hogy mit kell csinálni. Ápolónő keresztlányomtól kértem segítséget, aki azonnal orvoshoz vitt. Ott rögtön mondták, hogy szövettani mintavételre van szükség. A doktornő azonban már akkor, ránézésre megállapította, hogy ez bizony biztosan rosszindulatú lesz. De mást is mondott ám! Méghozzá azt, hogy éppen a találkozásunkat megelőző héten látott engem színpadon, és nagyon tetszett neki az előadás. Bennem ez olyan jó érzést keltet! Ezt azután nem is tudta a várható rossz hír előrejelzésével sem teljesen felülírni

– emlékezett vissza Pásztor Erzsi.

A színésznő eddig azért nem beszélt a rákbetegségéről, mert nem akarta, hogy ezzel foglalkozzanak az emberek. Azt szerette volna, ha felmegy a színpadra, őt lássák, ne azt találgassák, hogy éppen hogy van. Persze akinek kellett, az tudott róla, családját és kollégái egy részét beavatta.

A kezelések elején még színpadon állt. 2018 tavaszán kezdődött öt kemoterápiával, amit egy hónapig majdnem mindennap sugárterápia követett, utána még öt kemó. Ekkor még egyetlen előadás sem maradt el miatt, később már igen. Annyira legyengült, hogy a lakásból sem tudott kimenni. És csak ezután jött a műtét, az orvos közölte vele: elkerülhetetlen a végbél kiültetése a hasfalra.

Az operáció után sehogy sem tudta megszokni az új helyzetet:

Összeomlott a szervezetem, a világon semmi sem maradt meg bennem, állandóan ürítenem kellett a sztómazsákot. A nyáron a negyven fokos melegben itt voltam a hatodik emeleten, egyik éjjel, amikor kimentem WC-re, összeestem és alig tudtam kikászálódni onnan.

15 kilót fogyott a nyár folyamán, még az orvos is meglepődött, milyen rosszul van. Aztán augusztus végén meg lehetett csinálni a visszaültetést, után hétről hétre jobban lett. Azt mondta, egyszer sem jutott eszébe, hogy ebbe bele fog halni, szenvedett, de feladatnak fogta fel az egészet. A mélypont az volt, amikor megtudta, hogy Székhelyi József meghalt.

Pásztor Erzsi most azért mondott el mindent, mert végre túl van rajta. Tanácsot azonban nem tud adni, hasonló helyzetben mások mit csináljanak. Neki sokat segített a derűs természete, és hogy jó orvosok kezébe került.

(Nyitókép: MTVA/Zih Zsolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top