Sztárok

Adam Sandler és Jennifer Aniston most Agatha Christie-set játszik

Magyar szinkronnal (!) jött ki a Netflixen Adam Sandler és Jennifer Aniston legújabb komédiája, a Murder Mystery, amiben hőseink nyomozósat játszanak Európa legszebb tájain. Azonnal lecsaptunk rá.

Bár a Netflix már jelen van egy ideje a magyar piacon, igazi tényezővé idén januártól kezdett válni. Bár a hazánkban végzett marketing (láttál már bármilyen óriásplakáton vagy újságban netflixes reklámot?) és PR-munkájuk gyakorlatilag még mindig nulla, végre rájöttek, hogy nem lehet bevenni úgy egy piacot, ha nem költenek a tartalmaik lokalizálására. A szakszót elhagyva: amíg nincs magyar felirat vagy szinkron, addig hiába várják, nem lesz több magyarországi előfizetőjük. Januártól azonban a helyzet megváltozott: az új tartalmaikból már alig akad olyan, ami magyarítás nélkül érkezik, és lassan, de biztosan nemcsak feliratok, hanem szinkronok is készülnek a sorozatokhoz, filmekhez. Az új Adam SandlerJennifer Aniston vígjáték például kapásból szinkronnal debütált, és kellemes meglepetés volt: nem gagyi magyarítást kapott, hanem egy tisztességes szinkront, ahol a főszereplőket a rendszeres magyar hangjaikkal (Sandler: Csőre Gábor, Aniston: Kökényessy Ági) üdvözölhettem.

Sandler, de nem olyan Sandler

Ha a Hotel Transylvania filmeket nem számítjuk, utoljára 2015-ben láthattunk Adam Sandler-filmet a magyar mozikban. Ez a négyéves hiátus nem azért következett be, mert a magyarok ráuntak volna a honi nézőket százezres számban megmozgató komikusra, hanem azért, mert emberünk exkluzív szerződést kötött a Netflixszel, és nekik gyárt nagyüzemben tartalmakat. Csakhogy Sandler hazai közönsége nagyrészt azok közül kerül ki, akik szinkron nélkül még az előzetest sem nézik végig, így hiába készített öt (!) vígjátékot, ezek jobbára még a nagy hazai fanok között is visszhangtalanok maradtak, és mivel a Netflix exkluzívan csak saját magának gyárt tartalmakat, még a kertévéken sem lehetett őket viszontlátni.

Így nehéz fenntartani a rajongóbázist, de a Murder Mystery magyarításának köszönhetően (magyar cím még ezzel együtt sem járt hozzá) azért már érezhetjük, hogy emberünk nem fogja tovább éheztetni a magyar követőit. Egy rossz hírem azért van: a Murder Mystery a visszafogottabb Adam Sandler-komédiák nem túl népes táborát gyarapítja, vagyis a kreténségfaktor erősen visszafogott, és a pisi-kaki humor sem jellemző. Direktebben fogalmazva: ez inkább Nászok ásza és 50 első randi, mint Nagyfiúk 1-2. Sorry, Nagyfiúk-rajongók! Ráadásul Sandler ezúttal a tipikus haverjait (Kevin James, Chris Rock, David Spade, Rob Schneider…) is otthon felejtette. Halleluja!

Agatha nyomában

A Murder Mysterynek már az előzetese sem titkolta, hogy Adam Sandler és Jennifer Aniston (korábban már szerepeltek együtt a Kellékfeleségben) ezúttal egy Agatha Christie-paródiához asszisztált. Közel egy tucatnyi excentrikus, gazdag ember gyűlik össze egy luxusjachton a Földközi-tengeren, és pár percen belül az egyiket – pont a leggazdagabbat – meggyilkolják.

A teremben lévők mind lehetséges örökösök – kivéve Sandlert és Anistont –, így megvolt a motivációjuk is a gyilkosság végrehajtásához. Mi ez, ha nem egy klasszikus Agatha Christie-s alaphelyzet? Persze egy Sandler-filmben azért minden egy kicsit más. Itt például belefér, hogy a hulla szívéből valaki kiráncigálja a gyilkos tőrt, és amikor rászólnak, akkor gyorsan visszaszúrja. De hogy fér meg a humor és a krimi egymás mellett?

Murder Mystery (Fotó: Profimedia, Landmark)

Kispolgárok a luxusban

A film kifejezetten erősen indít. Sandler és Aniston New York-i kispolgárokat alakítanak, ők Spitzék. A férfi rendőr, a nő fodrász, és utóbbi már régóta álmodozik arról, hogy a párja végre elvigye őt egy európai vakációra, amit már évek óta ígérget. A film olyankor a legjobb, amikor a páros kispolgárságán röhög: amikor Aniston a repülőn átlopakodik a turistaosztályról az első osztályra, hogy némi kaját csenjen a bárpultról, vagy amikor Sandlernek nem az tűnik fel elsőre, hogy valaki flörtöl a feleségével, hanem az, hogy ezen a repülőn van bár, azok mind jól eltalált, valóban vicces pillanatok.

James Vanderbilt (Zodiákus) forgatókönyve olyankor a legjobb, amikor ezt a nagyon hétköznapi párt bedobja a dúsgazdagok világába, és megmutatja, hogyan reagálnak a hirtelen jött nagy luxusra. Sandlernek határozottan jobban áll a kispolgári szerep, mint a nagymenőké. Tényleg vicces, amikor a gyilkosság után az egyik első dolga, hogy kimentse valahogy a garnélás tálat, és nyugodtan falatozhasson egy jót. Aniston itt is azt a szerepet hozza, ami a legjobban megy neki: a lányt a szomszédból. A kettejük komédiázása tényleg kiválóan egészíti ki egymást, és a film olyankor a legjobb, amikor nem csinál mást, csak rábízza magát a főszereplőire.

Kriminek alap

A film első félórája pörög, humoros és végre úgy tűnt, hogy hosszú idő után megint született egy igazán szerethető Sandler-komédia (számomra a Ne szórakozz Zohannal volt az utolsó), csakhogy ahogy már korábban is jeleztem, a Murder Mysteryben fontos szerep jut a krimis szálnak is. Ez nagyjából addig izgalmas, míg meg nem történik a gyilkosság, vagy jóindulattal még utána öt percig. A játékidő maradék részében sorra hullanak el a szereplők hőseink körül, hogy nyomozás közben ők maguk is gyanúsítottá váljanak, és menekülniük kelljen a francia rendőrség elől.

Jennifer Aniston és Adam Sandler (Fotó: Profimedia, Landmark)

A készítők tényleg ismerik az Agatha Christie-történetek közhelyeit, és annak rendje és módja szerint fel is böfögik őket, de ahhoz már nem elég okosak, hogy kiforgassák, netán új élettel töltsék meg őket. Aniston és Sandler karakterét leszámítva ráadásul mindenki kétdimenziós papírmasé figura, így teljesen érdektelen számunkra, hogy melyikük hal meg legközelebb, vagy melyikük a gyilkos. Az alkotók szerencséjére a főszereplő párosuk még ezekben a sablonos jelenetekben is egyben tartja a filmet, kizárólag miattuk nem ásítoztam menet közben.

A Murder Mystery tehát sem krimiként (ahhoz nem elég izgalmas és kidolgozott), sem krimi-paródiaként (ahhoz nem elég okos) nem működik igazán, viszont ha csak romantikus vígjátékként nézzük arról, hogyan talál egymásra egy nagy, közös kaland során egy házaspár, akiknek a kapcsolata kihűlt a hosszú évek hétköznapjainak unalmában, akkor már nem olyan szörnyű az összkép.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top