Sztárok

22 évesen stílusikon, influenszer, énekes és filmsztár – Ismerd meg Zendayát!

Ha már elmúltál harminc, jó eséllyel semmit nem mond neked Zendaya neve, pedig a tinik között most ő az egyik legnagyobb király. Disney-sorozatok sztárjaként kezdte, énekesként, stílusikonként és influenszerként folytatta, és most minden esélye megvan arra, hogy komoly színésznővé váljék.

A Tommy Hilfiger máig jól csengő márkanév a luxusbrandek kedvelői között, viszont az üzleti kimutatásaik egy ideje vészjósló jeleket mutattak. A márka főleg a középkorú és az idősebb vásárlók körében volt népszerű, a fiatalok egyre inkább elmaradoztak. Márpedig hosszú távon egy brand csak a fiatalokkal maradhat divatos, így aztán maga Tommy Hilfiger is rájött, hogy lépnie kell. Személyesen hívta fel Zendayát, hogy felkérje egy közös kollekcióra, sőt még azt is felajánlotta neki, hogy a kollekcióba bárhol beleszólhat, teljesen a saját ízlésére szabhatja.

Jól olvastad: egy divatikon ekkora kompromisszumot ajánlott egy még csak 22 éves színész-énekesnek. Hilfiger döntése kifizetődő volt. Amikor kijött a kollekció, 50 százalékkal jobb eladásokat produkált az előzőnél, és ez nagyrészt Zendaya hatalmas rajongótáborának volt köszönhető (az Instagramon például 55 millió követője van). A Tommy Hilfiger márka újra trendi és fiatalos lett.

Tommy Hilfiger és Zendaya a márka tavaszi divatbemutatóján Párizsban (Fotó: Ian Gavan/Getty Images For Tommy Hilfinger)

A legforróbb portéka Hollywoodban

Zendaya ugyan még csak szeptemberben tölti be a 23. életévét, de már most többet tett le az asztalra sok, dupla ennyi idős pályatársánál. Két Disney-sorozat sztárja volt, szerepelt a Dancing with the Stars című táncos realityben, és a második helyig vitte, saját cipőmárkája van, kiadott egy saját lemezt, megjelent egy könyve, olyan mozisikerek fényét emelte, mint a Pókember: Hazatérés és A legnagyobb showman, most pedig az HBO új sikersorozatában, az Eufóriában alakít problémás, drogfüggő kamaszlányt, a ruhamárkák majd megvesznek azért, hogy a vörös szőnyegen az ő kreációjukban tündököljön.

Persze hihetetlen tudatosság van egy ilyen karrier mögött. Míg a kortársai lazán átbulizzák fiatal éveiket, Zendaya már évek óta nem volt szabadságon. Ő most a legkelendőbb portéka Hollywoodban, és jól tudja, hogy addig kell ütni a vasat, amíg meleg.

Sydney Sweeney és Zendaya az Eufóriában (Fotó: HBO)

A Disney-kölyök és a popsztár

A Disney Channel már többször is bizonyította, hogy az általa gyártott sorozatok könnyen világsztárrá avathatnak valakit, pláne, ha egy tehetséges, énekelni és táncolni is tudó tinilányról van szó. Zendaya (ejtsd: Zendéja) 2009-ben, mindössze tizenhárom évesen jelentkezett az Indul a risza című új Disney-sorozat castingjára, és bár az édesanyja révén volt minimális színházi tapasztalata, meg a hiphoptáncok terén is képzett volt, a jegyzett szakmai múltja kimerült néhány reklámfilmben, ahol cuki gyerekként kellett mosolyognia. Bár végül nem azt a szerepet kapta meg, amire jelentkezett, így is övé lett az egyik főszerep.

Bella Thorne és Zendaya az Indul a risza című Disney-sorozat sztárjai (Fotó: Profimedia, TEMP)

A sorozat a Disney Channel addigi történetének második legsikeresebb szériája lett, Zendayát pedig a Disney elárasztotta tévéfilmes munkákkal, és mindent megtettek azért, hogy énekesként is befuttassák. Amikor az Indul a risza három évad után véget ért, Zendaya már egy önálló albumot tudott felmutatni, és bár tingli-tangli tinédzserpopban utazott, azt nem lehetett elvitatni tőle, hogy van hangja és tehetsége. A zenészkarrier azonban sosem került igazán közel a szívéhez. Utoljára 2016-ban rukkolt elő saját dallal, és állítása szerint a zenei karrierjét egy időre biztosan mellékvágányra teszi.

Nem voltak túl jó tapasztalataim a zeneiparral. Úgy éreztem, hogy nagyon rövid idő alatt akarják a lehető legtöbbet kifacsarni belőlem

– nyilatkozta csalódottan.

Zendaya, a tudatos sztár

Amikor 2014-ben újra leült tárgyalni a Disney Channellel egy következő saját sorozatról, már tisztában volt a saját értékével. A K.C., a tinikém korábbi munkacímét például kapásból elvetette, ahogy a karaktere nevét is („Úgy nézek én ki, mint egy Kathy?”), és ahhoz is ragaszkodott, hogy a sorozatban afroamerikai családja legyen. A legmerészebb húzása azonban akkor jött, amikor azt is kikötötte, hogy nem akar sem énekelni, sem táncolni a sorozatban, inkább a fiús dolgokhoz szeretne érteni, például a harcművészetekhez. A legmegdöbbentőbb, hogy a Disney még ilyen kemény feltételek mellett is igent mondott a lánynak, és a döntésüket nem bánták meg: a K.C., a tinikém három évadot élt meg, és szép sikert aratott.

K.C., a tinikém (Fotó: Profimedia, Everett RC/TV/Movies)

Zendaya legalább annyira tudatos a magánéletében is, mint a munkában. Bár gigászi sztár, akit mindenhol lesifotósok figyelnek, a szerelmi életéről szinte semmit nem tudunk. Azt is csak egy 2017-es Vogue-interjúban árulta el, hogy 2012 és 2016 között volt egy pasija, de a kapcsolat már véget ért – és azt mostanáig is csak találgatni lehet, hogy ki lehetett az illető, akit élete első nagy szerelmének nevezett. Ugyanez a helyzet a mostani párkapcsolatával is. A pletykalapok és a rajongók előszeretettel beszélnek arról, hogy összejött a Pókember forgatásán a szereplőtársával, Tom Hollanddal, de hiába látható, hogy tényleg csípik egymást, Zendaya már többször is cáfolta ezt a feltételezést, interjúkban és a közösségi médiában egyaránt.

Zendaya és Tom Holland az új Pókember film madridi bemutatóján (Fotó: Carlos Alvarez/Getty Images)

Zendaya, az influenszer

Az afroamerikai apától és német anyától származó Zendaya (teljes nevén: Zendaya Maree Stoermer Coleman) tehetséges énekes és színésznő, de a bulvár- és divatlapok számára eleinte azért lett érdekes, mert akárhányszor megjelent egy nyilvános eseményen, mindig ragyogóan öltözött. Ráadásul nemcsak a ruhák terén választ merészen és kreatívan, frizuraügyben is egészen vad dolgokat mer kipróbálni: mivel nem szeretné, hogy a természetes haja bármiben is korlátozza, előszeretettel hord például parókákat is – jó néhány vörös szőnyeges eseményen láthattuk már őt így. A divatcégek megőrülnek azért, hogy vele dolgozhassanak, hiszen 55 millió Instagram-követője garancia az óriási figyelemre, és olyanok áradoznak a stílusáról, mint Rihanna vagy Beyoncé.

Zendaya azonban nemcsak pénzkeresésre használja népszerűségét. Bár származása miatt sokszor sem feketének, sem fehérnek nem „elég jó” (csúszott már le szerepről például amiatt, mert a bőre a rendező szerint nem volt elég fekete…), ő lelkesen támogatja a BlackLivesMatter mozgalmat, és figyel arra is, hogy a filmjei szereplőgárdája minél színesebb és változatosabb legyen. Emellett feminista, ezt nem is rejti véka alá, és a zaklatás minden módját mélységesen elítéli, sőt fel is szólal ellene. Ha az interneten valaki letámadja őt, készüljön fel egy csattanós válaszra: Zendaya biztosan nem hagyja magát.

Fotó: Instagram

A karrierjét rendkívüli céltudatossággal építő Zendaya mostanában rájött, hogy az aranyos Disney-korszakának vége, és itt az ideje, hogy vérbeli színésznőként gondoljanak rá. A marveles Pókember-filmek még inkább csak a népszerűségnövelés mellett szóltak, de az Eufória című sorozat, A legnagyobb showman, a Magyarországon forgatott Dűne vagy a Finest Kind című thriller és az A White Lie című polgárjogi dráma már azt mutatják, hogy a tinikorszaknak vége, és az elkövetkező években megismerhetjük Zendayát, a komoly színésznőt is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top