Sztárok

Régi tévéműsorok, amelyeket feltámasztanánk az őszi évadra

Nehéz pontos receptet mondani, mitől sikeres egy tévéműsor, de az biztos, hogy ha nem jó az alapanyag, akkor belekezdeni sem érdemes, ahogyan az is, hogy sokat számítanak az arányok, és a jó időzítés is fontos adalék. Végigvettük, milyen régi műsorokat támasztanánk fel, és miért.

Talán túlságosan korán kerültek le a képernyőről. Talán rossz volt a casting, esetleg már nem tudtak egy ötszáz adást megélt műsort a YouTube világába áthozni. Így vagy úgy, de ezek a tévéműsorok megszűntek, mi viszont szívesen feltámasztanánk őket az őszi évadra.

A rettegés foka

Tegye mindenki a szívére a kezét, és mondja, hogy nem szerette nézni, ahogyan a visítozó Győzikét kígyók közé zárják. Persze ennek volt egyfajta folytatása, A celeb vagyok, ments ki innen, ám azzal ellentétben A rettegés fokának voltak olyan évadai is, ahol civilek tehették próbára magukat. A 2005-ben bemutatkozó műsorban ráadásul nem kellett valóságshow-szinten követni az eseményeket: nem láttuk, ahogyan elmennek aludni a versenyzők, vagy ahogyan harcolnak egy tálka babért.

Mi egy próbát tennénk, és új elemekkel, de valamelyik kisebb csatornán felélesztenénk a műsort. Mivel Nádai Anikó és Kiss Ramóna (az RTL jelenleg legtöbbet foglalkoztatott női műsorvezetői) jelenleg a Házasodna a gazdán és az X-Faktoron dolgoznak, a műsort azonnal odaadnánk Istenes Bencének, de akár Dombóvári Istvánnak és Kiss Ádámnak is.

Házasság első látásra

Mostohagyerek lett ez a műsor, mert még az RTL Klub Wikipédia-oldalán sem találtuk. Pedig az RTL két évvel ezelőtti kísérletében volt lehetőség, csak valami menet közben nagyon félrement. De miről is volt szó pontosan? A műsorba jelentkezőket egy pszichológusokból és párkapcsolati szakértőkből álló csapat hallgatta meg, majd a tudományos módszereken alapuló teszteket követően megkeresték számukra a tökéletes partnereket. Persze csak azokból választhattak, akik szintén jelentkeztek, és itt már alaposan le is szűkültek a lehetőségek.

Kinga és Robi, a Házasság első látásra című műsor egyik párja (Fotó: RTL Klub)

A tudomány szerint egymásnak teremtett párok az oltár előtt találkoztak először, és ismeretlenül házasodtak össze. A négy párból végül négy döntött a válás mellett, két jelentkező viszonya pedig annyira elmérgesedett, hogy hosszú hónapokig a válást is képtelenek voltak megoldani, ment az üzengetés tipikus passzív-agresszív módon – itt bukott meg a Házasság első látásra „tudományos módszere”. Szerintünk legyen új évad, a tesztet viszont cseréljék le egyszerű castingra: akkor is válás lesz a vége mindennek, de legalább jól szórakozunk közben.

A leggyengébb láncszem

A válogatott sértések vetélkedője volt ez, de mégiscsak egy tudásalapú műsor – bár tény, erősen mazochistának kell lenni ahhoz, hogy valaki azért jelentkezzen egy produkcióba, hogy aztán a műsorvezetőtől megkapja a hiányos műveltségére vonatkozó kritikákat. A leggyengébb láncszem itthon egyébként 2001-ben debütált a TV2 képernyőjén, és Máté Krisztának nagyon is jól állt a szigorú tanárnő szerepe. Tudjuk, hogy kihalófélben vannak a valóban tudásalapú vetélkedők, de nem ártana néhányat visszahozni agytorna gyanánt, és A leggyengébb láncszem tényleg jó műsor volt. 

A nagy fogyás

Tizenegy éve, vagyis 2008-ban költöztetett be egy villába maréknyi elhízott magyart a TV2. Sokan azt mondták, a műsor azért nem volt itthon igazán sikeres, mert ki akarna túlsúlyos embereket nézni a tévében – csakhogy a világ azóta nagyot fordult, hiszen egyre több az egészségtudatos, változásra igenis nyitott ember, ugyanakkor még mindig élmezőnyben vagyunk az elhízást illetően. Ráadásul a nézők már nagyon is hozzászoktak ahhoz, hogy elhízott embereket nézzenek, hiszen a TLC csatornán futó Élet 250 kiló felett sorozat itthon is igencsak népszerű.

Persze egy újraindításnál igenis szükség van változásra, de szerintünk két dologban lehetne is újítani. Az egyik a pozitív üzenet, vagyis hogy ne arra építsék a kampányt, hogy ezek aztán itt jól eltorzultak a zsírtól, nézze meg őket este a tévében, hanem arra, hogy a nézőket szurkolásra, támogatásra biztassák, illetve arra, hogy akár ők is motiváltak legyenek a fogyásban. A másik változás, ami elhagyhatatlan, az a tény, hogy 11 évvel ezelőtt inkább volt A nagy fogyás két személy és két módszer (Béres Alexandra és Schobert Norbert) csatája, mintsem a versenyzőké. Harcoljanak egymással a fogyni vágyók, akik ugyanazt az edzőt, felkészítőt, dietetikus kapják meg segítségül, és szóljon a műsor valóban róluk.

Béres Alexandra A nagy fogyás című műsor versenyzőivel edz (Fotó: Ványi Ákos/smagpictures.com)

The Voice

Igaz, hogy a Megasztár győzteseire és szereplőire jobban emlékszünk, igaz az is, hogy az X-Faktor mentorai sokkal karakteresebbek, és az is, hogy nézettségben a felsoroltak verték az egyetlen magyar The Voice-évadot, de akkor is tessék elhinni, hogy ez egy nagyon is jó formátum. Ott van példának a 16 évaddal büszkélkedő amerikai verzió, amelyből eddig 411 epizódot forgattak le. (Nagy kérdés ugyan, mi lesz a műsorral azután, hogy Adam Levine, aki a kezdetektől a mentorszékben ült, kiszállt a The Voice-ból, de ez legyen az amerikaiak gondja.) Pont ez a formátum a példa arra, hogy nemcsak bikicsunájokkal lehet nézettséget csinálni, aki pedig úgy véli, hogy nincs ennyi tehetség az országban, az gondoljon bele, hogy az első és egyetlen évad 2012-ben ment le, azóta eltelt hét év, vagyis akik akkor kilencévesek voltak, most elérték a jelentkezési korhatárt. És hogy kit ültetnénk a mentorok forgós székeibe? Egyértelműen Király Viktort, aki az amerikai verzióban megmérettette magát, de szívesen látnánk mellette Sárik Pétert, Fluor Tomit, Kozma Orsit, Király Lindát, és visszatérhetne Geszti Péter is (igen, tudjuk, hogy ő az X-Faktorban volt, hiányzik is onnan).

Sztárok a jégen

Ha körbenézünk, azt látjuk, hogy a szórakoztató tévéműsorok itthon túlnyomórészt az éneklés köré épültek. Tény is, hogy egy Megasztárnak mindig jobb volt a nézettsége, mint a Megatáncnak, és a Sztárban sztár is szebben teljesít, mint az egy évadot megélt Sztárok a jégen, mégis felüdülés lenne, ha végre nem mindenki énekelne péntektől vasárnap estig a tévében. A Sztárok a jégen 2007-ben volt látható a TV2 képernyőjén, és hasonlóan a Szombat esti lázhoz, egy profi és egy amatőr sztárból álltak a párosok, akik megmérkőztek egymással. A celebek táborát erősítette Bíró Ica, Bódi Sylvi – ő akkoriban Kedves Ferenccel randizott, aki még egy jégpályát is felállított modell kedvesének a szülinapjára a teraszukon –, Csollány Szilveszter, Damu Roland, Dobó Kata, Hujber Ferenc, Karsai Zita, Nacsa Olivér, Nagy Feró és Rubint Réka (a győztes egyébként Hujber Ferenc és Major Andrea párosa lett), a zsűriben Regőczy Krisztina, Varnus Xavér és Liptai Claudia foglalt helyet, a műsort pedig Szekeres Nóra és Till Attila vezette – és a TV2 remekül kihasználta annak idején a műsorai közötti keresztpromók lehetőségét is: nemcsak arról volt szó, hogy a Jóban Rosszban egyik szereplője ott csúszkált a jégen, hanem arról is, hogy a műsorban különleges előadásokkal léptek fel a Megasztár győztesei. Külföldön egyébként nem kaszálták el ilyen hamar ezt a formátumot, a briteknél márciusban ért véget a 11. évad.

Álljunk meg egy szóra!

Grétsy László és Vágó István műsora ötszáznál is több adást élt meg, és most igazán aktuális az anyanyelvünk témája, amikor a közösségi oldalak népszerűsége miatt mindent rövidítünk, nem foglalkozunk az ékezetekkel, és az eddiginél sokkal több angol kifejezést veszünk át. Persze lehet, hogy a YouTube világában az ilyen műsorok már kicsit lassúnak, nyugalmasnak tűnnek, de tényleg nem lenne erre heti 15 percünk?

Azzal gondban lennénk, ha új műsorvezetőt kellene javasolunk, így inkább arra biztatnánk a politikai pályára lépett Vágó Istvánt, hogy havonta egy videót töltsön fel a YouTube-ra, és hozza vissza a régi műsorát. Téma lenne bőven! Rögtön adunk is kettőt: cukiságbomba, megcsinálja a napod. Ezek a szavak, szófordulatok – ahogyan mi látjuk – nagyon idegesítik az embereket, miközben egyre gyakrabban használjuk őket. Ha sikerülne eltalálni azt a hangot, amin meg lehet szólítani a kamaszokat, a fiatal felnőtteket, akkor talán az igekötők tengerében sem úgy úsznának, mint Eric Moussambani az olimpián.

Másfél millió lépés Magyarországon

„Indulj el egy úton, én is egy másikon, hol egymást találjuk, egymásnak se szóljunk” – hallottuk oly sokszor Rockenbauer Pál 1979-es műsorában, majd később a folytatásokban. És milyen jó lenne, ha ma is lennének ilyen műsorok: forgathatnának mondjuk iskolásokkal egy-egy magyarországi tájegységen, hiszen sokan már a környező megyék nagyobb városait sem ismerik. Ha pedig kereskedelmi tévés szemmel nézzük meg a műsort, akkor sportosabb hírességek is nyugodtan bebarangolhatnák a várainkat, hegyeinket, barlangjainkat. Igen, tudjuk, hogy 2011-ben készült egy hasonló tévés produkció, de abból a műsor sava-borsa hiányzott: a hátizsákkal bandukoló (később bicikliző) forgatócsoport, az atlétatrikós helyiek, maga az élet. Akkor már sokkal inkább a nemrég befejeződött webes sorozat lebegjen a kertévék szeme előtt példaként, ami pedig a műsorvezetőket illeti, ott van például Vadon Jani, aki a Rádió1-en igyekszik a hallgatókat művelni, saját történeteit osztja meg, őt is nyugodtan felkérhetnék egy hasonló adásra, akár Sebestyén Balázzsal együtt – ők biztosan életet tudnak lehelni egy ilyen műsorba. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top