Sztárok

Visszatérhet a futópályára a súlyos sérüléséből lábadozó Baji Balázs

Több hónapos kényszerpihenő után ismét futhat Baji Balázs, ezzel a súlyos térdsérüléséből lábadozó világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó rehabilitációja újabb mérföldkőhöz érkezett.

Baji Balázs februárban sérült meg, azóta megműtötték, és ahogy tehette, megkezdte a rehabilitációt. Május végén elhagyhatta a mankót, most már többfajta edzést is végez, és egy újabb állomáshoz érkezett: végre visszatérhetett a futópályára. 

Pár héttel ezelőtt a mankókat tetted le, most pedig újra futhatsz. Hogyan élted meg a visszatérést a futópályára?

Nagyon örülök, hogy végre ismét futhatok. Ugyanakkor ez minőségében és sebességében is persze messze elmarad a korábbiaktól. Kicsit korlátozott a mozgásom, a futás is félreterhelős, sántítós, de a lényeg, hogy ismét pályán vagyok. Így ez a pillanat nagy motivációt fog adni a következő időszakra.

Fotó: Scitec

Hogy halad a rehabilitációd?

Szerencsére terv szerint haladunk. Most nem is a futás minőségére helyezzük a hangsúlyt, hanem arra, hogy az izomerőt minél gyorsabban szerezzük vissza, hogy a lábaim azonos erősségűek legyenek. A munka túlnyomó részét továbbra is gyógytorna, valamint erőfejlesztő, kondicionáló gyakorlatot képezik. Ezek mellé épül majd be egyre több futás, de természetesen nem szeretnénk túlterhelni a lábamat. Azt gondoljuk, hogy teljes értékű, komoly edzésmunka majd szeptembertől indulhat. A versenypályára való visszatérésig pedig még több hónapnyi munka vár majd ránk.

Mennyire viselte meg a sérülés a lábadat?

Eléggé, bármennyire is igyekeztük lassítani az izmok leépülési folyamatait. Február 9-én sérült meg a térdem, ezt követően két műtétet hajtottak végre rajtam orvosaim. A térdsérülésem rendhagyó, példa nélküli az atléták, gátfutók körében, így rehabilitációs minta sem nagyon állt a rendelkezésünkre. Az első műtétet követően 4-5 héten keresztül feküdnöm kellett. Sokat mozgó emberként talán ez volt a legnehezebb időszak. Az izmok a mozgás hiányában kicsit berozsdásodtak, tompultak. A legfontosabb feladatunk az most, hogy az izmozottságot, a beidegzettséget, az erősítést minél tökéletesebben visszanyerjük. Az óvatos és visszafogott futás nagy előrelépés a felépülésemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top