Sztárok

Tízezrek búcsúznak Karel Gott-tól Prágában – fotók

Pénteken és szombaton 300 ezer ember érkezhet Prágába, hogy leróják kegyeletüket a legendás táncdalénekes előtt.

Tízezrek vettek búcsút pénteken Prágában Karel Gott énekestől, aki 80 évesen, október 1-jén hunyt el akut leukémiában. A cseh (csehszlovák) könnyűzene koronázatlan királyát a moldvai Szláv-szigeten álló Zofín-palota nagytermében, a prágai társadalmi és kulturális élet egyik kultikus helyén ravatalozták fel, a cseh hadsereg katonái díszőrséget állnak.

Karel Gott cseh táncdalénekes ravatala a prágai Zofin-palotában 2019. október 11-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A ravatal egyik oldalán a cseh állami zászló és egy fekete lobogó van elhelyezve. A koporsó mögött egy nagy méretű Karel Gott-portré látható, míg oldalt hatalmas virágcsokrok állnak, és gyertyák égnek. A teremben halkan szólnak az énekes közismert dalai.

A palotába reggel nyolctól folyamatosan érkező emberek többsége virágokat tett az erre a célra kikészített pódiumokra, sokan sírnak, és szinte mindenki emlékképet készít magának mobiltelefonjával. A tömérdek virágot a rendezők rendszeresen összeszedik, hogy teret adjanak a rajongók újabb csokrainak. A Zofín-palota két másik termében is kialakítottak Karel Gott-emlékhelyeket, míg a kijárat melletti sátorban az emberek beírhatnak az odakészített emlékkönyvekbe.

Gyászolók hosszú sorban állva várakoznak a prágai Zofin-palota előtt, hogy leróják kegyeletüket Karel Gott cseh táncdalénekes előtt 2019. október 11-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A tervek szerint a palota este tízig lett volna nyitva, de a rendezők már most közölték, hogy a nyitvatartást a nagy érdeklődésre való tekintettel éjfélig meghosszabbítják. Az első érdeklődők – csehek és németek – egyébként már csütörtökön délután gyülekezni kezdtek a Zofín-palota előtt.

A rendezők szerint legfeljebb 50 ezer ember juthat el a ravatalhoz, ezért a hatóságok a Kinsky-kertben is kialakítottak egy emlékhelyet, ahol az érdeklődők szintén leróhatják kegyeletüket az elhunyt sztár előtt, és beírhatnak az emlékkönyvekbe.

Gyászolók a prágai Zofin-palotánál, hogy leróják kegyeletüket Karel Gott cseh táncdalénekes előtt (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint az egész országból és külföldről mintegy 300 ezer ember érkezhet pénteken és szombaton Prágába, hogy elbúcsúzzon az énekestől. A prágai lapok azt írták, hogy Németországból számos autóbusz érkezett Gott-rajongókkal a cseh fővárosba. A prágai szállodák a hétvégére megteltek.

Szombaton állami gyásznap lesz Csehországban, az énekes hivatalos búcsúztatását a prágai vár Szent Vitus-székesegyházában rendezik. A gyászmisét, amelyen csak a meghívottak vehetnek részt, Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje celebrálja.

A cseh kormány eredetileg úgy döntött, hogy állami temetést rendez Karel Gottnak. Miután kiderült, hogy ez a hatályos szabályok szerint nem lehetséges, és az énekes családja sem fogadta el, a kormánydöntést állami tiszteletadással járó temetésre változtatták.

Egyelőre nem tudni, hol lesz Karel Gott végső nyughelye.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top