Sztárok

Bia – tehetséges influenszerekkel jön a Disney Channel új tinisorozata

Mi már tudjuk, mit dúdol majd a kamaszlányod hamarosan – remek zenével és szerethető karakterekkel érkezik hamarosan Magyarországra is a Bia, a Disney Latin-Amerika legújabb nagy dobása. Ott voltunk az első rész sajtóvetítésén Buenos Airesben.

Amikor a Disney Channeltől egyszer csak érkezik egy levél, hogy közép- és kelet-európai újságíróknak szerveznek sajtóutat a világ másik végére, akkor már sejteni lehet, hogy nagy durranás van készülőben. És valóban, hamarosan Magyarországra is megérkezik az az új tinisorozat, amelyet a Disney Latin-Amerika európai, közel-keleti és afrikai együttműködéssel, a Pegsa Grouppal koprodukcióban készített el.

Na de kicsoda Bia?

A történet középpontjában Bia Urquiza, egy Buenos Airesben élő 16 éves lány áll, aki imád rajzolni, alkotásaival fejezi ki minden örömét, bánatát, vagyis mindazt, amit a világról gondol – és mint afféle mai tizenévesnek, lételeme az internet és a tartalomgyártás. Barátaival egy kreatív, összetartó kis közösséget alkotnak, és időről időre összejönnek a Fundom nevű közösségi téren, amit nagyjából egy klubként vagy tudásmegosztó műhelyként tudnánk leírni, ami felkínál mindent azoknak a tehetséges fiataloknak, akik az online tartalomgyártással kísérleteznek. Van a társaságban, aki zenél, van, aki énekel, vagy éppen táncol, és abban bíznak, hogy előbb-utóbb majd felfedezik a tehetségüket. Közben különböző kalandokba keverednek, szerelmek szövődnek, sikereken és bukásokon át vezet a srácok útja az önmegvalósítás felé.

Egy rejtélyes, szomorú szál is bonyolítja azonban a történetet. Biának nagyon szoros kapcsolata volt nővérével, Helenával, akit elveszített – pontosabban évek óta távol vannak egymástól, de hogy miért, azt nem tudni. Régen nagyon sokat énekeltek együtt, de amióta nővére nincs vele, Bia nem hajlandó mások előtt dalolni, ellenben megállás nélkül rajzol. Ez meglátszik a szobáján is, tele van a műveivel, és mint a sorozat készítőitől megtudtuk, nem statikus helyszín, folyamatosan változni fog majd, ahogy Bia új meg új dolgokat alkot. 

Egy szép napon aztán Manuel (Julio Peña) meghallja, amint magában énekelget Bia, teljesen beleszeret a hangjába – és hopp, már meg is van a szerelmi szál.

Természetesen van egy negatív társaság is a történetben, a Fundommal szemben álló csapat, a Laix, egy profi digitális tartalomszolgáltató és tagjai, élükön a híres influenszer Carminnal, a bajkeverő divatdiktátorral. A srácok bármit megtesznek a nézettség és a like-számok növelése érdekében – és természetesen zöldfülű, szánalmas kis senkiknek gondolják a fundomosokat. Innen indulunk, meglepetésekben, szerelemben és konfliktusokban tehát gyaníthatóan nem lesz hiány.

Hogyan készült a sorozat?

A Bia az itthon is elsöprő sikert arató Violetta és a Soy Luna által kikövezett út következő állomása, ám rögtön hozzá kell tennünk: szintlépést is jelent az elődeihez képest. 

A szereplőgárdát összesen nyolc országból válogatták össze. Isabela Souza, a brazil női főszereplő mellett a férfi főhőst játszó Julio Peña spanyol, de a forgatásnak otthont adó Argentína képviselői mellett mexikói, ecuadori, kolumbiai, venezuelai és olasz színész is játszik a sorozatban. Ennyi különböző nyelvű és kultúrájú országból érkező profi színészt, énekest és celebet (az argentin Big Brother 2012-es győztese, Rodrigo Rumi is ott van a csapatban) nyilván komoly munka volt egy hullámhosszra hangolni. Első lépésként például rögtön említhetjük a nyelvi akadályokat, amiket le kellett küzdeni.

Bia Disney Channel

A munka nyelve a spanyol lett, ami talán logikusnak is tűnik, de ne felejtsük el, hogy Dél-Amerikában sem mindenki beszéli – Isabella Souza például saját bevallása szerint nagyjából nulla nyelvtudással vágott neki a nagy kalandnak, és amikor először a kezébe vette a forgatókönyvet, egy kukkot sem értett belőle, de időt és energiát nem sajnálva töltötte ki a teszteket, nézte a spanyol nyelvű filmeket, hallgatta a zenéket, és talán rekordgyorsasággal sajátította el a nyelvet.

De nemcsak őt állította komoly kihívások elé a szerepe, a balesetben lebénult Victort játszó Fernando Dentének például meg kellett tanulnia magabiztosan közlekedni kerekesszékkel, amivel eleinte nagyon nehezen boldogult – de mint elmondta, rengeteg segítséget kapott lelki és fizikai értelemben is, egy kerekesszékes coach végig segítette őt a forgatás során. Pietro pedig a történet szerint a gasztronómia szerelmese, aki mindig valami finom étel készítésén mesterkedik, holott az őt alakító Alan Madanesnak a forgatás kezdetén még egy kemény tojás elkészítése is komoly kihívást jelentett. 

Bia Disney Channel

Mitől más a Bia, mint a korábbi tini-szappanoperák?

A rövid válasz a kérdésre az, hogy ez az első olyan széria, amit már célzottan a digitális bennszülött generációnak gyártottak, és egyszerre több platformon szól a célközönséghez. Míg mi, a harmincas-negyvenes generáció tagjai még a zenecsatornákat, főként az MTV-t néztük éjjel-nappal, és VHS-kazettán gyűjtöttük a kedvenc videóklipjeinket, meg teleplakátoltuk a szobánkat New Kids On The Block- és East17-poszterekkel, arról ábrándozva, hogy egy nap talán majd mi is találkozhatunk a nagy idolokkal, netán a nyomdokaikba lépünk, addig a mai gyerekek, a Z generáció tagjai és a még fiatalabb alfák ennél sokkal aktívabban és talán tudatosabban is vesznek részt a jövőjük alakításában.

Ők azok, akik szinte már mobillal a kezükben jönnek a világra, és pontosan nekik és róluk szól a Bia. A sorozat az online tartalomkészítők világában játszódik, és egyszerre több digitális platformon is szól a nézőkhöz. Minden karakternek van például saját Instagram-oldala, ahol plusz tartalmakat kapnak a rajongók: Bia rajzol, Daisy táncleckéket ad, és így tovább.

Szerelem, titkok és sok-sok zene, mindehhez pedig az alapot a közösségi hálózatok lüktetése, az internet világa adja. Ez Bia, és ez a mai tinédzserek világa, ami néha távolinak tűnik nekünk felnőtteknek, de vannak pillanatok, amikor azt gondoljuk, bárcsak mi is részesei lehetnénk ennek az egésznek, bárcsak tinédzserek lehetnénk újra.

Számomra pontosan ezt az érzést adta a sorozat első részének sajtóvetítése is, amelyen nemcsak szakmabeliek vehettek részt, hanem néhány tucat szerencsés kiskamasz is, akik néha visongva, nevetve, néha sírva nézték végig a várva várt első részt és az azt követő show-műsort. A legmegdöbbentőbb pedig az volt, hogy bár a sorozat első perceit még ők is csak akkor láthatták először, a zenét, a dalok szövegét már fejből tudták, és teli torokból énekelték a szereplőkkel.

Persze nem véletlen ez: a Disney Channel mindig is nagy hangsúlyt fektetett filmjei és sorozatai zenéjére, és azt már jóval előbb, mintegy bemelegítésként elkezdik megismertetni a közönséggel, ezzel is növelve a várakozást. A Bia sem volt kivétel ez alól: bár Dél-Amerikában is csak június végén kezdték vetíteni, a főcímdal már áprilisban felkerült a Disney YouTube-csatornára, azt pedig, hogy a sorozat érkezik, már az idehaza most is futó Soy Luna befejezésekor beharangozták az alkotók, úgyhogy épp elég idejük volt a várakozásteljes tiniknek magukévá tenni a dalokat.

A forgatás egy éve alatt a szereplők szinte együtt éltek – ugyanabban az épületben laktak, és a szabadidejükben is összejártak, együtt buliztak, így hát amikor azt kérdeztem, mi a legfontosabb dolog, amit a közös munka adott nekik, nem meglepő, hogy sokan elsőként az új barátokat említették. Ugyanakkor tisztában vannak azzal is, mekkora lehetőséget adott a kezükbe ezzel a sorozattal a Disney.

„Egy valóra vált álom, hogy a csillogó szemű kiskamaszoknak mostantól mi leszünk az új példaképeik. A vetítésen tapintható volt a felénk áradó szeretetük. Hatalmas lehetőség ez, ugyanakkor megvan a súlya is, hiszen Bia gyaníthatóan tinik milliói számára lesz szerepmodell, és ez felelősség nekünk, színészeknek is” – mondta az nlc-nek Isabela Souza. „Abból a szempontból is remek lehetőség ez, hogy egy csomó olyan üzenetet adhatunk át a gyerekeknek, ami kamaszkorban igazán fontos, például hogy légy hű a barátaidhoz, és merj önmagad lenni” – tette hozzá a Bia egyik barátnőjét, Chiarát alakító olasz színésznő, Giulia Guerrini.

Isabela egyébként azt mondja, ő maga is rengeteget tanult filmbéli karakterétől, akivel abban hasonlítanak, hogy Bia is nagyon optimista, életvidám lány. Amiben viszont különböznek, hogy karaktere sokkal erősebb nála. „Nekem is van két testvérem, egy fiú és egy lány, és borzasztóan közel állunk egymáshoz, ők a legjobb barátaim, el sem tudnám képzelni az életemet nélkülük. Éppen ezért mélyen megérintett, hogy a karakterem életében a nővére távolléte jelenti a legnagyobb fájdalmat. Bia nagyon erős lány, sokkal erősebb, mint hasonló helyzetben én lennék. Felnézek rá, amiért próbálja mindig a dolgok napos oldalát nézni, és tíz év után is bízik, hogy pozitív fordulatot vesz majd a történetük” – mondta a színésznő.

Nem ez az első Disney-széria egyébként, amiben a 21 éves színész-énekesnő feltűnik, korábban a Juacas című, szörfösökről szóló sorozatban is játszott már, illetve ő énekelte az élőszereplős Aladdin főcímzenéjének spanyol változatát, tehát a dél-amerikai közönség már jól ismeri, és a Biával a kezében van a lehetőség, hogy Európában is megtanulják a nevét.

A sorozat forgatása egy teljes évig tartott, és napi tíz órát át dolgozott a stáb, de azt mondják, a tempó nem okozott különösebb nehézséget, inkább az idegen nyelv használata, és a kulturális különbségek jelentettek kihívást néha. „Vannak napok, amikor nagyon brazil vagyok, olyankor nehezebben megy a spanyol, jobban kell figyelnem az akcentusomra, és megesik, hogy valami kiszalad a számon portugálul, amit észre sem veszek. Viszont jó hír, hogy amikor két hete otthon voltam, gondolkodás nélkül spanyolul szólaltam meg, ami azért azt jelenti, hogy sikerült tisztességesen megtanulnom a nyelvet” – fogalmazott Isabela.

És ha már a kulturális különbségeknél tartunk, nem tudom nem megemlíteni, európai újságíróként mennyire zavarba ejtő és egyszerre szívmelengető is volt a dél-amerikai színészek kedvessége. Ahogy interjúszobáról interjúszobára jártam, mindenhol hangos üdvrivalgással, nevetéssel és puszival(!) üdvözöltek a szereplők. Onnan lehetett biztosan tudni, ki európai a stábból, hogy ők – ahogy azt idehaza is megszokhattuk – kézfogással mutatkoztak be, és nem ugrottak azonnal a nyakamba.

Bia Disney Channel

Mi a siker titka? 

A latin-amerikai szappanoperák középpontjában – szóljanak bármely korosztálynak is – mindig az érzelmek, a családi kapcsolatok, a szerelem és az ármánykodás áll. Ha tiniknek szóló telenovellákról van szó, akkor ehhez tegyük hozzá, hogy a főhősök általában kiemelkedően tehetségesek valamiben, és – mint afféle kamaszok – néha szégyenlősen, néha dacosan szeretnék a bennük rejlő képességeket kibontakozni, megtalálni a saját útjukat. Ez pedig mint egy egyetemes nyelv, tökéletes belépő ahhoz, hogy a világon szinte bárhol sikert arathassanak.

Ha mindezt megspékeljük azzal, hogy a Disney is meglátta a lehetőséget ebben, és megalkotta a tinisorozatok idealisztikus, romantikus, egyszersmind modern, a mai gyerekek életére rímelő világát, akkor máris kezd összeállni a kép arról, hogy miért tudnak milliós tömegeket a képernyő elé láncolni világszerte ezek a sorozatok. 

Az pedig, hogy a Bia nagy siker lesz, már most látszik, hiszen Latin-Amerikában már sikerült is felülmúlni a várt nézettséget. Jelen sorok írásakor a hivatalos Instagram-oldalnak 400 ezer követője van, és a szereplők avataroldalai is szépen teljesítenek. A magunk részéről azt gyanítjuk, hogy nem kell már sokat várni, és idehaza is megjelennek a biás tolltartók, telefontokok, és a főcímdalt is alighanem kívülről fújják majd a magyar tinik is nemsokára. A sorozat november 4-én debütál a magyar Disney Channelen is.

(Kiemelt kép: Facebook/ Disney Bia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top