Sztárok

Egy család, ahol senkinek nincs baja a vetkőzéssel – ismerd meg Gyllenhaalékat!

Svéd nemesi vérrel az ereikben és bennfentes hollywoodi szülőkkel a hátuk mögött talán nem csodálkozunk azon, hogy Maggie és Jake Gyllenhaalból is színész lett – de azt már maguknak és a tehetségüknek köszönhetik, hogy mindketten világsztárokká váltak.

Ha emlékeztek, egy ideig minden Oscar-szezonban bőszen mentek a kommentek, hogy idén végre Leonardo DiCapriónak kellene kapnia az Oscart. Az emberek igazságtalannak tartották, hogy annyi szuper filmmel és alakítással a háta mögött az Akadémia sokáig hanyagolta az elismerését. Aztán jött A visszatérő a látványos mackóharccal, és Oscar bácsi is bekopogtatott. Azóta elhallgattak a panaszkodók, pedig akad még néhány olyan arc Hollywoodban, akiket érdemtelenül felejtenek el minden évben a döntéshozók. Mondok mindjárt kettőt: Maggie és Jake Gyllenhaal.

Maggie es Jake Gyllenhaal (fotó: Getty Images)

Maggie és Jake Gyllenhaal (Fotó: Getty Images)

Azonfelül, hogy testvérek, az is összeköti őket, hogy bár mindketten letettek már néhány hatalmas alakítást az asztalra, mindkettejüket csak egyetlen alkalommal jelöltek Oscarra: Maggie-t az Őrült szív mellékszerepéért, Jake-et pedig a Brokeback Mountain cowboyos románcáért. Bár Maggie hanyagolása is fájdalmas az olyan alakításai miatt, mint amit A titkárnőben vagy A tanítónőben nyújtott, de Jake filmográfiája láttán nézünk csak igazán nagyot, hogy mi baja van az Oscar-szavazóknak. Soroljuk? Éjjeli féreg, Vadon, Éjszakai ragadozók, Enemy, Fogságban, Az utolsó műszak, Zodiákus, Bőrnyakúak, Donnie Darko… Tényleg, Akadémia, ezek nem értek egy jelölést sem? Maggie és Jake Gyllenhaal egyértelműen ott vannak Hollywood legtehetségesebb színészei között, mégsem ismerik el őket annyira, mint amennyire megérdemelnék. Persze azért nagyon sajnálni se kell őket.

A családi háttér

Ha szépen akarok fogalmazni, akkor azt mondom, hogy Maggie és Jake privilegizált helyzetből indult az életben. Ha valamivel egyszerűbben, akkor meg azt, hogy gazdag, bennfentes hollywoodi szülők sarjai ők, ráadásul a pénz nem a szüleikkel érkezett a családhoz, hanem már generációk óta jelen volt. Jake és Maggie édesapja vérében valóban svéd nemesi vér csörgedezik, de most nem fárasztanék senkit a családfa részletezésével, legyen elég annyi, hogy a dolog bizonyított. A művészetek azonban viszonylag újnak számítanak az atyai oldalon is: a nagyszüleik még mindketten orvosok voltak. Anyai ágon Gyllenhaalék orosz és lengyel származású zsidó ősökkel bírnak, de a filmes háttér innen is hiányzik.

Jake Gyllenhaal édesanyjával

Jake Gyllenhaal édesanyjával (Fotó: Getty Images)

Édesapjuk, Stephen Gyllenhaal és édesanyjuk, Naomi Foner voltak azok, akik Los Angelesbe költöztek azért, hogy a filmszakmában dolgozhassanak. Foner producerként és forgatókönyvíróként, míg Gyllenhaal rendezőként helyezkedett el, és bár egyikük sem tartozott az A-ligába, ahhoz elég jók voltak, hogy rendszeresen munkákat kapjanak, és a családjuk jól élhessen. Később a testvérpár az interjúkban úgy emlékezett vissza erre a korszakra, hogy mindig hatalmas nyüzsgés volt náluk, egyfolytában különféle filmesek látogatták meg őket, és dobálták egymásnak az ötleteiket. Jake egyszer azt is elmondta, hogy egy alattuk lévő garázsban lakott Steven Soderbergh rendező (Ocean’s-trilógia, Mint a kámfor), mielőtt még ismertté vált volna.

Ideális gyerekkor

Ezek után természetes, hogy Maggie és Jake sokat lógott kint a forgatásokon, és apróbb szerepeket is kaptak (a két szülő amúgy állítólag nem különösebben terelgette a gyerkőcöket a színészet felé, mentek ők maguktól). Bár Maggie három évvel idősebb, és kettejük között mindig az „erős nővér és kisöccse” volt a jellemző felállás (Jake: „Egész életemben én voltam a kis öcskös. A nővérem mindig is nagyon erős jellem volt, és mindig ott volt nekem, mindentől megvédett.”), az első filmszerep Jake-nek jutott, méghozzá az Irány, Colorado! című népszerű komédiában, és neki estek le a látványosabb sikerek is. Volt köztük egyébként némi versengés is, amit odahaza mindig Maggie nyert meg, de a castingügynökök számára a kis Jake érdekesebbnek tűnt.

maggie Gyllenhaal édesapjával még 2005-ben

Maggie Gyllenhaal édesapjával még 2005-ben (Fotó: Getty Images)

Odahaza megkapták az alapvető filmes műveltséget: szüleik régi klasszikusokat vetítettek nekik, és mivel anyjuk odavolt a zenés színházért, ebben a témában is rendesen kiművelte őket. Szintén a szüleiknek köszönhetik azt, hogy már gyerekkoruktól rendszeresen sportoltak –gyakran elkísérték például az apjukat futni. Emellett megtanították őket arra is, hogy szeressék és ne szégyelljék a testüket, ami a munkáikon is meglátszik: Jake a Szerelem és más drogok című filmet meztelenkedte végig Anne Hathaway oldalán, és a Brokeback Mountainban is akadtak merész jelenetei, míg Maggie pont A titkárnő című, igen erotikus filmmel vált híressé, mostanában pedig a Fülledt utcák című HBO-sorozatban mutatkozik viszonylag gyakran ruha nélkül egy prostituált szerepében. Utóbbi egy interjúban elárulta, hogy számára egyáltalán nem jelent gondot a meztelenkedés, bárki kéri, ő megcsinálja a pucér jelenetet, csak egyetlen feltétele van: látni akarja a kész szcénát, és az csak az ő engedélyével kerülhet be a filmbe. Ráadásul ebben sem rigolyás – elmondása szerint összesen egyetlen alkalom volt, amikor megvétózott egy felvételt.

Munkára nevelés

A szüleik arra is odafigyeltek, hogy a gyerekeik ne szálljanak el nagyon maguktól. Amikor Jake tizenegy évesen megkapott egy nagyobb szerepet egy hollywoodi filmben, az apja nem engedte el a forgatásra, mert kiderült, hogy két hónapot kellene miatta hiányoznia a suliból, és ezt túl soknak találta. Bár a család anyagilag nem szorult rá, arra is figyeltek, hogy a gyerekeik fiatalon diákmunkát végezzenek. Maggie pincérkedett, Jake asztalleszedő volt egy gyorsétteremben, sőt egy nyáron még parti életmentőként is dolgozott, bár ezt később a világ legunalmasabb, legeseménytelenebb munkájának nevezte. A munka szeretete mellett aktív politizálásra is buzdították őket, valamint arra, hogy ha pénzt keresnek, annak egy részét mindig adományozzák az arra rászorulóknak. Mindkettőhöz tartani szokták magukat, bár a politizálással Maggie egyszer eléggé megégette magát: még a húszas éveiben, nem sokkal 9/11 után tett egy óvatlan nyilatkozatot, miszerint egy ilyen esemény után nem ártana azt is megvizsgálni, hogy miért haragszanak a világban annyira Amerikára, hogy ilyesmit kövessenek el ellene. A tragédia után épp hazafias lázban égő országban a szavai nagyot mentek, már-már hazaárulónak kiáltották ki őt, és sokáig kellett magyarázkodnia a kijelentése miatt.

Maggie Gyllenhaal

Fotó: Getty Images

A nővérszűrő

A szüleik ugyan 2008-ban elváltak, de addig igyekeztek mindenben jó példát mutatni a gyerekeiknek, akikből klasszikus jó testvérpárt neveltek. Jake-ék azóta is gyakran beszélnek: folyton egymástól kérnek tanácsot, és sokszor előfordul, hogy támogatják a testvérüket a premiereseményeken. Maggie ráadásul nemcsak az öccse karrierjébe szól bele, hanem a párválasztásába is – annak a lánynak, aki be akar vágódni a Gyllenhaal családnál, először a nővér szigorú szűrőjén kell átmennie, de Jake ezt könnyen megbocsátja neki, mert tudja, hogy mindig az ő érdekeit tartja szem előtt.

Ugyanakkor bár gyerekként a szüleik filmjeiben többször szerepeltek együtt, a 2001-es Donnie Darko volt az utolsó produkció, amelyben egymás oldalán láthattuk őket, ráadásul Maggie eleinte azt a forgatást sem akarta elvállalni, ugyanis szerinte Richard Kelly nem a legjobbat választotta ki a szerepre. A rendezőnek hosszan kellett bizonygatnia neki, hogy nem egyszerűen azért van szüksége rá, mert Jake nővérét kell eljátszania, hanem azért, mert tényleg vele volt a legjobb a két karakter közti dinamika a kamerák előtt, és azóta nem is dolgoztak együtt – a szamárlétrán nem egymásba kapaszkodva akarnak feljebb jutni.

Jake and Maggie Gyllenhaal

Jake és Maggie Gyllenhaal 2003-ban (Fotó: Profimedia)

Az egyik boldog házasságban él, a másik csajozik

Valójában egyébként nemcsak Maggie szól bele Jake párkapcsolataiba, hanem Jake is Maggie szerelmi életébe, csak ő egészen másképp csinálja: Maggie férje Peter Sarsgaard színész (A fiúk nem sírnak), és ők ketten onnan ismerik egymást, hogy a férfi együtt szerepelt Jake-kel a Bőrnyakúak című filmben, ahol összebarátkoztak, majd egy alkalommal bemutatta neki a nővérét is. 2009-ben Maggie-ék összeházasodtak, és azóta két közös gyerekük is született, Jake-nek viszont még nincsenek gyerekei, sőt a házasságig se jutott el sohasem – bár a vásznon többnyire a nővér játszik könnyűvérű karaktereket, a valóságban az öcs szerelmi élete a változatosabb. Legendaszámba megy például, hogy ugyan alig több mint három hónapig járt Taylor Swifttel, ezalatt olyan mély benyomást tett rá, hogy az énekesnő hat (!) dalt írt a kapcsolatukról és a szakításukról, és nem is ő volt az egyetlen híres nő az életében: több évig volt együtt Kirsten Dunsttal és Reese Witherspoonal is, de járt Rachel McAdamsszel, és egy időben összeboronálták Léa Seydoux-val és Natalie Portmannel is.

Maggie Gyllenhaal férjével

Maggie Gyllenhaal a férjével (Fotó: Getty Images)

Bárhogy is alakuljon a szerelmi életük, a két testvér mindig ott van egymásnak, hiszen a családcentrikusságot a szüleik rendesen beléjük nevelték. Ha pedig a karrierjük során valamikor végre egy-egy Oscar is befigyel nekik, biztosan elmondhatjuk majd azt is, hogy rendesen megdolgoztak érte, és megérdemlik az elismerést. Egyszer biztosan eljön ennek is a napja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top