Sztárok

Emlékszel még Blazej doktorra? Így néz ki ma a Kórház a város szélén sorozatszínésze

Azok közé tartozol, akik nézték és szerették a csehszlovák kórházsorozatot? Akkor mutatjuk, hogy mi lett a szoknyapecér Arnost Blazej doktort alakító Josef Abrhámmal, aki nemrég ünnepelte 80. születésnapját.

A mai huszonéveseknek már valószínűleg nincs meg, de a tőlük idősebb korosztályokban még tisztán él a Kórház a város szélén című csehszlovák sorozat, melyben egy fiktív kisváros, Bor egészségügyi intézményének mindennapjaiba nyerhettünk betekintést. A sorozatot 1978-tól 1981-ig vetítették, Magyarországon is nagy sikerrel.

A széria legismertebb arcai közül sajnos már jó néhányan elhunytak, például a Dr. Sovát alakító Ladislav Chudík vagy a Dr. Strosmajert játszó Milos Kopecký. Mindketten ikonikus arcai voltak a három évig futó kórházsorozatnak, akárcsak Arnost Blazej doktor, akit Josef Abrhám játszott. Az orvos mindig határozott volt, sokszor került összetűzésbe idősebb kollégáival, és a nőket sem vetette meg.

Josef Abrhám Blazej doktorként a Kórház a város szélén című sorozatban (Fotó: Cseh Televízió)

Josef Abrhám szlovák felmenőkkel is rendelkezik. Filmes karrierje 1961-ben indult be A hamis alibi című filmmel. Elsősorban vígjátékokban szerepelt, de fiatal hősöket is alakított.

Blazej doktor szerepében a Kórház a város szélén 2003-as folytatásában újra feltűnt. A csehszlovák sorozat ismétlésének ugyanis akkora sikere volt a Cseh Televízióban, hogy úgy döntöttek, húsz évvel később folytatják a cselekményszálat. Blazej doktor ebben már főorvosként szerepel, és kicsit visszafogottabban viselkedik, mert rá kell döbbennie arra, hogy át kell adnia a helyét a fiatalabb generációnak.

Kórház a város szélén 20 év múlva (Fotó: Cseh Televízió)

Josef Abrhám december 14-én ünnepelte 80. születésnapját. Még mindig aktív színész, legutóbb egy cseh családi sorozatban, a Trpaslíkban (Törpe) tűnt fel. A kelet-európai elismertséget hozó kórházsorozatról soha nem feledkezett meg. Néhány éve nagy mosollyal az arcán a következőket mondta egy újságírónak: „Soha nem szabadulok ettől a szereptől. A nézők szemében a halálomig Blazej doktor maradok!”

Abrhám a Törpe című cseh sorozatban (Fotó: Cseh Televízió)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top