Sztárok

Joaquin Phoenix szenvedélyes beszédet mondott az Oscar-gálán

Igazságtalanságról, szeretetről és az állatok jogairól.

Joaquin Phoenix kapta a legjobb színésznek járó díjat a 92. Oscar-gálán Joker megformálásáért. Szenvedélyes beszédében azonban alig esett szó a filmekről vagy a filmszakmáról.

Arról beszélt, hogy sokan harcolnak például a nemi egyenlőtlenség, a rasszizmus ellen, a melegek, az őslakosok vagy az állatok jogaiért, ezek mögött ugyanaz áll, az igazságtalanság, és valójában ez ellen küzdenek. Az ellen, hogy egyetlen nemzet, nép vagy egyetlen faj uraljon egy másikat.

Joaquin Phoenix amerikai színész átveszi a legjobb férfi főszereplõnek járó elismerést a Joker című filmben nyújtott alakításáért a 92. Oscar-gálán a hollywoodi Dolby Színházban 2020. február 9-én (Fotó: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello)

Szerinte nagyon elszakadtunk a természettől, és sokan bűnösek vagyunk az egocentrikus világkép fenntartásában. Azt gondoljuk, mi vagyunk az univerzum közepe, és kifosztjuk a természetet.

 

„Úgy érezzük, jogunk van arra, hogy mesterségesen megtermékenyítsünk egy tehenet, majd ellopjuk a borját. És hiába hallani a sírását, mi fogjuk a tejét, és a kávénkra meg a müzlinkre öntjük, ahelyett, hogy a borjúnak jutna.”

Phoenix szerint az ember akkor a legzseniálisabb, ha a szeretetre épít, és így kellene rendszerszintű változásokat hozni, ami minden érző lényre és a környezetre is tekintettel van.

A láthatóan nagyon meghatódott színész végül a nagyon fiatalon meghalt testvérének, River Phoenixnek egy régi dalszövegét idézte fel, majd lement a színpadról.

(444)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top