Sztárok

Medveczky Ilona: „Aki irigykedik rám, jöjjön el hozzám, és csinálja végig a napomat!”

Medveczky Ilona a napokban ünnepelte a 79. születésnapját. A revükirálynő egyáltalán nem foglalkozik a korával, hiszen ugyanolyan aktív napokat él, mint korábban. Ilona az nlc.-nek mesélt az éltéről, és arról hogy a koronavírus miatt most inkább otthon tevékenykedik.

Boldog születésnapot, Művésznő! Elárulja, hogyan ünnepelte a születésnapját?

Köszönöm szépen. Megmondom őszintén elég fárasztó hét volt, mivel még rajtam kívül több barátomnak is a napokban volt a születésnapja, így egyfolytában ünnepeltünk. Az enyém szűk baráti körben zajlott. Bár nem vagyok édesszájú, de azért kaptam egy nagy csokoládétortát, amiből egy szelet még mindig a hűtőben van.

Medveczky Ilona nemrég volt 79 éves (fotó: Medveczky Ilona)

Medveczky Ilona nemrég múlt 79 éves (fotó: Medveczky Ilona)

Ennyire figyel az alakjára, hogy nem eszik édességet?

Á, dehogy! Mindenevő vagyok, szeretem a magyaros ételeket, megeszem a pacalpörköltöt is, bármit, ami finom. A libamáj a kedvencem, de azt csak ritkán fogyasztok. Olyannyira szeretek enni, hogy egyszer-kétszer egy héten éjjel is lemegyek szalonnát és lila hagymát enni, ha úgy kívánom meg. Szerencsére soha nem kellett diétáznom, a munkám miatt sokat mozogtam, ami megadta mindig a karcsú alakomat. Most persze nem mondom, hogy nincs rajtam pár plusz kiló, de ez megengedett 79 évesen.

Mennyire foglalkoztatja a kora?

Nem elmélkedem ezen. Nem is hiszem el ezt a számot. Most érettségiztem le, éles minden pillanat az életemből. Egy dologgal foglalkozom csak, hogy egészséges maradjak. Ha egészség van, akkor minden van. Ezt az anyukám mondta mindig és a mai napig itt cseng a fülemben. Bár, ha már a kornál tartunk azt elárulom, hogy négy év után újra lehet szavazni arra, ki kerüljön a Halhatatlanok Társulatába, és engem is jelöltek benne. Ez megtiszteltetés, de nem ringatom magamat álomba, ha úgy kell lennie, akkor bekerülök, ha nem akkor nem.

Miért gondolja azt, hogy nem önre szavaznak majd?

Ez csakis a közönség döntése. Itt nem az a fontos, hogy én mit gondolok. Egyébként nem vagyok pesszimista, csak reálisan gondolkozom. Az Y generáció már azt sem tudja, ki vagyok, ezért gondolom ezt. De persze örülnék nagyon, ha megkapnám. Az egyik barátnőm azt mondta, nekem már rég a tagok között kellene lennem, hiszen a Boadway-en található összes színházban felléptem.

Medveczky Ilona nagyon ügyel a külsejére (Fotó: Medveczky Ilona)

Medveczky Ilona nagyon ügyel a külsejére (Fotó: Medveczky Ilona)

Ha a múltról beszélünk, mi az az emlék, ami a mai napig magába ivódott gyerekként?

Ez nagyon érdekes kérdés, és igen, tényleg van egy ilyen. Háborús gyerekként 1941-ben születtem. Három évesen a Kőbányai MÁV-telepen egy bombát dobtak le a közelünkben. Fél percre volt tőlünk. Mindenhol tűz volt körülöttünk, és mi egy pincében laktunk, ami 110 cm magas volt. Az a bizonyos emlék pedig nem is a tűz kapcsán ért, hanem akkor, amikor egyszer édesapám felment a szabadba egy keki ingben, amit a nővérétől kapott. Az oroszok pedig le akarták lőni, mert azt hitték, hogy német. Kiszaladtam és megragadtam a lábát, és édesapámra fegyvert szegeztek. Ez az élmény olyan élesen él bennem, hogy bármikor sírni tudnék.

Hogyan élték túl ezt az időszakot?

Sokszor mesélem azt a fiataloknak, hogy én tizennyolc éves koromig paprikás krumplin és grízes tésztán éltem. Nem volt vitamin, semmi, húst egy hónapban egyszer láttunk, azt is akkor, amikor édesanyám ruhákat vitt a szomszéd városba, hogy elcserélje élelemre. Nagyon nehéz volt, de mégis itt vagyok és egészséges vagyok. Nem éltem ezt meg negatívumként, csak egyszerűen ki akartam törni ebből, és meg is mutattam a világnak, hogy megállom a helyem a revük világába.

A világ ötödik leggazdagabb családjába házasodott be, és hercegné lett.

Igen, de nem csöppentem bele a gazdagságba, mert megvettem magamnak a címet. Akkor már sok fellépés állt mögöttem, volt jócskán félretett pénzem és akkor százezer dollárért megvettem a Thurn und Taxis hercegnői nevet. A férjem homoszexuális volt, és egyéves szerződést írtunk alá vele, de végül 35 évig tartott a kapcsolatunk. Őt végül kitagadták az örökségből az életvitele miatt, így a gazdagság mindig elkerült.

Hogy él most Medveczky Ilona?

Hatalmas boldogságban. Négy kutyusommal minden napom egy álom. Az állatok annyi szeretetet adnak, hogy azt el sem lehet mondani. Nem unatkozom egy cseppet sem, magam csinálom a kertemet, vannak most lila-fehér ibolyáim, százszorszépeim. A kutyusoknak én főzöm az élelmet, én manikűrözök, festem a hajam, mindent megcsinálok, amit kell. Aki pedig irigykedik rám, az jöjjön el hozzám és keljen velem öt órakor és nézze végig egy napomat késő estig. Nem biztos, hogy tudná tartani a tempót. Mivel kihalt körülöttem minden családtagom, ezért már csak a barátaim látogatnak, vagy hívnak telefonon. Ezekből viszont van pár, ennek kifejezetten örülök.

Ilona az egyik kutyájával (Fotó: Medveczky Ilona)

Ilona az egyik kutyájával (Fotó: Medveczky Ilona)

Hogy néz ki a gardróbja?

Minden fellépőruhámat megtartottam 16 éves korom óta, de nagy részüket az utóbbi időben elajándékoztam olyanoknak, akik használják. Rengeteg cipőm van, megszámlálhatatlan. A mai napig képes vagyok felvenni 12 centis magassarkút, mert abban érzem nőnek magam. Persze tornacipőt is hordok, nemrég voltam a barátaimmal Dubajban, és annyit túráztunk, hogy nem is volt kérdés, hogy végig tornacipőben legyek.

A koronavírus miatt most kevesebbet mozdul ki?

Igen, figyelek rá, hogy most inkább itthon tevékenykedjek. Egy ételcég szállít nekem ebédet, így az étkezésem is megoldott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top