Sztárok

Britney Spears elvtársnő lett az új Kommunista kiáltvány

Mert minden eddigi társadalom története osztályharcok és idióta mémek története.

„Kísértet járja be Európát – a kommunizmus kísértete” – ezzel a baljós hangulatú felütéssel indít Karl Marx – és hűséges fegyverhordozója, Friedrich Engels – első jelentős műve, az 1848-ban megjelent Kommunista kiáltvány, amely egyszerre volt pártprogram, korszakalkotó történetfilozófiai rendszer és számos történelmi kataklizma okozója.

Oh baby, baby

Oh baby, baby

– és így kezdődik Britney Spears  – és hűséges dalszerzője, Max (nem Marx!) Martin – első kislemeze, az ugyancsak korszakalkotó jelentőségű …Baby One More Time, ami egyrészt szinte azonnal a legnagyobb sztárok közé röpítette az akkor még csak 17 éves énekesnőt, másrészt pedig évekre meghatározta a mainstream popzene irányát. A dal és hozzá tartozó felejthetetlen iskoláslányos videó 1998-ban, pont 150 évvel Marxék kommunista magnum opusa után jött ki, és ma már igazi modern klasszikusnak számít.

Noha mind Marxnak, mind pedig Britney-nek máig számos elkötelezett rajongója (sőt: számos fiatal és elkötelezett rajongója) van világszerte, ezen csoportok közös halmazáról ritkán szokott szó esni – talán nem véletlenül.

Azonban a napokban valami megváltozott: az énekesnő ugyanis megosztott egy nem is annyira diszkréten szocialista beütésű, az összefogást és a javak újrafelosztását szorgalmazó önsegítő/inspiráló idézetet az Instagramján, és hogy senkinek ne legyenek kétségei, még három vörös rózsát is mellékelt hozzá, ami ugyebár a 19. század óta használatos szélbalos mozgalmi jelkép (más egyebek mellett).  A világháló proletárjai természetesen azonnal a keblükre ölelték Britney elvtársnőt, a Kommunista Királynőt, és számos remek mémet készítettek a népszerű képmegosztó oldalon lezajlott nagy szocialista forradalomról.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Communion goes beyond walls 🌹🌹🌹

Britney Spears (@britneyspears) által megosztott bejegyzés,

 Mint látható, Britney a munkásmozalom dicsőségcsarnokába is bekerült, közvetlenül Mao Ce-tung mellé:

forrás: pluralist.com

Forrás: pluralist.com

De még ennél tartalmasabb szórakozást nyújt az a twitteres mémfolyam, amely a Kommunista kiáltvány különböző kiadásainak borítói, valamint az énekesnő kimeríthetetlen ruhatára közti rejtett vagy kevésbé rejtett összefüggésekre hívja fel a figyelmet. Ebből válogattunk ki néhányat:

A hűbéri társadalom pusztulásából keletkezett modern polgári társadalom nem szüntette meg az osztályellentéteket.

A burzsoázia alig százéves osztályuralma alatt tömegesebb és kolosszálisabb termelőerőket hozott létre, mint valamennyi letűnt nemzedék együttvéve.
 
Britney Spears elvtársnő lett az új Kommunista kiáltvány
 
 
 
A kommunista társadalomban a felhalmozott munka csak eszköz a munkások életfolyamatának kibővítésére, gazdagítására, előmozdítására.
 
 
Britney Spears elvtársnő lett az új Kommunista kiáltvány
A kommunizmus senkitől sem veszi el azt a hatalmat, hogy társadalmi termékeket elsajátítson, csupán azt a hatalmat veszi el, hogy ezen elsajátítás révén idegen munkát leigázzon.
 
Britney Spears elvtársnő lett az új Kommunista kiáltvány
 
 
A régi polgári társadalom s a vele járó osztályok és osztályellentétek helyébe olyan társulás lép, amelyben minden egyes ember szabad fejlődése az összesség szabad fejlődésének feltétele.
 
 
Britney Spears elvtársnő lett az új Kommunista kiáltvány
A proletárok e forradalomban csak láncaikat veszíthetik. Cserébe egy egész világot nyerhetnek.
 
Britney Spears elvtársnő lett az új Kommunista kiáltvány
Világ proletárjai, egyesüljetek!
 
Britney Spears elvtársnő lett az új Kommunista kiáltvány
 
Még sokkal több nagyszerű képpár itt: @timoteachalemet
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top