Sztárok

Nem túl ismert romantikus limonádéfilmeket ajánlunk, hogy két órára megfeledkezz mindenről

Egyre többen vagyunk, akiknek jelen helyzetben nem csúsznak jól a drámák, dokumentumfilmek, de akár még a komoly krimik és thrillerek sem. Valami egyszerűre, könnyedre, romantikusra vágyunk, természetesen happy enddel, de ettől még ne legyen igénytelen. Segítünk.

Gumiláb (1984)

Miről szól?

Egy menő nagyvárosi srác beköltözik egy konzervatív kisvárosba, ahol betiltották a könnyűzenét és a táncot, ám ő úgy dönt, felveszi a harcot a település keményfejű vezetőivel.

Miért csúszik jól?

A nyolcvanas évek olyan limonádéfilmjei, mint a Dirty Dancing vagy a Flashdance nálunk is nagyot szóltak, de a Gumiláb valahogy kimaradt a szórásból. Pedig a fiatal és szexi Kevin Bacon akkorákat táncol benne, mint ide Seattle-alsó, fülbemászó a címadó dal, aranyosak a fiatalok, és csak pont annyira buta az egész, hogy még szórakoztató maradjon. Oké, azt elismerem, hogy a szerelmi szál nem az igazi, de minden más stimmel. Bónusznak meg ott van a hamvas Sarah Jessica Parker, bőven a Szex és New York-os idők előtt.

Valentin-napi meglepetés (2014)

Miről szól?

Pasit és állást veszíteni egyetlen nap alatt azért még koronavírusos időkben is említésre méltó, és Donnának még békeidőben adatik meg ez a csoda. Egyéjszakás kalanddal próbál meg vigasztalódni, csakhogy egyetlen alkalomból sikerül teherbe esnie.

Miért csúszik jól?

Amennyire pocsék stand up-os Jenny Slate – mindig röhög a saját poénjain –, annyira jól működik komikaként filmekben, és bár a legtöbb filmben csupán mellékszerep az övé, itt abszolút főszerepben tündökölhet. A Valentin-napi meglepetést (szörnyű ez a magyar cím) annak idején abortuszos romkomként reklámozták, és ez nem is áll távol a valóságtól. A film bravúrját az adja, hogy ezt az egyáltalán nem könnyed témát képes könnyeden, okosan és viccesen tálalni.

Hát nem romantikus? (2019)

Miről szól?

Az elmúlt két évben jó pár olyan filmet láthattunk, ahol valaki valahol beüti a fejét, elájul, felébred, majd ezután valami csodálatos dolog történik vele. Itt az, hogy hősnőnk egy romantikus komédia főszerepében találja magát.

Miért csúszik jól?

A Netflix tavaly év elején kezdte a filmjeit és sorozatait magyarítani, és akkortájt még nem volt túl sok hazai előfizetőjük, így ez a film is sokak figyelmét elkerülte. A Hát nem romantikus? valójában egy vaskos romkomparódia és egy romkom egyben, bár az kétségtelen, hogy akkor működik jobban, amikor épp parodizálja a műfaj kliséit, és nem olyankor, amikor maga is használja őket. Ha bírod Rebel Wilsont, ezt a filmet is bírni fogod.

Ötéves jegyesség (2012)

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Miről szól?

Tom megkéri barátnője, Violet kezét. Igaz szerelem az övék, de az esküvőt mégis csak halogatják, mert mindig közbejön valami, ami fontosabbnak tűnik. De meddig lehet halogatni valamit?

Miért csúszik jól?

A film valami rejtélyes oknál fogva csak DVD-n jött ki nálunk annak idején, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a főszerepeket játszó Jason Segel és Emily Blunt nyolc éve még nem voltak annyira bejáratott nevek. Pedig itt az apró mellékszerepekben is olyanok tűnnek fel, mint Dakota Johnson és Chris Pratt. A film szellemes kis látlelet arról, hogy mi történhet velünk akkor, ha folyton a karrierünket helyezzük a magánéletünk elé. Okos, vicces és romantikus.

Eszeveszett esküvő (2017)

Miről szól?

Egy vidéki kastélyesküvő megszervezése és levezénylése nem egy leányálom még a legprofibb esküvőszervezőnek sem, főleg, ha sorra egymás után jönnek a nehezítő tényezők.

Miért csúszik jól?

Furcsa módon az Életrevalókat szinte minden magyar ismeri és szereti, de a rendezőpáros azóta készült filmjei messze nem kaptak akkora figyelmet, még akkor se, ha Omar Sy vagy Vincent Cassel játszotta bennük a főszerepet. Pedig nekik tényleg minden filmjük jó, de a legkönnyedebb kétségkívül az Eszeveszett esküvő, ami itt kicsit kilóg a sorból, mert hagyományos értelemben véve egyáltalán nem romantikus – bár vannak benne párkapcsolati zűrök –, inkább egy sokszereplős tablókép egy nagypolgári esküvő minden apró szereplőjétől a házasuló pártól egészen a pincérekig és lagzizenészekig. Jókedvre derítően kaotikus.

Rögtönzött szerelem (2017)

Miről szól?

Mi történik akkor, ha egy friss párkapcsolatban az egyik fél hirtelen rosszul lesz, majd egy rejtélyes betegség miatt kómába esik, és a talpon maradó másiknak ilyen körülmények közt kell megismerkednie a lány szüleivel és családjával?

Miért csúszik jól?

Bár a Rögtönzött szerelem a hazai mozikba is eljutott, sajnos nálunk még mindig az a helyzet, hogy borzasztó nehéz eladni egy filmet, ha indiai származású a főszereplője (Kumail Nanjiani), és nincs benne egyetlen igazán nagy sztár sem, így sajnálatosan kevesen látták. Pedig ez a film nagyon szépen mutatja be, hogy milyen az, amikor egy különböző hátterű párnak meg kell küzdenie a kulturális különbségekkel, nem beszélve arról, hogy azt is gyönyörűen ábrázolja, amikor a másik hiányát érezve jövünk csak igazán rá arra, hogy szerelmesek lettünk.

Nem látni és megszeretni (1987)

Miről szól?

Walternek épp nincs senkije, és egy üzleti vacsorára kéne egy párt villantania. A bátyja felesége ajánl is valakit, aki elmegy vele „randizni”. Nadia csoda szép, szórakoztató nő, csakhogy ha akár egy csöppnyi alkoholt is iszik, rögtön elmennek neki otthonról. Walter ezt tudja, mégis megkockáztatja, és kő kövön nem marad ezután.

Miért csúszik jól?

Blake Edwards (A rózsaszín párduc) a vígjáték műfaj egyik nagy királya, és ez a mozi ugyan nem tartozik a legjobbjai közé, esti limonádénak azért tökéletes. Pláne amiatt, mert a férfi főszerepet még a Die Hard-éra előtti Bruce Willis alakítja, a nőit pedig a még hamvas Kim Basinger, és mindketten egy későbbi szerepkörüktől jócskán távol eső figurát játszanak üdítően jól. A film igazából mozgalmas és elborult események fura sorozata, ami közben két ember szép lassan egymásba szeret, és még egy esküvőt is meg kell akadályozni benne.

Mondhatsz bármit (1989)

Miről szól?

A semmirekellő, de jóképű srác természetesen az osztály a legszebb, legokosabb és legambiciózusabb terveket dédelgető lányába szeret bele az esélytelenek teljes nyugalmával. Az életben az ilyen kapcsolatok ugyan ritkán jönnek össze, de pont azért nézünk filmeket, hogy legalább itt másképp legyen…

Miért csúszik jól?

A Mondhatsz bármit Amerikában óriási kultfilm volt, és a jelenet, amikor John Cusack a szerelme háza előtt felemeli a kétkazettás magnót, hogy zenével valljon szerelmet, egyike a romantikus mozik legikonikusabb pillanatainak. A film nálunk azonban nem kavart nagy port, annak ellenére, hogy olyan vadromantikus mondatok hallhatók benne, mint az „Én szenvedni akarok!” A film semmi újat nem csinál, csak egy tiltott szerelem sztoriját adja elő hatásosan. Felnőttként nézve is működik, de kamaszként az igazi.

nlc.kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top