Nem alkalmazkodott Hollywoodhoz, Hollywood alkalmazkodott hozzá – 28 érdekesség Ennio Morricone életéből

TóCsa | 2020. Július 06.
A legnagyobb hollywoodi rendezők álltak sorban azért, hogy vele dolgozhassanak, ő mégsem tanult meg angolul soha. Ennio Morricone-nek a zene nyelve elég volt, hogy megértesse magát bárkivel a világon. Érdekességek egy elképesztő életműből.

Mennyi minden fér bele 91 évbe? A ma elhunyt Ennio Morricone esetében például több mint ötszáz (!) film-, sorozat, tévéfilm, kisfilm és dokumentumfilm zenéje. Morricone hírneve akkora volt, hogy úgy hódította meg Rómából Hollywoodot, hogy a kisujját sem volt hajlandó mozdítani érte. Ha egy amerikai rendező őt akarta, el kellett hozzá repülnie Olaszországba, a mester otthonába beszélgetni. Volt rá példa, hogy egy gyönyörű villát ajánlottak fel neki Los Angelesben, ő mégsem volt hajlandó kimozdulni Rómából. Ha olykor mégis rávették, hogy repüljön (gyűlölt repülőre ülni), igyekezett a lehető legrövidebb időt Amerikában tölteni, és az ilyen kiruccanásoknak mindig rendesen megkérte az árát.

A tehetségéért sorban álló rendezők még azt is bevállalták, hogy tudták: a kommunikáció biztosan nehézkes lesz a Maestroval, ugyanis Morricone nem akart megtanulni angolul: ha valaki őt akarta, annak tolmács segítségével kellett megtalálni vele a közös hangot. Azonban a végeredmény mindig megérte a sok nehézséget: ha egy film főcímén feltűnt Ennio Morricone neve, ott garantálható volt, hogy fülbemászó és emlékezetes muzsika szól majd a képsorok alatt. Morricone azért is egyike volt a legtehetségesebb filmzene-komponistáknak, mert az általa szerzett zenék nem csak a képek kiegészítőjeként működnek: önmagukban is fantasztikus hallgatnivalók, feledhetetlen dallamokkal és egyedi hangulatokkal. Döbbenetesen sokat dolgozott, a mennyiség mégsem ment soha a minőség rovására. A spagetti-westernek hőskorának egyik utolsó nagy alakja távozott.

A Maestro alkot

Ennio Morricone, 1985 (Fotó: Marcello Mencarini/Leemage)

Sikerek szárnyán

Ennio Morricone és Quentin Tarantino a Hírességek sétányán, Hollywoodban (Fotó: Todd Williamson/Getty Images for The Weinstein Company)

Westernek

Horrorok

Család

Ennio Morricone és felesége Maria Travia a 2016-os Oscar díjátó gálán (Fotó: Jason Merritt/Getty Images/AFP)

Andrea Morricone (Fotó: Profimedia)

A magyar vonal

Morricone és a popzene

Olvasnál még Ennio Morricone-ról az nlc-n?

Exit mobile version