nlc.hu
Sztárok

Tallós Rita és az Anyatigrisek

Tallós Rita a lányával és a testvérével is együtt dolgozott az Anyatigrisek musicalen

Testvérével és a lányával is együtt dolgozott a legújabb produkción Tallós Rita.

December 19-én az első online debütáló magyar musicalként kerül műsorra az eSzínház platformján Tallós Rita rendezésében az Anyatigrisek. A boulevard rendező nevéhez olyan előadások fűződnek, mint az Anyád kínja a Royal Orfeumban, a Naptárlányok a Pesti Magyar Színházban, és a Menopauza a Játékszínben.
Tallós Rita sikerének legfontosabb összetevője talán az, hogy szilárdan hisz abban, hogy jó előadás csak akkor születhet, ha a színészek, az alkotók szeretik a produkciót. Az Anyatigrisek valódi szívügye az egész stábnak. A színészek az első pillanattól kezdve hatalmas bizalommal fordultak az előadás és a rendező felé, így igazán harmonikusan és hatékonyan telt a felkészülés időszaka.

Tallós Rita és Paula

Anya-lánya: Tallós Rita és Barbinek Paula (Fotó: Gregus Máté)

Sue Fabisch Motherhood című darabját, amelyet több mint tíz éve játszanak nagy sikerrel a világ számos pontján, Barbinek Paula fordításában ismerheti meg a magyar közönség. A koncert musical négy kivételes tehetségű énekes, Danics Dóra, Veres Mónika Nika, Jónás Andi és Király Linda előadásában szólal majd meg az eSzínház online felületén.

Anyatigrisek: Danics Dóra, Veres Mónika Nika, Jónás Andi és Király Linda

Anyatigrisek: Barbinek Paula, Danics Dóra, Veres Mónika Nika, Jónás Andi és Király Linda

A Liliom Produkció Női Színház első előadásaként színre vitt Anyatigrisek egy ízig-vérig női előadás – ahogy a társulat mottója is szól: Nők, nőkről, nem csak nőknek! A Barbinek Paula, Sajgál Erika, Tallós Rita és Révész Viktória által alapított vállalkozásnak ugyanis legfőbb célkitűzése, hogy új perspektívákból közelítse meg a női lélek rejtelmeit. Missziójuk, hogy a nők nyíltan és határozottan beszéljenek a világról. A Liliom Produkcióé egy egészen különleges vállalás, hiszen sem itthon, sem külföldön nem épített még fel senki női színház brandet, amely kimondottan nőket érintő témákat dolgoz fel.

Ahogy Tallós Rita megfogalmazta: „A Liliom Produkció feminista színház, de semmiképp sem a férfiak ellen, sokkal inkább a nők mellett áll ki.”

Tallós Rita és testvére, Tallós Andrea

Tallós Rita és testvére, Tallós Andrea

Úgy érzik ugyanis a színház alapítói, hogy a nők és a női témák sokkal nagyobb figyelmet érdemelnének, mint amennyit a budapesti kőszínházak biztosítanak számukra. A túlnyomórészt nők bevonásával működő Liliom Produkció már tervezi a következő produkcióját. Az Anyatigrisek másik különlegessége, hogy egy család több női tagja is dolgozik a produkción, egy plusz réteget bevonva ezáltal az előadás gondolatiságába. A koreográfiát Tallós Rita testvére, Tallós Andrea álmodta meg, a szövegkönyvet pedig Rita lánya, Barbinek Paula fordította magyarra, illetve ő az előadás beugró művésze is. Ez a felállás ugyan hordoz magában nehézségeket, mindhárom nő inspiráltan és lelkesedéssel mesél a közös munkáról.

„Egyre jár az agyunk, hasonló az ízlésünk, egyeznek a reflexeink, hiszen ugyanabban a neveltetésben részesültünk” – fogalmaz Tallós Rita. Barbinek Paula a közös munka kapcsán lelkesen mesélt.

„Könnyedén dolgozunk együtt, emellett a produkció magasabb szintre emelte az anya-lánya kapcsolatunkat is” – fogalmaz Barbinek Paula. A tartalmas közös múltból mindannyian rengeteg inspirációt tudtak meríteni az alkotó folyamat során.

Anyatigrisek: Danics Dóra, Veres Mónika Nika, Jónás Andi és Király Linda

Anyatigrisek: Danics Dóra, Veres Mónika Nika, Jónás Andi és Király Linda (Fotó: Török Dániel)

Az Anyatigrisek humorral, őszinteséggel és közvetlenséggel mutatja be az anyaság és a családi élet boldogsággal teli perceit és árnyoldalait. Sue Fabisch darabjában egy fiatal nő, Amy anyává válik, így a babavárón szembesül a barátnői által elmesélt kisebb-nagyobb örömökkel és bosszúságokkal. Az előadás próbafolyamata során jócskán dolgoztak az alkotók saját tapasztalatokkal is. Egy olyan biztonságos légkört tudtak teremteni, amelyben őszintén, nyitottan mesélhettek a saját élményeikről, számos érzékeny, megható témát is megoszthattak egymással. Az Anyatigrisek ezáltal egy felszabadító, humorral teli előadássá vált rengeteg összekacsintással és megkönnyebbült felsóhajtással: „Nem csak velem történt meg!”.

A darab legfontosabb üzenete, hogy a nyílt kommunikáció és a humor képes feloldani a legnehezebb helyzeteket is, míg a bezárkózás és az elhallgatás csak súlyosbítja a sérelmeket. Tallós Rita az Anyatigriseket egy jóindulatú tükörnek , amely kedvességgel és figyelemmel, de mégiscsak olyan dolgokról mesél, amelyekről mi magunk nem szívesen beszélünk. A darabban a cukormázas ábrándok találkoznak a gyakran sokkal nyersebb valósággal, lerombolva ezáltal a mintaanya örök megfelelésre késztető kultuszát. Az előadásban négy teljesen eltérő nézőpont elevenedik meg a karakterek révén: Barbara érzelmileg túlfűtött főállású háziasszony, Brooke munkamániás, dilemmákkal küszködő ügyvédnő, Tina frissen elvált, megfelelés-kényszeres anyuka, Amy pedig a naiv elképzeléseket dédelgető mindenórás kismama. Az előadás természetesen a nézők számára is eltérő üzeneteket hordoz. Mást mond egy többgyerekes édesanyának, mást egy fiatal felnőttnek és mást az idősebb generációnak, akiknek gyermekei már felnőttek, és már túl vannak az elengedés fázisán.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a Liliom Produkció első előadásaként éppen az Anyatigrisek-et választotta. Barbinek Paula erről a következőképpen mesél: „Missziónk első állomása ez a produkció. Egy színház és egy előadás születése, amely a női teremtőerőt jelképezi.” Az anyaság szimbóluma tagadhatatlanul pontosan jellemzi vállalásukat: a számos kihívással terhelt próbaidőszak során megannyiszor kellett újjászületnie a produkciónak, míg elérte végleges formáját. December 19-én 19 órakor töretlen kitartásuk és céltudatosságuk eredményeként Magyarország első online musical premierjének lehetnek részesei a nézők az eszinhaz.hu-n. Amint pedig kinyitnak a színházak, a nézők élőben is élvezhetik majd az előadást.

Tallós Rita és lánya, Barbinek Paula

Tallós Rita és lánya, Barbinek Paula (Fotó: Gregus Máté)

Amikor a sztárok családtaggal dolgoznak együtt: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top